bugün

Gölge Kuşu ya da vatanı Afrika'da söylendiği gibi Çekiç başlı acayip görünüşlü bir yaratıktır. Bu kuşu uygun bir şekilde sınıflandırmak da imkansızdır.Gölge kuşunun toz tüyleri yoktur.Uçarken boynunu leylek ya da ibis gibi uzatır. Ama ses organları balıkçılınkine benzer. Kuş değişik sesler de çıkarır. Arka parmağı diğerleriyle aynı hizadadır ve orta tırnağının dışında balıkçılınkine benzeyen çentikler bulunur.
Geniş ve yassı gagası takımdaki cinslerin hiç birininkine benzemez. Gölge kuşunu saran bitler de belirli bazı yağmur kuşlarında görülenlere yakından akrabadır.

Bilgi verme amacıyla yayınlanmıştır.*

görsel
görsel
görsel

***fiziksel özellikleri***

Bu balıkçıla benzeyen kuşun boyu 50 santim kadardır. Rengi kahverengidir. Sırtında ve kanatlarında parlak, morumsu bir ton görülür. Bacakları nispeten kısa sayılır. iri başını taşıyan boynu kalın ve kısadır. Kuşa çekiç adının verilmesinin nedeni uzun sorgucudur.
Kuş bunu tırnaklı çekicin çivi çıkarılan ucu gibi yatay olarak tutar.

***yaşadığı ortam***

Gölge Kuşu tropik Afrika'da, Madagaskar'dan başlayan ve kuzeye çıkarak güney Arabistan'a kadar uzanan alanda yaygın haldedir.Bu kuş, bulunduğu her kesimde yerlilerin efsane ve batıl inançlarına konu olmuştur. Bu kuş genellikle uğursuz sayılır. Onlara zarar vermenin uğursuzluk getireceği inancı Gölge kuşlarının korunmalarına yol açmıştır. Bu kuşlar sulama kanalları, yol kenarlarındaki gölcükler ve nehir kıyıları gibi su olan yerlerde tek başlarına, çiftler ya da küçük sürüler halinde görülürler. Acayip ve beceriksizce oyunlar oynarlar. ikisi ya da üçü bir araya geldikleri zaman hiçbir sebep yokken havaya sıçrar ve birbirlerinin etrafında dans ederler. Sonra birdenbire birbirlerine dönerek eğilirler. Başlarını omuzlarına doğru çekerek ciddi bir tavır takınırlar.

***beslenim şekli***

Çeşitli besin alırlar. Genellikle su böcekleri, solucanlar, sümüklü böcekler, çekirgeler, küçük balıklar ve iki yaşamlıları yerler.
En çok akşamları faaldirler. *

***Yuva***

Gölge Kuşu çok büyük, ilginç denilecek kadar ayrıntılı bir yuva yapar.Bu yassımsı, kubbe biçimi bir yapıdadır.
Çapı bazen 1.8 metre veya daha da büyüktür.içi bölmelere ayrılmıştır.Giriş yeri en zor yaklaşılabilecek tarafta gizlidir.
Kuş yuvasını daha çok çöplerle yapar. Bunu çamurla yapıştırır.Yuvanın dışını kumaş, kapkacak, kemik parçaları ve bunlara benzer ilginç maddelerle süsler. Bazen yuvayı kayaların raf gibi çıkıntılarının arasına yapar. Ama çoğu zaman büyük ağaçları seçer. Bazen beş altı yuvanın birbirlerinin çok yakınına yapılmış oldukları görülür.

Yerlilerin efsanelerine göre diğer kuşlar Gölge'ye yuva malzemesi getirerek yardım ederler. Ama aslında yuvayı bir çift yapar. Kuşlar bunu tamamlayabilmek için birkaç ay uğraşabilirler. Sonra da bu yuvayı yıllarca kullanırlar. Buna ilaveler yapar, gerektiği zaman da tamir ederler.

***üreme***

Bu karmaşık yuvanın iç bölmelerinden birine dişi 3-6 oldukça küçük, beyaz yumurta bırakır. Hem erkek ve hem de dişi kuluçkaya yatarlar.
güncel Önemli Başlıklar