bugün

gerçekdışılık ve kendine yabancılaşma belirtileri panik atak belirtileri arasında görülme sıklığı sıralamasında, orta sıralarda yer alır. genellikle yoğun korku endişe eşlik eder. bu korkular içinde, çıldırmaktan, kontrolünü kaybetmekten korkmak ilk sırada yer alır. yine dikkat dağıklığı, zihin bulanıklığı, yoğun çaresizlik ve ümitsizlik gibi belirtiler yaşanır.

gerçekdışılık ya da kendine yabancılaşma durumları panik bozukluğu tanısının bilişsel alt tipi içerisinde yer almaktadır. bu alt tipin belirgeçleri arasında yüksek beklenti kaygısı ve solunum bozuklukları sayılabilir. kendi sağlığı hakkında duyulan kaygı çok az ya da yok seviyesindedir.
Gerdekdisilik mi
Him.
T.S Elliott'ın dediği gibi ''Bazı insanlar etrafındaki her şeye yabancıdır,
Bazı insanlar kendilerinden başka hiçbir şeyi görmez,
Bazı insanlar kendi hırslarında boğulur,
Bu yüzden bazı insanlar,
Senin kırılmış olmanı önemsemez bazı insanlar...''
Albert Camus tarafından Yabancı'da işlenen, modern insanın kendisini kurtaramadığı şey.
sık karşılaştığım vakalardan bir tanesi de 'depersonalizasyon (kişinin kendine yabancılaşması)' ve 'derealizasyon (kişinin çevresine karşı yabancılaşması, çevreden kopuk hissetmesi)

depersonalizasyon durumunda kişi; algılayabileceği bütün durumlar karşısında tepkisizdir. örneğin; elini sıcak bir suya değdirdiğinde acı hissi yaşamaz, duygularını açığa çıkaramaz. çok sevdiği insanlara karşı bile hissiz ve ilgisiz davranır.
derealizasyon durumunda ise kişi; çevreye karşı aşırı duyarsızlaşmış ve soyutlanmış bir haldedir. kendini içinde bulunduğu çevreye ait hissetmez, çevresinden kopmuşluk hissi yaşar ve hatta hayatını 'gerçek değilmiş' gibi algılayabilir.
dipnot: genel anlamda kişiye kontrolünü kaybediyormuş gibi bir his veren ruhsal bir problemdir ve asla ihmal edilmemelidir, bir uzmana başvurulması gerekmektedir.