iran sinemasının yapı taşı olarak gösterilen 1969 yapımı Dariush Mehrjui'nin yönetmenliğini yaptığı film.toplumsal gerçekçiliğin tüm özelliklerini taşıyan,franz kafkanın dönüşüm romanındaki örümcüğe dönüşen Gregor Samsa'yı hatırlatan Hassan'ın ineğe dönüşmesi gibi oldukça ilgi çekici senaryoya sahip film.sansüre uğramış ve 1 yıl gösterilememiş.Venice film festivalinde altyazısız gösterilmesine rağmen ödüllendirilmiş bir film ayrıca.ilk defa bir iran filmi festivallerde gösterilmiş yönetmen sayesinde.
iran'da şah döneminin en önemli yapımı sayılan dariush mehrju filmi. Humeyni'nin devrimden sonra bu filmi izleyip sinemayı desteklemeye karar verdiği rivayet edilir.
Gaav, iran sinemasının en önemli filmlerinden biri olarak kabul edilir. Aynı zamanda film, ‘iran yeni dalga’ akımının başlangıcı olarak görülür. Filmde sık sık Bolouriler’in (hırsızlar) adı geçer. köy halkı, onlara karşı birlik olarak bu durumun üstesinden gelmeye çalışırlar. Buna rağmen filmi izlerken toplumsal bir sorun olarak bu yoksulluğu görür, hisseder hatta yaşarız.

Film en kaba tabirle “Hassan” karakterinin dönüşümünün öyküsüdür. Filmde ineğine çok bağlı olan Hassan’ın ineğinin aniden ölümü üzerine “deliye” dönmesinin hikâyesi anlatılır.

Film, hikâyenin görsel dilini etkili bir şekilde kullanmayı başarıyor. Hassan’ın ahırda karanlıklar içinde yaşaması, eşinin, köylünün çaresizliğini, huzursuzluğunu iliklerimize kadar hissedebiliyoruz. Filmde, yerel renkler yoğun biçimde kendini hissettiriyor. Filmde kültürel ve dinsel kodları görmek mümkün.