bugün

15. yuzyilin ikinci yarisindan baslayarak 17. yuzyila kadar devam eden surecte bati avrupada gorulen enflasyondur, bu surec zarfinda fiyatlar asagi yukari 6 kat artmistir.

Onceleri bu artisin sebebinin amerika kitasindan yuksek miktarda gelen altin ve gumus oldugu dusunulmustur. 1545 yilinda cok yuksek miktarda peru gumusu avrupaya getirilmistir. piyasadaki mallara nazaran, para arzi cok yuksek oldugu icin bunun enflasyona sebep oldugu dusunulmustur.
fakat gercekte bu enflasyon artisinin sebepleri amerikadan gelen altin ve gumus kulcelerinden oncesine dayanir.1460-1530 yillari arasinda orta avrupada gumus uretimi 5'e katlanmistir,her ne kadar bu uretim 1610'a kadar yuzde 65 dussede, 1170-1320 yillari arasinda orta avrupada asiri miktarda uretilen gumus ile beraber avrupadaki fiyat rejimine zarar vermistir.
demografik faktorlerde bu fiyat artisinda etkili olmustur. soyleki,veba salgini zamaninda artan gida fiyatlari, nufusun azalmasiyla dusus gostermistir,veba salgininin bitmesiyle nufus patlamasi olmus ve fiyatlarda ani yukselmeler gerceklesmistir.
Bir diger etken olarakda sehirlesme vardir,sehirlerin yayginlasmasi ve sehirler arasindaki ticaret iliskileri fiyatlarin avrupada eskisine nazaran daga takip edilir olmasina yol acmis.
Ticaretin artmasi,yeni uretim imkanlarinin dogmasi ve luks tuketim ile beraber,toprak sahipleri topraklarinda yasayanlara urun yerine nakit para vemeye baslamis buda dolasimdaki nakit miktarini arttirmis,zenginlerin daga zengin olmasina yol acmis,uzun vadede ise paranin degerinin dusmesiyle beraber koyluler ve toprak sahipleri finansal acidan zor duruma dusmuslerdir.
1470-1620 yillarindaki enflasyon amerika kitasindan gelen gumus ve altin kulcelerinin gelisindeki acelenin ortadan kalkmasi ile yavaslamistir,fiyatlar 1650'li yilardaki duzeyinde veya biraz asagisinda 18.yuzyilin sonlarindaki yeni enflasyonist baskiya kadar tutunmustur.
http://en.wikipedia.org/wiki/Price_revolution
bağımsız şehirli ve köylüleri toprağa gömen ve çoğunu eninde sonunda, kredinin daha üst formlarına erişebilenler hesabına çalışan ücretli işçiler konumuna indiren devrimdir. evet.