bugün

"birinci dereceden stokastik baskınlık" gibi hilkat garibesi bir çeviriye sahip, Rassal değişken* kıyaslaması.

"niye türkçe başlığa yazmadın o zaman hıyar ağası" diyenler için sebebim; bilgi ekonomisi* veya bir finans dersi alan ve gecenin bir vakti sınav/ödev zoru ile "bu nedir acep" diye internette aratan türk gençlerinin "oha uludağ sözlük gibi Lût kavminden farksız bir çöplükte böyle şeylerin ne işi var" diye şaşırıp mutlu olmasını amaçlamamdan ve bu dersleri almakta olan arkadaşların, dersi aldıkları dil türkçe olsa bile, bu konuyu önce ingilizce tabiri ile araştırmalarını daha olası bulmamdan kaynaklanmaktadır.

biz de yaşadık vaktinde bunları, başkaları da yaşayacak.**
(ulan girizgah entrynin kendisinden uzun oldu. affet beni genç insan. evet, uludağ hala bok gibi bir yer, şaşırmakta haklısın)

neyse, neymiş bu f.o.s.d;

bir rassal değişken a'nın diğer rassal değişken b'ye birinci dereceden stokastik baskınlık kurması;

i) herhangi bir x çıktısı için; a'nın x çıktısını verme olasılığının en az b'nin x çıktısını verme olasılığı kadar olması ve
ii) bazı x çıktıları için de a'nın x çıktısını verme olasılığının b'nin x çıktısını verme olasılığından fazla olması*
anlamına gelir.

stokastik baskınlığın birinci derecesi Manevi zarar* hesaplamalarında kullanılabileceği gibi ikinci ve daha çılgın seviyelerde olanları da finansal analizlerde, portföy performanslarının karşılaştırmalarında falan kullanılabilir.

böyle çok basit gibi duruyor tabii, ki mantığı da cidden basit, ama işte ele kalem alınca işler uzayıp gidiyor. pdf'ler* cdf'ler* falan. aman yarabbi.* tatsız zamanlarmış.