bugün

Orta ve Güney Amerika ile Güney Doğu Asya'nın tropikal ormanlarında yaşayan engerek ailesinin en zehirli birkaç üyesinden biri.

Aslında Batı Hint Adaları'nda yaşayan tür bu adı kullansa da ferdelance yılanı dendiğinde akla özellikle ailenin Orta Amerika'daki türü gelir.

Ferdelance ismi Fransızcadır ve anlamı "Demir Mızrak" anlamına gelir. Yılanın dilimizdeki karşılığı da "Mızrak Başlı Engerek" dir.

Ferdelance bir çukur engerektir. Yani her bir göz ve burun deliği arasında küçük bir duyusal çukur vardır. Bu hayvanın termal kamerası gibidir. Avını soktuktan sonra onun tarafından yaralanmamak için kenara çekilir. Avının kokusunu izleyebildiği gibi, sokulan av ile sokulmamış av arasındaki farkı da bilir ve ölecek olan avını izler.

Geniş, üçgen bir kafası vardır. Genellikle 1,2 m ile 2 m arasında değişen bir boyu vardır . Gri veya kahverengi olup, üzerinde genellikle daha açık bir renkle sınırlanmış bir dizi siyah kenarlı elmas motifi vardır.

Bu türler cinsel olarak dimorfiktir (erkek ve dişi yetişkinler farklı) ve doğumdan 7 ile 12 ay sonra dişiler çok daha hızlı büyüt.

Bu engerek türünün yayılımı Kuzeybatı Meksika'dan Ekvador'a kadar uzanır .Ama genel olarak tropikal veya yağmur ormanlarında yüzeyde yaşarlar. Genellikle insan yerleşimlerine yakında yaşarlar.

Gergin ve tahmin edilemez bir yapısı vardır. Bu yüzden yılan tarafından sokmalara çok rastlanılır. Köşeye sıkıştığını hissetmedikçe kaçmaya çalışır. Agresif görüntüler sergilediği de olur. Kuyruğunu titretmek ve olduğundan büyük görünmek için vücudunu şişirirler. Ama tekrar ve tekrar saldırabilirler.

Yılanın sokmasından kurtulmanın en belirgin fiziksel önlemi kalın deri botlar ya da çizmeler giymektir. Bunun yanı sıra yaşam alanlarında hoplaya zıplaya dolaşmamak, oradan oraya atlamamak da hayvanın tetiklenmesinin önüne geçebilir. Sokulduktan sonra panzehirin dışında bir tedavisi yoktur. Sokulan insanlar bu tıbbi müdehale olmazsa iki - dört saat içinde yaşamını yitirirler. Bir çok karmaşık protein içeren zinciri vücuda yayıldıkça kanı zehirleyerek pıhtılaşmasına neden olur. Bu da o bölgedeki dokuyu öldürür. Ölen doku temizlenmez ya da vücuttan atılmadıkça kanı zehirleyeceğinden panzehir tedavisi olan kurbanlarının bile doku ya da uzuv kaybı yaşadığı olur.

Lanet bir hayvandır kısacası. Kosta Rika, Belize gibi tropikal ormanlara ev sahipliği yapan ülkelere gideceksiniz. Bir daha ve bir daha düşünün.