bugün

Herkesi kendi tarafına takı takmaya zorlayacak olay. Erkek tarafı artık bilezikleri damada takar.
Aslında her zaman öyleydi.
Sadece halkın büyük kısmı bilmiyordu. Düğünde takılan takılar geline aittir. Bu da bizimki gibi ülkelerde kadınların istismar edilmesini önleyen az sayıdaki önlemden biri.

Edit: durumun eskiden beri böyle olduğu 2015 tarihli şu avukat sitesinde de açıklanmış.
http://www.yasingirgin.av...akilan-altinlar-kime-ait/

Bu da 2002 tarihli takıların kadına verildiği örnek bir dava:

--spoiler--
T.C.
YARGITAY
4. HUKUK DAiRESi
E. 2002/10498
K. 2003/770
T. 27.1.2003
4721/m.174
743/m.143
• BOŞANMA ( iktidarsızlık Nedeniyle - Davalının Kızlığının Bozulmadığı Belirtilerek Takılan Ziynetlerin iadesi istenemeyeceği )
• EVLENME SIRASINDA KADINA VERiLEN HEDiYELER ( Boşanma Halinde Geri Verme Yükümlülüğü Bulunmadığı )
• ZiYNET EŞYALARI ( Evlenme Sırasında Kadına Hediye Edilen - Boşanma Halinde Geri Verme Yükümlülüğü Bulunmadığı )
ÖZET : Evlenme sırasında kadına hediye edilen ziynet eşyaları kadına aittir. Boşanma halinde geri verme yükümlülüğü yoktur.

DAVA : Davacı B.G. ve M.G. tarafından, davalı F.G. aleyhine 8.6.2001 gününde verilen dilekçe ile altın eşyaların aynen iadesi olmazsa değerinin tahsilinin istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kabulüne dair verilen 10.4.2002 günlü kararın Yargıtay'ca incelenmesi davalı tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü:

KARAR : Davacı M.G. davalı F.G. ile resmen evlendiklerini, evlenirken davalıya düğün hediyesi olarak ziynet eşyası taktıklarını, bir süre sonra davalının iktidarsızlık nedenine dayalı olarak boşanma davası açtığını, dava sonunda boşandıklarını ve davalının kızlığının bozulmadığını belirterek takılan ziynetlerin iadesini istemiştir. Mahkemece dava kabul edilmiştir.

Evlenme sırasında kadına armağan edilen ziynet eşyaları kadına aittir. Boşanma halinde geri verme yükümlülüğü yoktur. Mahkemenin davayı kabul gerekçesi olaya ve içtihatlara uygun değildir. Şu durumda, eşyaların geri alınması için bir neden olmadığına göre davanın reddi gerekirken yazılı şekilde kabul edilmiş olması bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 27.1.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.
--spoiler--
Lan cevremde son zamanlarda ne kadar evlenen olduysa 1 i hariç hepsinde takilara erkek tarafı el koydu. Hepsi de egitimli kültürlü insanlar sözde.. yok erkek tarafı çok masraf yapmışmış, yok düğün için çok borcun altına girmişmiş. Ulan amına koduğum! Ben mi dedim git düğün yap diye! Paran yoksa bas nikahı bitsin amk. Kızın altinlarına ne el uzatıyorsun amk hırsızı!?
Evlenme sırasında kadına armağan edilen ziynet eşyaları kadına aittir.

bu hep böyleydi zaten. iade davası açılır o ayrı.
evet dolandırıcıları sahneye alalım.