bugün

Bu hastalık, tohumla ve temas yoluyla taşınmayıp, beyaz sineklerle taşınmaktadır.

Bu hastalık, domates ve tütün bitkilerinde zararlı olup vektörü olan beyaz sinek türü Bemicia tabaci'nin varlığında özellikle domates tarımını neredeyse imkansız kılmaktadır.

Erken dönemde bu virüsle Enfektelenen domates bitkisi, şiddetli bodurlukla birlikte, anormal şekilli ve oldukça küçülmüş yapraklara sahiptir. Enfeksiyondan hemen sonra oluşan yapraklar aşağı doğru kıvrılır. Sonrasında oluşan yapraklar da klorotik ve deforme olmuş bir görüntü sergiler. Meyvedeki belirtiler ise, bitkinin hastalandığı döneme bağlıdır. Eğer erken dönemde hastalanırsa, bitki gelişimi duracağından Pazar değeri olmayan meyve oluşumuna rastlanır. Daha geç dönemde hastalandığında ise, meyve tutumu azalır ama tutmuş meyveler de normal denebilecek şekilde olgunlaşmasını sürdürür. Çiçeklerde herhangi bir belirtiye rastlanmasa da, çiçek dökümü oldukça yaygındır.

Mücadelesi
Vektör böceğin varlığı saptandığında, mineral yağlarla bitkiye kimyasal uygulama yapılması önerilir ama insektisitlere karşı böcekte dayanıklılık oluşma ihtimaline de dikkat edilmelidir. Bu uygulamalar tam çözüm olmasa da, hastalığın yayılmasını kısmen engelleyebilmektedir. Özellikle domates serasının yanında bulunan ve gerek virüs, gerekse beyaz sineğe konukçuluk eden yabancı otların imhası alınacak tedbirlerin başında yer alır. Bununla birlikte, hastalığa dayanıklı domates türleri seçmek ve bunları vektör böceğin çıkış tarihinden farklı bir dönemde seraya şaşırtmak, hastalıktan korunmada oldukça yararlıdır.

(http://www.gencziraat.com...liklari-Mucadelesi-4.html)