bugün

Aynen öyledir ki zaten müslümanım diye geçinenlerin %99.9'u kuranı anlamıyla birlikte okumamıştır bile. Yani dini daha çok kişi değil toplum, aile belirler. Hindistan'da, fransa'da vs. Doğsanız emin olun müslüman olmazdınız.
katıksız gerçektir.

bu böyledir yani dinler doğru değildirler..
bazen toplumdan tamamen zıt din seçenler de olur. hatta bu şekilde hristiyan bir köyde müslümanlığı seçip bunu o köye yayan insanlar da vardır. büyük oranda doğrudur fakat her zaman böyle işlemiyor bu olay. sorgulayan araştıran beyinler de yok değil yani.
müslüman bir ailede doğmasaydım gene müslüman olurdum, neredeyse eminim. çünkü neden müslümanım sorusunu sordum uzun uzun. araştırdım falan böyle kendi çapımda. öyle yani.

ama genel olarak doğru bir önermedir.
Kesinlikle doğru. Ama sen nerede doğmuş olsan da insana saygın olacak. Bir faydan olacak. Sanata ,bilime saygılı olacaksın. Zaten dinlerin oluşum temeli de bu değil mi?
En azından belirli bir yaşa kadar.
Doğru bir önermedir.Bu gün Türkiye'nin sayılı üniversitesinde okuyan kapalı bir kıza neden kapandın diye sorduğumda aldığım cevap;
"Bütün büyüklerim kapalı bir bildikleri vardır kesin diye düşündüm."

Olay bu kadar basit gençler dağılabilirsiniz.
Başlangıçta evet ama sonra ateistte olursun yahudide sana kalmış.
bir müslüman olarak %99 oranında katıldığım önermedir malesef.

neden %99, %1 ne diye soracak olursanız eğer; o %1'lik kesim cesur ve kendi karararını kendisi verebilen, dinden çıkıp veya dinini değiştirebilen kimselerdir. bunun cesurlukla veya kendi kararını kendini verebilmeyle alakası olmayan diğer bir tarafı da toplumun, bireylerinin bilinçaltına her iki tarafın da farkında olmadan yerleştirdiği metafiziksel unsurlardır. bu konu hakkında düşünmüşlüğüm var ve fikir alışverişi yapmayı da çok isterim karşıt bir görüşle.

dinimize bağlılığımız: duyup, okuyup öğrendiğimiz şeylerin bize verdiği korku, temenni, vaad ve benzeri unsurları doğduğumuz andan itibaren kabul etmekten başka seçeneğimizin olmamasından büyük bir oranda etkilenmekte. bu yüzden dindar veya dine düşkün olabiliyoruz. hatta dine sırf bu etkenler yüzünden inananlarımız dahi vardır. fakat bu tezi etkileyebilecek bir soru var: ya sistem böyle yaratılmışsa?
Başlangıç olarak tabi ki her aile kendi dinini çocuklarına öğretecektir. Araştırmak sizin elinizde diğer dinleride araştırabilirsiniz.
Dini değil "din kültürü"nü toplum belirler; akıl baliğ çağa gelince ister devam eder, ister başka tercih ve inançlara yönelirsin.

Daima böyle olur. Din, siyasi ideoloji, takım, renk Her konuda.
bazıları da çıkıp diyor ki yok ben yine islamı araştırır, yine islamı seçerdim.

bok seçerdin.

romanyada doğsaydın hıristiyanlığı araştırdın derdin ki başka yerde doğsaydım yine hıristiyanlığı araştırır ve yine onu seçerdim.

kimse kimseyi kandırmasın.
evet çoğunlukla öyledir, aslında dinini toplum belirler demek bir seçim üzerine olmamasıdır. seçimini kendin belirleyebilirsin bu farklı bir durum ancak dini bir seçim gibi seçen kim var?

doğuyorsun baban anan ne yapıyorsa aynısını yapıyorsun, camiye gidiyorsun öğretiyorlar, okulda bile dersini veren var sonra büyüyorsun diyorsun ki ben dinimi seçtim.

iyi de neyi seçtin?

başka kitapları okuyanları geçtim kendi kitabını bile okumamış insanlar var.

dinin bir seçim olduğunu bile düşünmüyorum çoğu refleks gibi inanıyor. bu yüzden coğrafyayla alakalıdır bu.
bir yandan doğru, bir yandan da yanlış savdır.

doğruluğu: evet minimalda doğduğun aile, globalde de ülken belirler, nüfus kağıdına yazılacak dini ibaresini. ha tabii bizim nüfus kağıtlarından bahsediyorum, yoksa çağdaş ülkelerin hiçbirinin nüfus kağıdında dini hanesi yoktur.

yanlışlığı: ister hristiyan, ister müslüman, ister hindu ailede doğ, kendini bileceğin yaşa geldiğinde istediğin dine geçebilirsin. babası feneri tutuyor diye fenerli olan çocuk gibi olmana gerek yok, tabii ki gidip kendine daha yakın bulduğun başka bir dini veya öğretiyi seçebilirsin ya da inançsız olabilirsin. ha gerçi insanlar ne yapıyor -genellikle 3.dünya ülkelerinde- anne ve babasının dinine inanmasa da, sürü içindeki kara koyun olmamak için inanıyormuş gibi yapıyor ama dinin gereklerini tamamen yerine getirmiyorlar.
beni kahreden şu ateistlerin bolca kullandığı " sorgulama " sözcüğü yokmu? Birde bilimci kesilmeleri. Ulan neyi sorguladında, hangi bilimle kurguladın da neye ulaştın? Yav arkadaşım şimdiye kadar bir tane Dr ateiste rastlamadım. Hepsinin ağzında sakız gibi aynı şeyeler. Bir kez inanmak istemesen bile sorgulasan bir boşlukta kalırsın. Buda seni asla pozitif e ulaştırmaz. Sorsan çoğu alevi kökenlidir.

Diğer taraftan kalpler allahın kitabı ve ilmiyle mutmain olur.
Bir insan neye inanırsa inansın, hak yolu bulmadıkça o boşluk dolmaz. Bu konuda en can alıcı soru şu olmalıydı. Ben müslüman bir ülkede doğduğum için müslümanım. Peki ya gayri Müslim yerlerde doğanlar, onlara haksızlık olmuyormu? Onlar cehenneme gidecek, bizse cennet e gideceğiz şeklinde olmalıydı.

imam maturidiye göre bir insan a hidayet gelse de gelmesede sadece yaratanının, herşeyin sahibinin Allah olduğunu bilmesi onu cennet e götürecektir.

imam muhammed e göre ise tevhid tebliği gelmemiş bir insanın imandan sorgusu olmaz. Tevhit gelmediği için bu konuda sorumlu tutulmaz ve kul haklarını verdikten sonra cennet e gider.

Zaten tevhid inancına göre Türkiye deki müslüman sayısı ile Avrupa, Amerika daki müslüman sayısı arasında o kadar fark yoktur. Yani din iman olmaktan çıkıp kültür, örf, gelenek haline gelmiştir. Bu anlayıştaki inançlar islam değildir.
yüksek ihtimalde geçerli olandır. insanlar genelde atalarının dinine inanmayı tercih ederler. ama değişik durumlar da mevcuttur. isveçli bir arkadaşım vardı; bana pratik olarak hıristiyanım ama gerçekte ateistim derdi. ateist olmasını da ailesine bağlamıştı. isveç'te ateizmin çok yaygın olduğunu da söylemişti. yalnız o arkadaş irlanda'da yaşamaya başladıktan sonra (özellikle Saint Patrick Günlerine katıldıktan sonra) birden bire kiliselere gitmeye, hıristiyanlıkla ilgili şeyler paylaşmaya başladı. artık hıristiyanım diyor. aynı durumdaki bir arkadaşı da şu avustralya'da bir kilisede çalışıyormuş. kısacası bazen birlikte yaşadığın toplum da dinine etki edebiliyor.
dinini, fikrini, tuttuğun takımı, ahlak anlayışını, evleneceğin insanı, yapacağın mesleği, öleceğin zamanı... kısacası seninle ilgili her şeyi senin dışındaki etkenler belirler. sonra çıkıp diyorsun ki ''ben özgürüm'' işte bu çok komik
Dogru onerme. Hayir batida da dogsam okur yine musluman olurdum diyenlere incil okuyup okumadigini sorun. incili gectim bu tipler icinde kurani okuyana rastlamadim daha. Sokuklar. Aynen muslumanken okumadiginiz kitabi katolik bi ailede okuyacaksiniz.
dinden çıkıp çıkmamayı kendin belirlersin. doğru dini bulmayı da bulmamayı da sen kendin belirlersin.
görsel
ailenin mensubu olduğu dinden çıkıp agnostik veya deist olmak çok yaygındır fakat semavi dinler arası geçişler nadiren yaşanır.

insanların dinini ana, babanın dini belirler. hristiyan ailenin çocuğu hristiyan, müslüman ailenin çocuğu müslüman olur. bunu inkar eden kişide zaten soğan cücüğü kadar beyin yoktur.

o halde;

-neden insanlar müslüman olmadılar diye cehenneme atılacaklar tanrı tarafından?

- ey müslümanlar, siz diyorsunuz ki araştıracak ve doğru yolu bulacaklar, bu o insanların boynunun borcudur. sen empati kurma yoksunuz o zaman mümin kardeşim. kendi dininin mutlak gerçek olduğuna inanmıyor musun sen? hristiyanlığı hiç araştırma gereği duydun mu? tahrif edilmiş kitapları var dedin, pas geçtin. peki, hristiyan insanlar niçin kuranı araştırma gereği hissetsin? onlara göre de kendi dinleri en sağlam ve en doğru olan. sen dinine bağlılığı erdemli bir hareket olarak görürsün, onlar aynı tutumu sergilediğinde, araştırıp doğru yolu bulmalılar dersin. sen de yahudi bir ailenin çocuğu olarak doğabilirdin, bunu hiç düşündün mü?