bugün

evet. iman, sonsuz kudrete sahip yaradan karşısında acziyetini kabul edebilmektir.
güçlü insan nerde var diye düşündürtür. eline geçen dünya malı veya güzellikle geçici süre kendini güçlü sanan zihniyete ölüm geldiğinde, esas aciz duruma kendisinin düşeceğini hatırlatırım.
Bence tam tersi dinler zeki insanların dönemin şartlarındaki toplulukları yönetmeleri ve düzeni sağlamak için kurgulayıp efsaneliştirdikleri kitaplardır ölüm diye bir gercek ve bilinmezlik var bunu en güzel şekilde doldurmak bireyi rahat kontrol etmeyi sağlar.
saçma sapan bir önerme. peki o halde hz ömer, selahattin-i eyyubi, hz ali, hz hamza, osman bey, fatih bunlar kimdi diye sorarlar adama.
bir ateist düşüncesidir. bence aciz değil zeki insan işi.
Zeki bir insanin kuyuya tas atmasidir.
korkakların zayıfların uydurmasıdır sözü %99 doğru olan söz. korkaklığı aşağılık bir şey algılamamak lazım. yaşama bağlılık konusunda insanların geneli zayıf olduğu için dine çok bağlılık korkaklıkla ve acizlikle örtüşür. ateistler çok mu cesur ve güçlüdür denirse de, onlar da kötünün iyisidir. sonuçta onlar da insandır ve ara ara onlar da ölüm korkusunu ne olursa olsun yaşarlar. bir dinci ölüm korkusunu yaşarken yaradanıma şükürler olsun ki beni bu dünyadan ebedi dünyaya kabul eder inşallah der durur işte bu noktada acizlik başlar. olmayan, deneyimleyemediği durum üstünden kendini avutur. somut hiçbir delil yoktur. ateist ise yok olacağım ne yapalım ki der yerine oturur. çok çok daha zor bir durumdur ateistinki.
dinler bilinmeyenden doğan bir korkunun ürünüdür. gizli sırlar, görünmeyen yaratıklar, periler cinler vs. insanı hep bir korku psikolojisi içinde yaşatır.
müsadenizle din ile ilgili bir kaç söz paylaşmak istiyorum filozoflardan:

Din, sıradan insanları sessiz tutmak için mükemmel bir alet. napolyon

insanı yaratmak mı Tanrının büyük hatası; tanrıyı yaratmak mı insanın büyük hatası? - Friedrich Nietzsche

Tanrınız öldü ve sadece cahiller ağladı. Ve eğer cehenneme inanıyorsanız, o zaman orada görüşürüz! – Friedrich Nietzsche

Bütün dinlerin virüslerin salgınına çok benzer bir akıl hastalığı olduğunu düşünüyorum. Din mükemmel bir kültürel yapı. Ama bu onu gerçek yapmıyor ve beni gerçek ilgilendiriyor. Çiçek virüsü mükemmel bir virüs. işini çok güzel yapıyor. Ama bu onun iyi olduğu, ve yok olmasını istemediğim anlamına gelmiyor – Richard Dawkins

Bilim adamlarının kesinliği yok ama delilleri var. Yaratılışçıların delilleri yok ama kesinliği var. – Ashley Montagu

Eğer Tanrı gerçekten yoksa, onu yaratmamız gerekir. - Voltaire

Eğer Tanrı gerçekten varsa, onu yok etmemiz gerekir. - Mikhail Bakhunin

Din gerçek sefaletin ifadesi, gerçek sefalete karşı protesto, ezilen yaratıkların iç geçirmesi, kalpsiz bir dünyanın duygusu, ruhsuz koşulların ruhu… insanların afyonudur. - Karl Marx

Din, sıradan insanlar tarafından doğru, zeki insanlar tarafından sahte, liderler tarafından kullanışlı kabul edilir. – Seneca

fazla söze ne hacet, anlayan anladı zaten...
dünya'da amacı olmayan atayizlerin söylemi. bu tür insanlar kendini yalnız hissettiği için dikkat çekmeye çalışırlar. kıçınızla gülün yeter.
insanlar mutlaka hayatta bir dayanak ararlar. Kendi özellerinde değerlendirdiklerinde kendine yakın bir kaynak yaratırlar. Bu da genellikle dindir. inançlar bazen totem olarak ele alınır, bazen ise kendini kaptırırsın. Türlü mezheplerin varoluşu da insanın sıkılgan ve değişken yapısını ele alır. Sonuç olarak bu akım büyüdükçe ortaya kalıcı bir inanç akımı çıkarır. Aslında insanın düşünebiliyor olmasıdır dinleri yaratan. Yapayalnız olduğumuz dünyada kendimize güven sağlamak için dinlere başvururuz. Aksi halde bu uzay boşluğundaki s*k kadar dünyamızdaki s*k kadar canlılar olarak kafayı yememek mümkün değildir.
niye sen çok mu güçlüsün de inanmıyorsun, her an başına bir şey gelemez mi, tüm tehlikelerden muaf mısın sen, her insan acizdir sadece bazıları iyi rol yapıp güçlü görünür.
insalar dini istediklerini yaptırabilme amacıyla bir araç olarak kullanıyor olabilirler ancak dinlerin uydurma olduğunu asla bilemeyiz.
Olabilir mi ya böyle bir şey.
Götüne pamuk sokulacak mal değneği lafı.
Din her coğrafya ya göre değişen insan oğlunun uydurması olan bir etkendir.
görsel
Çok doğru bir söz.
insanoğlu zavallı bir varlıktır. Başlangıçta kendine tapacak bir put yapar, bunun modası geçerse kafasından hayali bir Tanrı tasarlar.
Kendi putunu kendi yapar kendi tapar insanoğlu denilen şu aciz bir o kadar da tuhaf bir varlık.
din uydurma değildir ki ancak insanlar tarafından ortaya çıkmış dinler mevcuttur. din bir inançtır. dindeki bazı şeyler her zaman için geçerli olmayabiliyor bence mesela; "Mümin beş türlü şiddet arasındadır. Müslaman kardeşi onu çekemez, münafık ona buğz eder, sevmez onu, kafir onun canına kasteder, kendi nefsi onunla uğraşır ve şeytan onu şaşırtmaya uğraşır." diye bir hadis var. bu hadisi genelleyecek olursak her kafir müminin canına mı kastediyor? hayır.