bugün

bu kanuna tabi olarak çalışan işçilerin günlük çalışma süreleri ara dinlenme (mola süreleri) hariç günlük 8 saat, haftalık ise 48 saattir ve işveren bu gemiadamlarının vardiya ve yemek zamanlarını bir çizelge ile takip etmek zorundadır.
ayrıca türkiye ve dünyanın imza attığı international maritime organization(uluslar arası denizcilik organizasyonu) sözleşmesine göre bir gemi personeli günde en az 10 saat haftada en az 77 saat dinlenmek zorundadır. bu dinlenme periyotları biri 6 saatten az olmıyacak ve bölünen dinlenme süresi arası 14 saati aşmayacaktır. bu süreler extrem durumlarda geçerli değildir.

yani tanımlamanın son cümlesinden şunu çıkarabilirsin. denizcilikte gün gelir 2 gün hiç uyumadan çalışabilirsin. zira gemide neredeyse her an bir extrem durum vardır. bu çalışma saatlerinin gemi kaptanının otoriter yaklaşımına göre hiç uygulanmaması bile mümkündür.
ayrıca bu kanuna tabi olup da bu çalışma sürelerine tabi olmayan kişiler vardır bunlar.
1-gemide birden fazla kaptan bulunması durumunda 1 inci kaptan
2-gemide birden fazla makinist bulunması halinde başmakinist,
3-doktor ve sağlık memurları,
4-hemşire ve hastabakıcılar,
5-kurtarma gemilerinde çalışan gemiadamları
6-gemide kendi nam ve hesabına çalışanlar yani kendi işinin patronu olanlar.
ayrıca deneme süresi "3 ay" a kadar uzatılabilir.
malesef ülkemizdeki gemilerin yarısı yabancı bayraklı olduğundan çoğu gemi bu kurallara tabi değildir. ancak imo uluslar arası bir sözleşme olup bizim yerel otoritemizin üst kuruluşu sayıldığı için deniz iş kanunundan ziyade imo yu incelemek gerekir.