bugün

Bursa'nın Büyükorhan ilçesine bağlı Derecik Köyü'nde, traktörüyle tarlasını süren bir köylünün pulluğuna takılması sonucu bulunan 1600 yıl öncesine ait kilise.

2001 yılından bu yana koruma altına alınabilmesi için 75 bin YTL ödenek bulunamadığı gerekçesiyle kaderine terk edilen, Erken Bizans Genç Roma dönemine ait bazilikanın gün yüzüne çıkarılması için isviçre'nin 15 milyon euro ödenekle desteklediği proje ile lozan üniversitesi ve uludağ üniversitesi ortak bir çalışma gerçekleştiriyor.

Kilisenin mozaikleri de malzeme ve konular açısından iki ayrı döneme ayrılmış. Birinci dönemde mavi, kırmızı ve beyaz mozaik taneleri ile yapılmış tamamen geometrik düzenlemelerden oluşan kompozisyonlar bulunurken, ikincisinde yeşil, beyaz, kırmızı mozaik taneleri ile yapılmış geometrik düzenlemeler içinde tavuzkuşu, keklik, ördek gibi kuş figürleri ve birbirlerine düğümler ile bağlanan şeritlerden oluşan bir kompozisyon görülüyor.

istanbul, izmit, iznik, Erdek gibi büyük ilkçağ kentlerinde zemini mozaiklerle süslenmiş pek çok kilise bulunmuş olmasına rağmen, Büyükorhan bazilikası, Marmara Bölgesi'nde bulunan bu tarz mozaiklere sahip tek kilise olma özelliği taşıyor. Yaklaşık 50 ila 100 cm arasında bir toprak tabakası altında kalan mozaik zemin, üzerinde tarım yapılmasına rağmen, büyük ölçüde sağlam kalabilmiş.

kaynak : bursatime blog, wikipedia.

http://img509.imageshack....age=1217873835mozaik1.jpg
http://img4.imageshack.us....php?image=mozaikfoto.jpg