bugün

halk içinde ama halktan öte bireyleri halkın kendi gibi yapma adaptasyonuna maruz kalan zeki insanların akıbetini anlatan einstein sözü. bu elekten geçebilen bireyler ilginçtir ki karşılaştıkları engeller ortadan kalkınca daha az başarılı oluyor veya başladıkları yere geri dönüyorlar. konunun bildiğimiz anlamıyla pratik zeka ve efektif zeka boyutuyla ilgili söylenebilecek pek bir şey yok. bi kaç önemli faktörden biri tüketim toplumunun gerekliliklerindenmiş gibi görünen bilinçsiz motor faaliyetlerle günü kurtarmacılık. aynı rutinlikte hayatını yaşayan robot bir toplulukta bir robotun diğerinden farklı olması, daha çözümcü olması istenmiyor haliyle.

ilk zamanlarda bu insanın karşısına 'bi devlet sandalyesine yapışsan ne olur?' gibi salıklarla çıkıyor. bunu desteklemek için 'ekmek aslanın ağzında şimdi' kalıbı kullanılıyor. bu şekilde farklı yönlere manipüle ediliyor ve 'biz çalıştık da ne oldu?' adamları sayesinde istenen kıvama geliniyor. ısrara göre 'senin yaşındakiler x oldu' ile de süslenip topluma bir robot daha kazandırılıyor.
türkiye'de yıllarca uygulanmış bilincsiz politika. yüzlerce boğaziçili, bilkentli ve bunlar gibi bir sürü altın beyin yurtdışına gönderilmiştir.

" al oğlum sana para veriyorum. git şimdi elin adamına çalış." sözüm ona güya burs veriyor, iylik yapıyor.

genetik mühendisi olup, türkiye'de iş bulamayan ve amerikaya kapat atan birçok insan var. yazık ne diyim.

(bkz: beyin göçü)
(bkz: korlerin hikayesi)

tanim: var boyle seyler.