bugün

Bir tür sorunsaldır. Bilimsel olarak hiç bir kanıtı olmayan. iddaalardan ibaret olan şeylere inanmak ile sağlaması yapılabilen, Yanlışlanabilir bilgiye inanmak arasında kalmaktır.

HayatımıZda çoğu zaman bir şeylere inanırız peki ama ona inanmak onu doğru kılar mı?

Bir şeyin doğru olduğuna inanmak, biliyomuş gibi yapmak, inandığının doğru olduğunu düşünmek, gerçeğe giden yolu tıkamaz mı? Tıkar elbette. Bunu bilmek için dahi olmaya gerek yok. 85 ve üzeri iq yeterli.

Öyleyse inanmayı bırakıp öğrenmeye başlamanın vakti gelmedi mi?
inandığın şeye gore değişir.
Kılmaz. Şimdi kalkıp topluca van gölü canavarına inanalım! Ne değişecek? Bu durumun tersi de aynı. Topluca bulutları inkar etmek de onları yok kılmaz!
gerçek; kanıtlanmış doğrudur,
inanç; kişinin yönelimidir.

bir yanlışa bir dünyanın hepsi de inansa, o yanlış gerçek olmaz. din açısından; ineğe tapan hindular inanıyorlar. bu bize doğru gelmiyor, neden? mantıkla uyuşmuyor, kanıt yok. müslümanlar allah'a inanıyor, budistlere göre de bu mantıksız olabilir, neden? mantık ve kanıt yok. her inanış kanıtlanmadıkça; doğru olarak değil, inanış olarak kalır.

fen bilimlerinde kanıt olmadan inançlar teori düzeyinde kalırken, din inancını da içeren sosyal bilimlerde bunu konuşmak bile ölümlere neden olabiliyor.

edit: şahsım adına islam'da kabul etmediğim şeylerin başında "kadın" anlayışı geliyor. bana göre kadına isim veya sıfat bulmak bir arayış değildir, çünkü insan kendi içinde dahi ne olduğunu tartışmamalıdır, çünkü kadın zamanla kendi sıfatını kendisi yaratır.
güncel Önemli Başlıklar