bugün

evet arkadaşlar yıllardır kemoş tayfa tarafından atatürk ü koruma kanununu menderes çıkarttı gibisinden bir iftira dillerden hiç düşmüyor. biraz araştırınca koruma kanununu menderes değil de atatürk ün, inönü kadar yakın arkadaşı; celal bayar tarafından çıkarıldığına ulaştım. bu araştırmayı sizlerle de paylaşmak istedim.

dipnot: araştırmam belgelerle sabitlenmiştir. kemoş arkadaşların saldırmadan önce başka yollara başvurması rica olunur.*

atatürk’ü koruma kanunu’nun chp tarafından değil de demokrat parti’lilerce çıkartıldığının iddia edilmesinin altında yatan maksat gayet açık. kemalistler bu iddiayla hem m. kemal, hem de yakın tarihte meydana gelmiş olaylar hakkında hiçbir zaman ve şekilde örtbas edilmesi gereken bir şeylerin bulunmadığını söylemek istemektedirler.

evet, atatürk’ü koruma kanunu demokrat partinin iktidarı döneminde çıktı. demokrat partinin genel başkanı adnan menderes idi, fakat partinin kurucusu celal bayar’dı. 1950’de menderes başbakan olurken, bayar cumhurbaşkanı oldu. celal bayar, m. kemal’e çok yakın bir isimdi, tıpkı inönü gibi. dahası, m. kemal’in son başbakanı’ydı ve masondu. m. kemal, hindistan müslümanları’nın hilafet için gönderdikleri paranın 250 bin lirasını bayar’a vererek iş bankası’nı kurdurtmuş ve onu bankaya genel müdür yapmıştı. (bkz: atatürk ün yaptığı yolsuzluklar)

işte bu kadar yakındı. ayrıca bayar, chp’de genel başkan vekili bile olmuştu. zaten demokrat parti, chp’nin içinden çıkanlar tarafından
kuruldu. üstelik bayar partiyi kurarken inönü ile görüşmüş ve ondan onay almıştı. nitekim dp’nin programı chp’ninkinden farklı değildi. yani bayar da inönü gibi kemalist idi.

aşağıdaki genelgeden anladığımız kadarıyla, ismet inönü’nün 1937’de başbakanlık vazifesinden ayrıldıktan sonra, bazı chp ile halkevleri binalarında asılı bulunan resimleri kaldırılmış… bunun üzerine inönü’nün yerine başbakanlık görevine getirilen celal bayar, bir genelge yayınlar:

--spoiler--

“cumhuriyet halk partisi
genel sekreterliği
ankara 18.12.1937

chp başkanlığı’na,
halkevi başkanlığı’na,
umumi müfettişlere,

zata mahsustur

işgal ettiği makamlardan ziyade, yurduna ve ulusuna yaptığı hizmetlerle, inkılap ricalimiz arasına girmiş olan ismet inönü’nün, parti teşkilatı ve halkevi binalarında resmine gösterilen hürmet ve itibarın, eskisi gibi devam etmesi tabiidir.

bu resimlerin, yalnız mevki ve makam icabı asıldığı zahabı ile, indirilmiş olanları varsa, eski yerlerine konulması lüzumunu bildirir, sevgiler sunar ve başarılar dilerim.

chp genel başkan vekili
celal bayar.”

--spoiler--

m. kemal’in ölümünden sonra kendisine cumhurbaşkanlığı teklif edilen bayar, bu teklifi reddetmiş ve inönü’ye karşı olan siyasal girişimlere de karşı durmuştur.

prof. dr. cemil koçak, bayar’ın bu dönemdeki tutumu hakkında şunları yazıyor:

“başvekil bayar’ın bu tutumu, hem iktidar mücadelesinin sertleşmesini, hem de inönü’ye karşı bir başka adayın çıkmasını önleyerek, inönü’nün tek aday olarak seçilmesini kolaylaştırmıştır.”

daha sonraları celal bayar’ın başbakanlık görevinden istifa etmesi üzerine, cumhurbaşkanı inönü, bayar’a şu mektubu gönderecektir:

“izmir mebusu celal bayar,

büyük millet meclisi intihabının yenilenmesi ihtimali üzerine vuku bulan istifanız kabul olunmuştur.

iktidar mevkiinde geçen hizmet zamanınızı takdirle yad ederek, size ve arkadaşlarınıza halis teşekkürlerimi ifade etmek isterim.

siyasi tarihimizin çetin bir devresini yüksek meziyetlerinizle iyi idare etmenizi milletimiz daima teşekkür ve takdir duyguları ile hatırlayacaktır. hükumetin teşkiline istanbul mebusu dr. refik saydam memur edilmiştir.”

25.1.1939
reisicumhur
ismet inönü

inönü, günlüğünde de bayar’ı methediyor:

“celal bayar’a açık bir teşekkür mektubu yazdım. atatürk’ün malul ve hasta zamanında, eğer onun yerinde fena bir adam olsa idi, memleket çok fenalıklar görürdü. atatürk’ün hayat tehlikesi ve memleketin efkarı umumiyesindeki cereyanı gördükten sonra, kendisini fitne ve hırslara kaptırmamak ahlak ve zekasını göstermiştir. eğer mali ve iktisadi anlayışını salim bir istikamete sevk etmek ümidim olsaydı, kendisini uzun müddet muhafaza edecektim. bütün zevahire rağmen doğru bir adam olduğuna inanıyorum.”

görsel

fotoğraftakiler: m. kemal, fevzi çakmak, celal bayar ve ismet inönü…

neticede yukarıda da ifade edildiği gibi, celal bayar da inönü gibi kemalist idi. dolayısıyla koruma kanunu kemalistler tarafından çıkarılmıştır. burada chp değil de dp’nin çıkarmış olması, kemalistlerin bu işte bir parmağının olmadığı anlamına gelmez. zira az evvel de tebârüz ettirdiğim gibi iki partinin kurucuları da üyeleri de ekseriyetle kemalist idi. burada partiler farklı olsa da ideolji aynıdır.

madem bu arkadaşlar koruma kanununa ihtiyaç olmadığı kanaatindeler, o halde kanunun kaldırılması için meclise teklif verseler de samimiyetlerini görsek. hem koruma kanunu’nu “menderes” çıkardı diyeceksiniz, hem de m. kemal hakkında hakikatleri anlatanlara dava açacak ve küfür edeceksiniz… bu arkadaşları dürüst olmaya davet ediyorum.
Buram buram cehalet kokan entry, demokrat partinin kurucusu celal bayar kemalistmiş vay be.
Yeni Şafağa editör olacak bir cahilin beyanı.