bugün

Herkesin cildine iyi gelen bu iklim benim cildimde egzama yapıyor.

Üzgünüm Akdeniz iklimi, ben karasal iklime fazla adapte olmuşum.
Tek gecelik aşk iklimidir. 4 mevsim daha iyi.
uzun bir güneşlenme süresi, mavi gökyüzü, sıcak bir deniz, kışı yağışlı ve ılık, yazı da kurak geçen bir yaz mevsimi, hakim olduğu sahillerde de deniz turizminin önünü açmasında rol oynamıştır.
Umursamazlık ve tembelliğe yol açar. Her şey topraktan yetiştiği işin tembellik vardır ve bu umursamazlığı doğurur. Nitekim italya, Türkiye gibi örneklerde gördüğümüz gibi adamlar virüsü bile umursamıyor.
yazları ekmek fırınını andıran iklim.

hiç hoşlanmam...
insan'ı bozar.
Son derece ılıman geçer. Evet.
kışları yağışlı, yazları kurak geçen bir iklimdir. Bu iklim tipine Etezyen iklimi de denir.
ilkbahar aylarının en güzel geçtiği iklim.
türkiye'de tam yaşandığı yerler ege kıyıları ve kıyıdan 100-150 km kadar iç kesimler, akdeniz kıyılarıdır; güney marmara, trakya'nın güney sahilleri ve güneydoğu anadolu'da ise daha sert bir hali yaşanır bu iklimin. yağış rejimi açısından türkiye'nin doğu karadeniz kıyıları ve kuzeydoğu kesimi (kars-ardahan-erzurum yaylası) dışında tamamını etkisi altına almış bulunan iklim tipidir aynı zamanda. herzaman coğrafya derslerinde söylendiği gibi doğu karadeniz kıyılarının sadece mandalina yetiştirilmeye elverişli olduğu için akdeniz ikliminin yaşandığı yalandır, alakası bile yoktur ki mandalina zaten akdeniz kökenli bir bitki değildir. güneşlenmeye en uygun olan iklimdir, yazları yağmur yağma riskinin düşük olmasıyla (tatil cenneti olan karayiplerde ve pasifik'te vb yazın akdeniz iklimine sahip yerlerde olduğundan 100 kat, 1000 kat fazla yağmu yağar, güneşli sahiller ve palmiyeli fotolara kanmayın). yaprak döken ağaçlarında en kullanışlı olduğu iklimdir, yazın vıcık vıcık güneş altında yapraklanan ağaçlar gölge sağlar, kışın yapraklarını dökmeleriyle az olan güneş ışığını aşağı bırakırlar (ki biz bu duruma fazla alışık olduğumuzdan bütün dünyayı böyle sanırız, oysaki manyak güneşli sezonda yapraksız olup, yağmurlu ve bulutlu sezonda yapraklanan ağaçların yaşadığı iklimlerde vardır dünyada).
yazları allah belanı versin dedirtecek kadar sıcak;
kışları lanet gelsin sanaa dedirtecek kadar yağışlı.
Akdenize kıyısı olan yerlerde görülür.(Libya ve Mısır Hariç.)
insan yaşamı için en elverişli biyoumdur.
Yağışlar kışın cephesel olarak düşer.
kar a hasret olanların yaşadığı iklimdir. 30 yaşına gelip hala kar görmemiş insanlar hep bu iklimde yaşamış tiplerdir. lakin çok sıcak insanlardır.
büyük ihtimalle küresel ısınma ve değişen havalar nedeniyle birkaç seneye akdeniz bölgesinde görülemeyeceğini tahmin ettiğim iklim türü. artık karadeniz'e baltık denizi sahillerine akarız.
artik yazlari ve kislari kurak gecen iklimdir. kuresel isinmadan fazlasi ile nasiplenmis bu sene sadece iki defa yagmur yagmasi ile "ne ayak lan bu?..." diye soylenmelere sebep olmus iklim cesidi. (bkz: alanya)
(bkz: maki)
(bkz: zeytin)
iklimlerin şahıdır. muhtemelen cennette de akdeniz iklimi hakimdir.
kısaca yazlar sıcak ve kurak - kışlar ılık ve yagıslı gecer.* *
en büyük yerel iklim kuşağı olarak bilinir. maki örtüsü yerine göre bazen 800 metreye kadar çıkabildiği gibi bazen 300 metrede de bitebilir.. yaşanılası iklimdir, süperdir.. tabi insanları etkiler mi bilmiyorum ama şöyle de bişey vardır;
(bkz: akdeniz insanı)

ve ayrıca;
(bkz: akdeniz anemisi)
akdeniz'in kıyısındaki ülkelerle, güney afrika'nın kap bölgesinde, abd'de kalifornia, orta şili ve avustralya'nın güneybatısında görülür.

özellikleri:
-yazlar sıcak ve kurak kışlar ılık ve yağışlıdır. yıllık sıcaklık ortalaması 15-20°c arasıdır. don olayına nadiren rastlanır.
-kış mevsimi yağışlıdır. yıllık yağış ortalaması 1000 mm civarıdır.
-doğal bitki örtüsü 500m'ye kadar maki(defne, zeytin, kekik, lavanta gibi)daha yükseklerde orman yer alır.