bugün

profesyonel boks süper orta sıklette (76 kg/ 168 lbs) bu sene bizler için çok önemli gelişmeler yaşandı. Şu an itibari ile Türkiye bayrağı altında dövüşen tek önemli boksörümüz “Mr.Robot” Avni Yıldırım 2016 yılı içinde hafif ağırdan süper orta sıklete iniş yaptı ve WBCile IBF’de ilk 15’e girmeyi başardı. Avni; özellikle Kasım ayı başında WBC 7 numarasıSchiller Hyppolite ’i yenmesi ile bu sıklette en hızlı yükselen boksörler arasına girmeyi başardı ve yılı 6 galibiyetle kapatarak gelecek için umut verdi. Özellikle WBC’nin 3 numarası olarak yılı kapıyor olması ile 2017 yılı sonu veya 2018 başında her şeyin iyi gitmesi halinde bir unvan maçı hakkı yakalayabilir. (IBF’de 10.sırada)

Avni’nin heyecan verici yükselişi dışında çok hareketli bir görüntüsü yoktu süper orta sıkletin. 4 büyük organizasyonda da sadece birer tane unvan maçı oldu ve 76 kg bu alanda belki de ağır sıkletten sonraki en kısır sıklet olarak kaldı. Bu durgunluğa bir de Fedor ChudinovFelix Sturm WBA Super unvan maçının sıkıcılığı, puanlama felaketi ve Sturm’da çıkan doping de eklenince 2016’nın boks severler için bu sıklet özelinde pek keyifli geçmediği sanırım rahatlıkla söylenebilir. Bir diğer ilginç istatistik de; bu 4 unvan maçında herhangi bir nakavt çıkmaması idi. Sturm’un durumunun belirsizliği de düşünülürse el değiştiren tek unvan veteran “King” Arthur Abraham ’ınki oldu. Sene başında ABD’de gerçekleşen maçta Gilberto Ramirez tüm rauntlarını kazandığı maçta Abraham’ı yenerek hem unvanı henüz 24 yaşında iken kazandı hem de bu sıkletin geleceği olabileceğini herkese gösterdi. Bunun dışında IBF ve WBC şampiyonlarıJames DeGale ve Badou Jack unvanları pek de parlak olmayan performanslarla koruyarak 2017 yılının ilk büyük kemer birleştirme maçı için el sıkıştılar. 14 Ocak’daki maçın sonucunun bu sıklette taşları yerinden oynatacağı kesin. Badou Jack’in yüksek ihtimal maçın sonucundan bağımsız olarak hafif ağır sıklete çıkma ihtimali var ve kazanması durumunda 2 kemer birden boşa çıkarabilir.

2016’nın bu sıkletteki bir diğer başarılı boksörü WBC mandatory challangerdurumuna yükselen Callum Smith olurken, vatandaşı “Saint” George Groves şu ana kadar 3 kez unvan maçı kaybetmesine rağmen yeniden sıralamalarda tırmanmayı başardı. Sanırım bu inatçılık ile WBA kemerini kapacak 2017 içinde. King Arthur’da eminim yeniden zorlamaya çalışacaktır. Bu bilinen boksörler dışında henüz çok popüler olamasa da dikkatinizi henüz 20 yaşında 16-0 (15KO) istatistiği olan David Benavidez ’e çekmek isterim. Sıkletine göre boyu uzun olmasına rağmen, hareketli ve yaşına göre çok olgun dövüşen Red Flag yakın zamanda tüm boks severlerin ismini duyacağı bir yetenek.

2017’ye girerken bu sıkletin önümüzdeki birkaç yılını; Callum Smith, Gilberto Ramirez, sıklet yükseltmezse James DeGale ve David Benavidez’in şekillendireceğini düşünüyorum. WBA regular kemerini kazanan Tyron Zeuge ’nin ve eski süper şampiyon F.Chudinov’un bu boksörlerin seviyesine çıkacağını sanmıyorum. Avni’nin geleceğini ise 1-2 üst ve elit seviye boksör ile yapacağı step up maçlarında elde edeceği sonuçlar belli edecek. Tabii Canelo ’maçı olmazsa GGG Gennady Golovkin ’nin bu sıklete yükselme ihtimali olabilir ki bu kartların tamamen yeniden karılmasını sağlar.
Ağırsıkletin 2016 yılı kabus gibi geçti dense herhalde yanlış olmaz. Geleneksel olarak “profesyonel boksun yarısı” denen ağırsıklet bırakın diğer 16 sıkletin toplamı kadar olmayı; 2016 yılında yaşananlar sıkletin yıllardır süperstar üretememe problemine eklenince popülerlikte bazı sıkletlerin gerisine bile düştü. Bu yıl ağır sıklette gerçekleşmeyen maçlar, doping skandalları, güçsüz rakip seçen şampiyonlar ve birbirleri ile maç yapmamak için köşe kapmaca oynayan boksörler (ve onları yönlendiren promotörler) ile hatırlanacak. Bunlara ek olarak seneye Wladimir Klitschko galibiyeti ve 3 kemerle giren Tyson Fury ’nin mental ve fiziksel sorunları sebebiyle bir türlü maça çıkacak duruma gelmemesi, akabinde kanında uyuşturucu çıkması sebebi ile rövanş maçının gerçekleşmemesi kemer maçlarına büyük sekte vurdu, adeta sıkleti paralize etti, sene sonuna tüm kemerleri elinden alınmış devrik bir şampiyon olarak girdi Fury.

Peki 2016 herkes için mi kötü geçti? Tabii ki hayır!!! Ağır sıklette 2016’nın kazananı kesinlikle ingilizlerin altın çocuğu Anthony Joshua idi. 2012'nin olimpiyat şampiyonunun zirveye çıktığı yıl oldu 2016 ! ilk önce 2015 yılı sonunda ezeli rakibi ve amatörde yenilmiş olduğu Dillian Whyte ’ı yendi, T.Fury’den boşalan IBF kemerini Charles Martin ’i 2.rauntta spekteküler bir şekilde nakavtlayarak ele geçirdi ve ardından da 2 kez unvanını korudu.

Sadece artık kemeri olan bir şampiyon durumuna geldiği için değil; yaşı, gücü ve çalışma azmi ile ağır sıkleti gelecekte domine edebileceğini öngörmek çok da zor değil. Yapmaya başladığı büyük reklam anlaşmaları ve Showtime kanalı ile ABD pazarına girmesi ile bu sıkletin geleceği olacağı düşünülüyor. Şu anda 18 maçta 18 KO ile mükemmel bir istatistiğe sahip ve hakkındaki tek çekince çok ciddi bir rakip tarafından test edilmemiş olması ki o teste de olabilecek en ciddi rakibe karşı 2017 Nisan ayı içinde girecek!

2016 yılı AJ dışında bir şampiyon daha çıkardı. Daha doğrusu Fury’nin kemerlerinden bir diğerine Yeni Zelenda’lı görece az tanınan Joseph Parker kondu. Kendisi aslında Joshua için zorunlu rakip konumunu da kazanmıştı fakat boşa çıkan WBO kemeri için Meksika’lı Andy Ruiz ile maça çıkmak tabii ki daha mantıklı olandı ve Parker da A.Ruiz’i 12 raunt sonunda çok yakın geçen bir maçla yenip WBO kemerinin yeni sahibi oldu. Her ne kadar henüz seviyesi tartışılsa da henüz 25 yaşına girmeden 22-0’lık bir derece ile bu ünvana ulaşması ve yıl içinde 5’te 5 yapması ile yılın saygı duyulan performanslarından birine imza attı.

Yıla kemerle girip kemerle bitiren sadece WBC şampiyonu Deontay Wilder oldu. Onun için klasik haline gelen düşük profilli rakip seçmeye devam etti ve 2 kez unvan korudu. Povetkin’de çıkan doping sebebi ile kariyerinin en zor maçına çıkmaktan da kurtulmuş oldu. Bakalım ciddi bir rakiple 2017 içinde dövüşecek mi?

2016 yılının diğer başarılı isimleri; AJ mağlubiyeti sonrası 4’de 4 ile kimsenin beklemediği bir geri dönüş yapan Body Snatcher Dillian Whyte(Derek Chisorakarşılaşması yılın en iyi ağırsıklet maçıydı), rakip bulmakta zorlansa da WBA ‘de 1., WBC ‘de 3. Sıraya yükselen King Kong Luiz Ortiz, düşük profilli olsa da 2 maçla geri dönüş yapan David Haye, unvan maçında Parker’e kaybetmesine rağmen beğenilen Andy Ruiz, rakip seçimi sorgulansa ve büyük paralı bir maç kovalasa da halen kariyerinde sadece Klitschko mağlubiyeti bulunan Kubrat Pulev, maçlarına 130 kg. civarında çıkan fakat balyoz gibi vuran Big Baby Jarrell Miller idi.

Yılın en büyük skandallarına ise maalesef favori boksörüm Alexander Povetkin imza atmış oldu. WBC kemeri için Deontay Wilder ‘ın zorunlu rakibi konumunda idi ve Mayıs ayında Moskova’da karşılaşacaklar, adeta Rocky4 filmi hayat bulacaktı. Söz konusu maç yılın en merakla beklenen ağırsıklet mücadelesi idi ve özellikle zayıf rakiplerle dövüştüğü için eleştirilen Wilder ‘ın üst düzey bir boksöre karşı ne yapacağı merak konusu idi. Fakat maalesef maça bir hafta kala Povetkin ‘in VADA tarafından yapılan kan testinde çıkan meldonium maddesi maçın iptalini sağladı ve bu olay yılın boks dünyasındaki en büyük fiyaskosu olarak akıllarda kaldı. Maç ardından tarafların birbirlerine karşı yaptıkları ağır suçlamalar ve WBC nin soruşturmayı bitirememesi de gündemi çok uzun süre meşgul etti ve Povetkin’e ceza verilmesine gerek duyulmadı ve Wilder’ın da Arreola maçında sakatlanması sebebi ile ortaya çıkan geçici kemer maçı için de Povetkin – Stiverne maçı Aralık ayının 17’sine ayarlandı. Yine Rusya’da gerçekleştirilecek maçtan bu sefer sadece 1 gün önce Povetkin’in kanında yine dopinge rastlandı. Bu sefer skandal başka bir hal aldı; WBC maçın statüsünü iptal etti, Stiverne maça çıkmayacağını bildirip, ilk uçakla ABD’ye döndü ve WBC ‘nin bir diğer önemli boksörü Johann Duhaupasapar topar maça çıkarıldı. Pove tabii maçı sert bir nakavtla 6. Rauntta kazandı fakat bu maçın yapılması bile ciddi şekilde eleştirildi.

Ülkemiz adına ağır sıkletteki önemli gelişmeler 2016 olimpiyatlarına henüz ilk turda veda eden Ali Eren Demirezen ’in Türkiye bayrağı altında profesyonel boksa geçiş yapması ve ilk iki maçını kazanması idi. Ayrıca Almanya adına dövüşen Türk asıllı boksör Ağıt Kabayelnamağlup bir şekilde 15. Galibiyetine ulaştı ve seviye maçı niteliğindeki karşılaşmada C.Lewandowski’yi nakavtla geçti. Bir diğer Türk asıllı Alman boksör Erkan Teper ise C.Hammer’a kaybederek belki de bir kemer maçı şansını kaybetmiş oldu.

2017 yılına girerken takvimdeki önemli ağır sıklet maçları ise şu şekilde;

04.022017; Ağıt Kabayel vs. Mariusz Wach
25.02.2017; Deontay Wilder vs. Andrzej Wawrzyk, WBC unvan maçı
25.02.2017; Artur Szpilka vs. Dominic Breazeale
04.03.2017; Tonny Bellew vs. David Haye
29.04.2017; Anthony Joshua vs. Wladimir Klitschko, IBF, WBA Süper, IBO unvan birleştirme maçı

Boks ile ilgileniyorsanız Twitter adresimi takip edebilirsiniz. https://twitter.com/Cem_Aksoy_35
Her kişinin X şehri şampiyonu tanıdığı biri vardır kesin, ama hep lafta dolanır. Benim yok diyosanız bu kişi sizsinizdir.