bugün

Avrupa birliği nde elektrik tüketen cihazlar ile ilgili yönetmelikler Eup (energy using products) yönetmelikleri olarak anılırlar.

enerji tasarrufu ve dolayısı ile çevreyi koruma amaçlı hazırlanmış olan eup yönetmeliklerindeki, elektrik motorlarına yönelik yeni eup yönetmeliği ise 2015 yılından itibaren avrupa birliğinde kullanılacak elektrik motorlarının verimlerini düzenlemektedir.

Eup direktiflerine bağlı olarak, yeni elektrik motoru verim ölçme metodlarına göre;
2011 haziran ayından itibaren en verimli elektrik motorları eff1 sınıfı yerine ie3 sınıfı olarak anılacaklardır.

bugünün en yüksek verimli motorları olan eff1 elektrik motorları ise yeni yönetmelikte orta verimli sınıfa yani ie2 sınıfına girmektedirler.

türkiye'de elektrik motorlarının %80'i ise eff2 ve daha altı olan düşük verimli elektrik motorlarıdır. bu sınıf motorlar yeni yönetmelikte ie1 sınıfına (düşük verimli motorlar) gireceklerdir.

bahsedilen motorlara yönelik eup yönergesi, 0.75 kw ile 375 kw güç aralığında olan motorların tasarruf etme kapasiteleri ile ilgili yeni ve katı maddeler düzenleyen bir ab yönetmeliğidir.

Yönetmelik 3 aşamada elektrik motorları kullanımını düzenler;

16 haziran 2011 tarihinden itibaren tüm motorlar ie2 standardını karşılamak zorundadır.

01 ocak 2015 tarihinden itibaren 7.5-375 kw aralığındaki tüm elektrik motorları ie3 standardını veya değişken devirli frekans konvertörü eklenmiş olarak ie2 standardını karşılamalıdır.

2017 tarihinden itibaren 0.75-375 kw aralığındaki tüm elektrik motorları ie3 standardını veya değişken devirli frekans konvertörü eklenmiş olarak ie2 standardını karşılamalıdır.

Türkiye'de ie1 sınıfı motorları kullanmaya başlayan ilk üretici, danirmarka'lı pompa üreticisi olan grundfos tur. (bkz: grundfos)

Grundfos 2015 yılını beklemeden, 2011 mayıs ayından itibaren, standart olarak pompalarında yeni eup direktiflerini karşılayan motor çözümlerini kullanmaya başlamıştır.

bu çözümlerine "blueflux" ismini vererek ürünün farkedilirliğini motorlarının üzerine yapıştırdığı mavi etiketlerle sağlamıştır.

mavi akı anlamına gelen blueflux, pompa uygulamalarında grundfos un yüksek verim için tasarladığı elektrik motorları çözümlerine verdiği isimdir.