bugün

isviçre de minarelerin yasaklanması

(bkz: isviçre/#6657458) daha önce de görüşlerimi bildirmiştim. ancak konu hala gündemde olduğu için biraz daha bahsetmek istiyorum.

öncelikle her türlü özgürlükten yanayım, buna inanç özgürlüğü de dahil. ancak din somut bir kavram olmadığı için, bu tip engellerin zaman zaman dinin karşısına çıkmasını doğal görüyorum. zira, isviçre'de maya kabileleri yaşıyor diyelim. bunlar şimdi olabildiğine yüksek kuleler mi dikeceklerdi gökyüzüne?

hatta lokal bakalım olaya; sen cemevini ibadethane saymıyorsun, yasal korumaya almıyorsun bu ülkede. sence isviçre'deki müslüman sayısı mı daha fazla, türkiye'deki alevi sayısı mı? sence isviçre nüfusu mu daha fazla türkiye'deki alevi sayısı mı? peki diyelim ki ters düşüyor sana, "cemevi ibadethane sayılmaz abi" diyorsun. o zaman oradaki adamın da, "cami ibadethane değil ya" deme hakkı var. ancak öyle bir şey de demiyor burada isviçreliler, camiler mevcut, sadece minare yok. ki sen ibadet edeceksen, minareye de ihtiyacın yok.

biraz fazla abartıldığını düşünüyorum olayın kamuoyunda. iğne bizim topluma batınca, öyle yapay ve içi boş bir gündelik muhalefet oluşuyor her daim. ama sen sultanahmet'te, bizans eserinin üzerine bina yapma izni veriyorsun, kimse kalkıp sesini çıkarmıyor.

inanç, inançtır, somut bir kavram değil, insanın içinde, bu yüzden evet kabul edilmeyebilir, abartmamak lazım. şehrin dokusunu dahi bozacak diye düşünmez mi insan hadi her şeyden geçtim. peki bizans'ın eserleri, isviçre'de olsa; üzerine otel-otopark yapma izni çıkar mıydı? halkın fikrini almadan? anayasa'sında "dinimiz x'tir" var mı? anayasalarını bizden mi iktibas etmişler? bizde de halkın referanduma gitme hakkı var mı? inanç kişiye özgü değil mi? inanç özgürlüğüne dair, hiçbir yerde laf açılamazken, insanlar zorunlu din derslerine tabii tutulurken, insanlar ideolojik görüşleri yüzünden gidip papaz bıçaklarken, gerici ocakları topkapı sarayı'nda padişahların hiç içki ya da uyuşturucu madde kullanmadıklarını sanarken, sen hala, isviçre'deki referandumu mu konuşuyorsun? kiliseler kule dikmeye kalksa, yer yerinden oynamaz mı bu ülkede?