bugün

radyosol net

sadace sol endeksli parçaların çalınmadığı radyodur, aslında bu tartışmanın yapılması gerekiyordu uzun zamandır.

belirli konulara açıklama getirmek gerekiyor, sol müzik diye bir olgu var mıdır varsa bu nedir bunun iyice araştırılması ve ortaya koyulması gerekyordur, ismail türüt "sol" müzik mi yapar? yapmıyorsa bunun nedeni nedir, ilk cümlede belirtiğim sadace "sol" müzik yapmıyor ne demek, böyle bir müzik dalı mı var, "sol" müzik ne demektir, sovyet marşlarını çalmak sol müzik midir? ahmet kaya, yorum çalmak "sol" müzik midir?

o halde bu "sol" müzik nedir ve karşılığı olarak sağ müzik var mıdır? popüler müzik sağ müzik ise o halde alternatif müzik "sol" müzik dir demek zorunda kalırız.

oysa her alternatif müzik sol tandaslı değildir e haliyle ortada "sol" müzik diye bir kavramda olmaz, ne vardır toplumcu sanat vardır, sanat için sanat değilde toplum için sanat vardır o halde.

natüralizm toplum için sanat akımıdır o halde yorumda toplum için sanat yapar, ya da gürcü köyünden benim çaldığım ağıt bir toplum için yapılmış sanat dalıdır, doğu anadoludaki bir ermeni ağıdı, güneyde ki bir kürt ağıdı, balkanlardaki türk ağıdı toplum için yapılmış veya direk toplum tarafından üretilmiş bir sanat anlayışıdır ve bunun sağında kalanlar, popüler müziktir.

o halde bu tanımdan şu çıkıyor radyo sol müziğin solunda veya sağında değildir toplumcu gerçekçi kısmındadır.

bir iran lının ağıdı ile bir kızıl derili nin ağıdı arasında radyo sol fark gütmez.

neden peki bu radyo nun adı radyo sol dur?

"sol" toplumsal tavır alış biçimidir, toplumsal düşünüş biçimidir, toplumsal öğretilerin hafızalara kazındığı biçimidir

ve sol toplumcudur haliyle bu radyo nun adının "sol" olması doğaldır ama içinde çalınan parçalara sol nota veya sol parça demek pek dogru değildir,zira bunun karşılığı yoktur.

otoriter bir devlet radyosu değil burası özgür insanların özgür parçalar çalıdığı dinlediği radyodur.

çeşitli yayınlar vardır: örneğin ben etnik yayın yaparım ve la ilahe illah adı ile etnik parçada çalmışlığım vardır, eğer bu parça bir kültürü temsil ediyorsa bir etnisitenin dünyaya iran nın bir lehçesi ile duyurma biçimi ise bu parçayı ben çalarım ve bu parçaya toplum tarafından direk üretilmiş parça derim.

ama nazilerin çaldığı parçaları çalmam oysa neden sovyetlerin marşları çalınıyor bu radyoda naziler neden çalınmasın, bu radyo nun adı bu yüzden radyo sol, bu yüzden ismail türüt bu radyo da çalınmazken kazım koyuncu gönül bahçesine koyuluyor.

ayrıca faşizm bir kültür değildir, bir ideolojidir ve devlet yönetim biçimidir, şöyle düşünürsek nazilerin zamanında bilim adamlarının yaptığı açıklamarı bilim şimdi kaale alıyor mu?

nasıl alabilirki bir çok bilim adamı baskı yüzünden almanların üstün olduğunu kanıtlama çabasına girdi o halde burda taraf olmak gerekiyor ve tarafımız toplumcu sanattan yanadır.