bugün

türkiye de sosyalist devrim olma ihtimali

Türkiye'de sosyalist devrim olma ihtimali için sadece imkansız değil denilebilir.

Aslında dışarıdan bakıldığında "bu coğrafyada şimdiye kadar kesinlikle bir sosyalist devrim olmalıydı" diye iç geçirilebilir. yüzyıllardır imparatorluklar kurulmuş, her kurulan imparatorluk emperyalist bir politika izlemiş, ve coğrafyadaki tüm halklar biraz eksik biraz fazla ezilmiştir.

Tarih'ten bu yana hep güçlü devletler güçlü ordular güce dayalı militarist birlikler tarafından doldurulmuş bu topraklarda sivil halkı sosyalizm gibi özgürlükçü bir düşünceden uzak tutan en büyük etken şüphesiz dindir.

Sosyalizm asıl hedefi olan hür düşünce ile değil de, özgüven patlamalarıyla dolu liderleri tarafından yaşatılmış; kendinden üstüne inanmama, inançsızlık gibi etkileriyle bilinmiş ve muhafazakar çevreler tarafından benimsenmemiştir.

Coğrafya'da sosyalizm yanlısı olanlar veya olduklarını iddaa edenler ise; ya militarizm ve savaşlardan çok çekmiş, özgür, barışçıl bir ortam istiyordur. eşitlik istiyordur. yada birilerininin gizli milliyetçilikle kendilerini kullanıp değiştirmesine izin vermiştir.

tüm bu nedenler;
yeterince sosyalist, ve neredeyse hiç ne yaptığını bilen sosyalist olmaması Türkiye'de sosyalist bir devrim yapılmasını engelliyor.

***

Ama yine de.

Mutlaka bir gün!