bugün

kuran da çeliski aramak ve bulmak

müslümanım diyen bir insan için talihsiz bir fiiliyat olur bu, çelişki bulayım derken bizatihi müslümanlığı ile çelişir.

lakin müslümanım diyen insan kuran-ı kerim'in allah kelamı olduğuna iman etmiştir. en fazla bu arayış müslümanım diyen insanı daha çok öğrenmeye, çelişki gibi görünen kısımları, ayetleri daha çok incelemeye iter, hatta itmelidir.

ve eğer kendiyle çelişmiyorsa, iman noktasında bir zafiyeti yoksa mutlaka bu zamana kadar yazılmış onlarca tefsir, binlerce kitap, çelişki gibi görünen durumları aydınlatacaktır.

burası kendini müslüman olarak tanımlayan insan için geçerli.

* *

müslüman olmayan bir insan için ise abesle iştigaldir. lakin kuran senin bildiğin kitaplardan değildir arkadaşım. onun için sen ben gibi sıradan insanların o kitabı layıkıyla anlayabilmesi için bir dolu müfessir onlarca cilttik eserler vermişlerdir. senin 2 ayeti tokuşturup "aha çelişki" dediğin şey için adam 150 sayfa açıklama yapar ve konuyu islami literatürde bir yere oturtur.

bak islami literatürde diyorum, senin benimsediğin önkabülleri değiştirir, seni ikna eder demiyorum. edemez çünkü. çünkü senin daha önce allah, peygamber gibi temel kavramlardaki ön kabullerinin değişmesi gerekir.

bir diğer ihtimalle de senin "neshetmek" nedir ne değildir ondan haberin yoktur belki.

ez cümle;

gayri müslim penceresinden bakıldığında ne mala ne davara bir faydası olmayan, müslüman penceresinden bakıldığında ise eğer kişiyi müspet araştırmalara itiyorsa ve bunu yapan kişi kendinden eminse faydası dokunabilecek eylemdir.