bugün

küçük burjuva

proletarya ile burjuva arasındaki ara sınıf. gelir düzeyi orta düzey olan yahut orta düzeyin biraz daha üstünde olanlara verilan ad ve hatta lakaptır. aralarında küçük atolye yahut işletmeleri bulunan, tüccar, esnaf kesim, muaynehanesi bulunan doktorlar, avukatlar, mühendisler, gelir düzeyi yüksek memurları kapsar.
küçük burjuva hakkında yeterince teknik bilgi verildiğini öngörerek 'bir kuble' izlenim ve genelleme yapmak ister deli gönül.
küçük burjuva, yüksek öğrenim görmüş üniversitelileri de, çok öğrenim görmemiş fakat atalarından hayatını idame ettirecek kadar miras kalmış, gayri menkulleri bulunan, bankada hatrı sayılır ölçüde birikmiş parası bulunan kimseleri de, esnaflıkla ve ticaretle uğraşan kesimi de kapsadığı için öğrenim seviyesine göre bir genel kültür ve dünya görüşü genellemesi yapmak oldukça zordur.
fakat en belirgin özellikleri dünya, ülke gidişatı siyasi durum gibi genel geçer konularla hepsinin ucundan kıyısından ilgileri bulunuyor olmalıdır. dünya gidişatı ülke gidişatı gibi konularda duyarlı ve tepkili gibi görünseler dahi yaşam tarzlarıyla, duruşlarıyla, pek de önemsemedikleri tezatı hemencecik fark edilebilir. ta ki konu gelip kendilerini zor duruma sokuncaya, ekonomik olarak etkilemeye başlayıncaya kadar, umarsız bir tavır sergilerler. bu açıdan bakıldığında bana dokunmayan yılan bin yaşasıncı bir zihniyete sahip oldukları söylenebilir. genel kaygıları bir an önce bir şekilde burjuva sınıfına yükselme çabalarıdır. bu sebeple hangi işin hangi şartlarda, hangi zamanda çok kar getireceğini yakından takip ederler. illaki bir ideolojik yapının bir üyesi olmak isterler. bu bakımdan eğer dindar bir ideoloji yanlısı ise mutlaka evinde hiç okunmadık hadis ve islam fıkıhı ansiklopedileri ciltlerle afişe edilmiştir. eğer çok fazla dindar değil ve solcu aydın gibi görünmeye çalışan entelektüel bir takıntıları var ise evlerinde mutlaka alkol bulundurur dolaplarından bira ve şarap eksik etmezler.