bugün

sakız adası

Kapi vIzesi uygulamasi ve bayram tatili sebebiyle ziyaretçi akjnina uğrayan yunan adasi. Limanin olduğu bölge ilginç, şöyle ki; gunduz hiçbir şeye benzemiyor. Ayvalık'in dökük halini düşünün, yıkılmak üzereymis gibi duran eski boş binalar, restore edilmeye çalışılan binalar, kapalı dükkanlar. Ama akşam olunca bir canlılık geliyor, etraf insan kayniyor, cafeler hareketli, ışıklar mekanlar davetkar. Gece izmir kordondaymissiniz gibi.

Kisa programlarla gezilebilecek kuzey ve güneydeki yerlesim yerleri, plajları ve baliklari cok guzel. Fiyatlar bizdeki gibi, bir kahve bizde 30 100 tl ise burda da 1 ya da 3 euro. Ayni kıyasla düşünebilirsiniz.

Esnaf guler yüzlü, derdinizi anlayacak kadar turkce biliyorlar. Fakat şu var; burasi oyle turist meraklısı bir yer degil. Yerlisi daha cok armatorlerin, gemi kaptanlarinin ailelerinin yaşadığı bir adaymis. Hali vakti yerinde insanlarin adasi. Bir de rehberin dedigine gore cok uzun yillar osmanli himayesinde kaldığı icin icine kapanik muhafazakar aile yapisini hala koruyan bir yapisi varmis. Velhasil cilgin partilerin yeri değil denebilir. Sey gibi düşünebilirsiniz yani, boyasiyla susuyle sizi kandirmaya çalışmıyor,hatta basta sıkıcı saniyorsunuz fakat tanidikca seviyorsunuz.

Yunanistan buradaki eski yapıları restore etmeye yonelik dört yillik bir proje hazırlamış. Ileride daha farkli gorunubilir, kimbilir.