bugün

yapay zekanın mucitleri 1940larda abd den çıktı

Temmuz 1958'de ABD Deniz Araştırmaları Ofisi dikkate değer bir buluşu açıkladı.

Bir oda büyüklüğünde 5 tonluk bir bilgisayar olan IBM 704, bir dizi delikli kartla beslendi. 50 denemeden sonra bilgisayar, soldaki işaretli kartları sağdaki işaretli kartlardan ayırmayı kendi kendine öğrendi.

Yaratıcısı Frank Rosenblatt '50, Ph.D.'ye göre bu, "perceptron"un - "orijinal bir fikir üretebilen ilk makine"nin - bir gösterimiydi. '56.

Daha sonra Cornell'in Biyolojik Bilimler Bölümü'nde nörobiyoloji ve davranış alanında doçent olan Rosenblatt, o zamanlar Buffalo, New York'taki Cornell Havacılık Laboratuvarı'nda araştırma psikoloğu ve proje mühendisiydi.

Rosenblatt 1958'de şöyle yazmıştı: "insan niteliklerine sahip makinelerin yaratılmasıyla ilgili hikayeler uzun zamandır bilim kurgu dünyasında büyüleyici bir alan olmuştur." "Yine de böyle bir makinenin, algılama ve tanıma yeteneğine sahip bir makinenin doğuşuna tanık olmak üzereyiz." ve herhangi bir insan eğitimi veya kontrolü olmadan çevresini tanımlamak.

Haklıydı ama bunu kanıtlamak yarım yüzyıl sürdü.

"Tüm bu yapay zekanın temelleri Cornell'de atıldı."


Thorsten Joachims, BDT profesörü

ilk ciddi rakip

Rosenblatt'ın iddiaları muhabirlerin ve yeni ortaya çıkan bilgisayar topluluğunun büyük ilgisini çekti. New York Times'ın manşetinde "YENi DONANMA CiHAZI YAPARAK ÖĞRENiYOR: Psikolog, Okumak ve Daha Akıllı Büyümek için Tasarlanmış Bilgisayarın Embriyosunu Gösteriyor" yazıyordu. The New Yorker şunları yazdı: "Aslında bu bize, insan beynine karşı şimdiye kadar tasarlanmış ilk ciddi rakip gibi geliyor."
görsel