bugün

düşünmek

Bazı filmler bu konuda çok şey anlatır aslında.

Beynin nöral ağlarını araştırmak gibi.

Nöronlar sinir sistemini oluşturan hücreler.
işlevleri sinirsel uyarıları elektriksel sinyaller biçiminde ileterek vücuttan beyne, beyinden vücuda ve beynin kendi içinde bilgi taşır.

Düşünmekte bu beyindeki elektriksel dolaşım sinyalleri ile ilgili olabilir.

Beynin lobları da bu konuda etkilidir.

Frontal lob=Akıl yürütme(düşünme), problem çözme, karar verme, plan yapma, davranış ketleme, dikkati yönlendirme, kendini izleme, duyguları kontrol etme, motor beceriler; zarar görmesi durumunda ruh hali, hissiyat değişikliği olabilir.

Parietal lob=Duyuları işleme, şekil ve renkleri algılama, uzaysal algı, görme algısı ve aritmetik yetenekleri kontrol eder.(yan lob olan bu kısmın hasar görmesi durumunda; yüz tanımada zorluklar, nesnelerin konumunu belirleme ile nesnelerin kavranmasında zorluk ve algılama bozuklukları durumları yaşanır. Parietal lobu zarar gören kişilerde Alzheimer hastalığının görülme riskinin daha fazla artırıyor).

Oksipital lob=Görsel bilgiyi işleyen lobdur. Ayrıca okuma da bu lob kontrolü altında gerçekleşir. Hafif zarar görmesi halüsinasyonlara sebep olur.
Görsel bilgide gözler sayesinde ulaşır beyine.(arkasında bulunur beynin).

Temporal lob=Ses ve kokunun algılanması, aynı zamanda da yüzler, mekanlar gibi karmaşık uyaranların işlenmesi bu lob tarafından sağlanır. Uzun süreli bellek, işitsel öğrenme (örn; çok fazla müzik dinlediğinde şakaklarının ağrıması), müzik farkındalığı, konuşma ve duyma, kelimeleri yeniden düzenleme ve dili anlama burada kontrol edilir.
Burun organı ve kulak organı sayesinde ulaşır beyine.

Serebellum(Beyincik)=
--Duyu organlarından gelen bilgilerle hareketi ilişkilendirir. Bu lob özellikle dengenin sağlanmasında önemli.
istemli hareket koordinasyonu buradadır.
hareket dengesi merkezi olan organdır.

Düşünmek (akıl yürütmek) demektir.
Bunuda Frontal lob yapar.

Yani ön tarafta bulunur.