bugün

komunistlerin pkk yi elestirmesi

komünistlerin bir bölümünün pkk'yı eleştirdiği nokta pkk'nın sınıfsal bir politika gütmemesi olabilir.

"devrim" kavramını politik söyleminde sık sık ortaya atan bir komünist akımın pkk'yı terörden dolayı kınamasını ise anlayamamaktayım. meselâ tkp'nin pkk'yı "emperyalist odaklara hizmet ediyor" diyerek eleştirmesi bana çok anlamsız geliyor. zîra devlet mekanizması da iktidarı ile muhalefeti ile küresel aktörlerle dibine kadar haşırneşir. zaten tavandan küreselleşmenin ulaştığı noktalar ortada.

özgürlükçü sosyalistler ise pkk'yı daha çok şiddete karşı tavır almaları ölçüsünde eleştirirler. pkk'nın gerçekleştirdiği eylemlerin politik amaçları doğrultusunda kızmî "kazanımları" olsa da bu "kazanımlar" bir "içsavaş" pahasına yapılmaktadır. yani pkk'nın eylemleri kürt ve türk halklarının arasındaki gerilimin artmasını ve savaşın tabana yayılmasını amaçlar bir havada görünmekte.

diğer taraftan bu yukarıdaki unsurlar pkk'yı eleştirirken devletin idaresini elinde bulunduran zümrenin yıllardır sürdürdüğü pkk'nınkilerle benzer sonuçlara yol açacağı aşikâr politikaları da eleştirirler. bütün sorumluluğu tek bir faktörün üzerine atmazlar, vs.