bugün

üniversite tercihi yapacaklara tavsiyeler

21 yaşınızda para çekmeyi öğretecek, paranızı idare etmeyi öğretecek, tek başına yaşamanın zorluğunu öğretecek şey üniversite değildir. Sırf bu yüzden büyükşehire gideyim, istanbul üniversitesi, hacettepe üniversitesi, ege üniversitesi kazanayım diye kendinizi gazlamayın.

Kendinizi tanımaya çalışın. Ben onlarca çocuğu kontrol edebilirim, çocuklara bir şeyler öğretebilirim demeden sınıf öğretmeni olmayın mesela. Bir inşaata gidip oradaki inşaat mühendisiyle mimarıyla tanışıp ondan bilgi almadan işin iyi yanları kötü yanları hakkında muhabbet etmeden bu mesleklere yönelmeyin. Ve tabii diğer bütün bölümler için bu geçerli. O meslekle sizin becerileriniz, arzularınız örtüşüyor mu buna üniversite sınavına hazırlanmak zaman ayırmanız gerekiyor neredeyse. Bir bölüm kazanıp gidip yapamayacağınız, sevemeyeceğiniz bir bölüm olduğunu görürseniz üstüne okuyup o işe ömrünüzü verirseniz yazık olur.

üniversiteyi, o ilin neresinde olduğunu, civarında neler olduğunu filan çok iyi araştırın. Etrafımdan örnek vereyim; balıkesir'de deniz var diye balıkesir üniversitesi yazarsınız kampüs denize 250 kilometre uzakta çıkar.