bugün

kürtlerin devlet kuramamalarının nedenleri

bunun için çeşitli nedenler vardır. kürtler tarih boyunca orta doğu da yaşadıkları halde kırsal yaşantısını bozmayan az sayıdaki halktan birisidir. şimdi kürtlerin çoğunluk yaşadığı büyük şehirlerin 100 yıl öncesine gidelim hangi halklar çoğunluk olduğunu bakalım:

kirmanşah: persler
erbil: türkmenler
diyarbakır: türkmenler, ermeniler
van: ermeniler, türkler
kamışlı: süryaniler, araplar
kerkük: türkmenler
haseke: araplar, süryaniler
mardin: araplar, süryaniler
hakkari: süryaniler
senendec: persler, ermeniler
piranşehir: azerbaycan türkleri
siirt: araplar

bu şehirlerin merkezlerinin çoğunluğu sadece 100 yıl öncesine kadar kürtler tarafından çoğunluğu oluşturmuyordu. fakat kırsallarda kürtler çoktu. fakat 20. yüzyıla kadar gundi diye anılan kürtler şehir merkezlerine göçmeye başladı. sonuç olarak kırsalında çoğunluk olduğu bu illerin merkezlerinde de çoğunluk oldular.

neyse işin özüne dönelim. kürtler toplu yaşamı tarih boyunca benimsememiştir. bölgelerinde yüzyıllar boyunca persler, anadolu kavimleri, babilliler, süryaniler, romalılar, bizanslılar, türkler, araplar, moğollar, ermeniler çeşitli devlet kurduğu halde kürtlerin kurduğu devletler birkaç beylikten öteye gidememiştir. bazı kürt hanedanlar çıksa bile onlar yönetimde diğer ulusların anadilini benimsedikleri için kürt devleti sayılmazlar.

yukarı da yazılan sebeplerden ötürü kırsallarda dağınık yaşamış olan kürtler toplu yaşamdan uzak durmuş ve bir devlet yapısına ihtiyaç duymamıştır. türklerin hunlardan beri sahip olduğu devlet ülküsü kürtler de tarih boyunca aşiret olgusundan öteye geçememiştir.

not: bu yazı ırkçılık yapmak için yazılmamıştır.