bugün

yeşilçam ın gerçekleştiremedikleri

dayak yiyen adam gerçekçiliği:

yeşilçamda dayak yiyen insanların geneli ya filmin ikinci karakteri kötü adamdır yahut kötü adamın köpekleri misyonuyla hareket eden figüranlardır. kung-fu, karete ve benzeri uzakdoğu sporlarından zerre anlamamalarına rağmen kiaaa huaaa hiyaaayyt(ki bu efektin verdiği gücün yerli olduğunu düşünmekteyim) tarzı nidalarla ve o spora ait olduğunu sandığımız gard hareketleriynen cüneyt abiye fikret hakana serdar gökhana saldırırlar. tek yumruk yerler huvaaa diye bağırırlar, sonra da titreme ile bayılır ölürler. tarihi filmlerde aynı üniformalarla yirmibeş filmde oynamış haçlı figüranları ise tek yumrukta beşi ölmek suretiyle cüneyt abimizin pençesinde toprağı bol olsunlara karışırlar. bazılarının dayak yemeden evvel yüzünde kan vardır. bazıları da özellikle tramblene yakın durarak kameramanı zor duruma sokarlar.

ikiz kardeş çekimleri:

bu işte en çetrefilli yönlerinden biridir yeşilçamın. cüneyt abimiz nam-ı diğer battal gazinin oğlu, daha bebekken musa nebi misali suya bırakılarak kendisinden ayrılan, bizans sarayında büyüyen kardeşini bulur. ona kelime-i şahadet, kelime-i tevhid ve salavat gibi islamiyette önem arz eden tesbihleri ezberletip islam dairesine dahil ettikten sonra tam karşısına geçer. ikisi de paralel durmaktadır, aralarındaki sarı çizgi aslında planların ayrı ayrı çekildiğini sonra da ortadan kesip yapıştırmak suretiyle oluşturulduklarını ipsiyonlar. lakin battal gazinin oğulları arasında iki kardeş gibi değil de sanki mecburiyetten doğan ilişki havasında bir konuşma geçer.

+nnn..canımm kardeşimm(eli omuza atma tereddütü)
-mm..mağbeyicim..
(arka plan)-seninle kim derdi ki tekrar karşılaşacağız. çat!(elin omuza atılarak samimiyetin berkişmesi)

o sıra tekfurun sesi(kazım kartal) duyulur. nıhahaha yakalayın şunları.

+nn hadi kardeşimm mm..babamızın öcünü alalım. (gerisi dövüş kavga..)

alter ego unsuru ve jön:

efendim her don kişotun bir sanço pançosu vardır muhakkak. işte yeşilçamın beslendiği bir köklü kültür örgesi daha. lakin bizim jönlerimiz don kişot değillerdir. yel değirmenine saldırmaz gider yakar, sahibini de kaçak cıgara deposunda yakalayıp gebertir. alter egoya gelince de bu jönün kankisi olmakla beraber onun kadar ön planda olmayan abeyimizdir. şöyle ki jön çıkarır silahını dan dan indirir milleti, alter ego abeyi ise ya ellerini silah gibi yapıp grav grav der ya da çıkarır iki it de o vurur. ancak boss stage gelince işin tamamlanmasını yine jöne bırakır. jönün sevdiği kıza kavuşmasından mutlu olur kral arkadaştır. aynı zamanda arkadaşının bacısını anasını korur kollar gözetir. sigarasının izmaritini yere atarken bile yerdeki canlılar zarar görmesin ister. aşk kelebeğidir mübarek dışarıya. ama kanka dövüştü mü çirkefleşir. belaya da bayılır.

bazı zamanlar ise bu alter ego meselesinin boku çıkmıştır. ayhan ışık bi kızı sever dövüşür, şarap içer, bu esnada üzgün alter ego ise keman çalar, "üzülme abi hırpalama kendini" der. korkaktır da, hır gürü sevmez, sevgilisi yoktur sevgililere gıcığı da yoktur. tek istediği jön abinin sevdiğine kavuşmasıdır. kıskanmaz, kokmaz, bulaşmaz, döğüşmez, beleşe içkiye bayılır. ayhan onu kovdu mu ekrem boranın yanında iş bulur. üzülme be abi hırpalama kendini" der. ekseriyetle jönler parlak insanlardır alter ego abeyisi de çirkindir, tipsizdir, giydiği takım elbisenin içine düşer, bazı sami hazinsestir bazı şemsi inkaya. orhan gencebayın halk konserinde en önde oturup kendini yırtarak batsın bu dünyayı söyleyen kel.

türkçenin fonetiğine uygun konuşamama:

illa ki biz imlâ klavuzuna, devellioğlu lugâtine, tahsin banguoğlu gramerine uygun konuşmasını istemeyiz aktörlerimizden ve aktrislerimizden. lakin okuduğu şiirde duygusallığı vurgulamak adına bağıran insan kıvamı, duygusallığı ve aşk acısını yansıtma bakımından ınnnlamalar innnlemeler hünnlemeler çıkabilir delikanlı jön abilerimizin ağzından. ama yardımcı kişiler umumiyetle düzgün bir türkçeyle ya da yerel ağız özellikleriyle konuşurlar. hınnnlamazlar. hepimizin bildiği bir nayır nolamaz vardır. birşeyin olamayacağını farsçada olumsuzluk ön eki nâ ile mi göstermek isterler bilemiyoruz. ancak gerçekleşenin olmaması gereken bişey olduğunu vurgular yeterince.

aynı zamanda bir yeşilçam jönü içeceğim demez. içecem de demez. iççciiim der. vuruciiim hepinizi. bırakıyorum müziği, kötürüm kalan bi kızı kurtarmış oliciiim, lâââ! (zeki müren, rahmetlik; saygıyla)

kadınlar ise ayrı bir bela: iştemiyorum dadi kalfa iştemiyorum. evlenmem kağa vejirle. (gayet peltek bir konuşma ile seksapalite artırımı)

sevgiliye atılan trip:

yan yana konuşan sevgililerden birisi aniden sevgilisine sırtını kameraya da yüzünü dönerek : gidiniz lütfen çok üzdünüz beni. siz gitmezseniz ben gidiciim, tribine girer. yüzde bir umursamaz ifade vardır, kamera görsündür o ifadeyi, sevgili umursamazlığın galebe çaldığı o anda kruvaze ceketin kuyruk yırtmacına muhattaptır boyu kısa olduğu için.

benim böyle yerdiğime bakmayın a dostlar, keza ayıla bayıla izliyorum bu filmleri. eski zamanlardan olsun birazcık da siyah-beyaz. içinde de bir türkan sultan.

-kurtardınız onu doktor, gözlerini açtınız. ne kadar bahtiyarım. lâââ..