bugün

ursula k le guin

ilk okuduğum kitabı "mülksüzler" ile düşünce dünyamdaki anarşist eğilim tohumlarını yeşillendiren bir yazar olmakla beraber 2014 ABD Ulusal Kitap Ödülleri töreninde yaptığı konuşma ile insanın içinde bir şeyleri kıpır kıpır etmiştir. Yaptığı konuşmanın final ve bence en çarpıcı kısmı:

"Kitaplar, biliyorsunuz, sadece meta değildir. Kâr güdüsü, çoğu kez sanatın amaçlarıyla çatışır. Kapitalizm içinde yaşıyoruz. iktidarından kaçılamaz gibi geliyor. Kralların ilahi kudreti de öyle geliyordu. Her türlü insan iktidarına insanlar tarafından direnilebilir ve bu iktidar değiştirilebilir. Direniş ve değişim çoğu kez sanatta başlar ve daha da çok bizim sanatımızda -sözcüklerin sanatında- başlar.

Uzun, iyi bir kariyerim oldu. Yalnız değildim. Şimdi burada, kariyerimin sonunda, Amerikan edebiyatının satılıp ortada bırakıldığını görmek istemiyorum. Biz hayatını yazarak ve yayıncılık yaparak kazananlar, hasıladan hakkımıza düşen payı istiyoruz -bunu talep etmeliyiz. Ama bizim güzel ödülümüzün adı kâr değil. Onun adı özgürlük.""