bugün

30 mart 2014 türkiye yerel seçimleri

esasında sonuçların yavaş yavaş açıklanmasıyla epey karamsarlığa kapılmıştım, ama şu anda öyle değilim. bir çok anket şirketi sahibi (ki bana göre toplumun siyasi algısını en iyi analiz eden kişilerdir bunlar) bu seçimin kimse için "genel seçim" gibi geçmediğini söyledi. yani insanlar sadece belediyecilik konusunda akp'li adaylardan memnunlar, ama bu siyasi olarak memnun oldukları anlamına gelmiyor. birçok kişi siyasete değil adaya oy veriyor. burada da chp ve mhp'li adayların yeterince halka yakın olmaması başarısızlık nedenidir denebilir. özellikle de istanbul'da, sarıgül'ün en az %40 oy alması gerekiyordu zaten. çünkü reklamı vardı. sadece bu seçim döneminde değil, daha öncesinden reklamını yapmaya başlamıştı, ama seçim dönemindeki antipatik davranışları, onu tanımayan akp seçmeninin gözünde değerini kaybetmesine sebep oldu. zaten hepsi topbaş'tan memnundu, bu yüzden sarıgül'e oy vermemek için bahane aradılar. bir sürü bahane çıktı.

istanbul'un en kalabalık ilçesi olan bağcılar'a seçimlere iki gün kala geldi, 5 dakika kalıp gitti. eğer bağcılar'a geleceksen, çevre ilçelerde kim varsa toplayacaksın, büyük bir organizasyon yapacaksın, millet sloganları duyup camlara çıkacak, sen de o camlara çıkanları selamlayacaksın. gibi mesela.

bunun dışında mhp'liler istanbul'da yıllardır akp'ye oy veriyor. bu seçimde de sarıgül'den çok topbaş'a oy attılar. eğer bütün mhp'liler sarıgül'e verseydi seçilebilirdi. zira mhp'nin istanbul'daki oyu normalde %8-10 civarıdır.

bana göre chp, yapabileceğinin en iyisini yaptı. ciddiyim, çünkü bundan daha ötesini yapma imkanı yok. iş adaylarda bitiyor.

istanbul'da sarıgül en iyi adaydı, kazanma ihtimali olan tek kişiydi, onu aday gösterdiler, ankara'da mansur yavaş'ın chp ile mhp seçmenini birleştireceğini düşünüp aday gösterdiler, öyle de oldu. özellikle hatay'ın chp'ye geçmesi gerçekten çok önemli. eğer lütfü savaş sonradan satmazsa, bunun çevre illere de etkisi olacaktır. lütfü savaş dışında kimi aday gösterselerdi seçilemezdi. o yüzden bu da gerçekten olağanüstü bir hamleydi.

sarıgül ne yapacak bilmiyorum, ama bence bir dahaki yerel seçimlerde bir kez daha aday olacak. bu sefer daha iyi çalışırsa kazanma ihtimali var.

mansur yavaş'ı -ki hala seçilmesini bekliyorum ben- chp'nin elinden kaçırmaması lazım. bir şekilde sürekli partiye yakın tutulmalı. bir dahaki seçimlerde aday olursa rahat kazanacaktır. hatta bir dahaki seçimlerde bağımsız aday bile olsa kazanır. ama chp elinde tutarsa chp kazanmış sayılır.

uzun lafın kısası, başta söylediğim gibi, genel seçimlerle bu seçimlerin sonuçları çok farklı olacak. o yüzden kimse ümitsizliğe kapılmasın.