bugün

samsun anadolu lisesi

Çoğu lisenin, kolejin basketbol oynanabilecek beton sahası dahi yokken kendine özel kocaman bir spor salonu olan okul. Öyle eften püften bi şey de değil; bildiğiniz 80lerden kalma Amerikan kolej dizilerinde gördüğünüz tarzda, tam bir spor salonu. Gözlerinizi kapayıp ortasında durursanız sağdan ponpon kızların fırladığını bile hayal edebilirsiniz. Bölgesel, yerel yarışmaların, müsabakaların çoğu burada yapılır.

Dahası bu okul için yüzme havuzu da var orijinal planda; ama maalesef parasızlık ve başka türlü kullanımlar nedeniyle yapılmamış. Ayrıca çardaklı bahçe içerisinde camlı devasa bir kütüphane bile düşünülmüş, ama bu da başka amaçlarla kullanılmış.

Velhasıl ilk inşa planına bakarsanız Türkiye'deki binlerce saçma tabela üniversitesinin yanına bile yaklaşamayacağı muazzamlıkta bir kampüsü varmış orijinalde. Taa 1950'den bahsediyoruz beyler. Amerikalılar okulu tasarlarken hiçbir şeyden kaçınmamışlar; yağmur oluklarından yatakhanedeki koridor sonu tuvaletlerine, duşlarına kadar her şey 60 yıl önceden büyük bir ilerigörüşlülükle tasarlanmış. Ama burası Türkiye, güzel planlanan ve iyi niyetle uygulamaya konan hangi şeyin suyu çıkmamış ki? ilk önce yüzme havuzu iptal olmuş, kütüphane dershane binasında küçücük bir yere çekilmiş; minyatür bir futbol sahası olarak planlanan yer çamur deryası bir bataklık olarak bırakılmış. Okulun ileride büyüyerek katlanması beklenen öğrenci sayısı göz önüne alındığında yeni sportif ve sosyal tesis alanları için ayrılan araziler kız meslek lisesine bedavadan devşirilivermiş; spor salonunun bakımsızlıktan duşları muşları hepsi eğrilmiş büğrülmüş, otobüs terminallerindeki tuvaletlere dönmüş.

Bu haliyle bile ihtişamlıydı, ta ki hükümet anadolu liselerinin içine edene kadar. Şimdi gidenlerin çoğu gözü yaşlı dönüyor. Yatakhanesi bahçesi parçalanmış, rakip okullara verilmiş garip, melez, kendine yabancı, hayaletiyle gururlanan bir okul.

Mezuniyetten sonra ilk defa bu sene bir daha göreceğim ama görmek istediğimden de pek emin değilim açıkçası.