bugün

türkiye nin üçüncü dünya ülkesi olma sebepleri

turkiye'nin geri kalmasina neden olan cesitli sebeplerdir. eksi yagacagini bile bile bu sebeplerden birkacina bakacak olursak:

- turkiye'de yasayan modern insanlarin dahi kendileriyle alakali olmayan konularda bile tutucu olabilmeleri. or:escinsellik, din degistirme vs...
- surekli uyanik kisilerin devleti yonetip ceplerini doldurmalari ve halkin buna yuzde elli oranlarinda destek vermesi. bir de halkin kendi ulkesinin potansiyelini ve haklarini bilmemesinden dolayi bir kopru, yol ya da gecit yaptirana en iyi yonetici gozuyle bakmasi da cabasi. halbuki bu onlarin gorevi, cok daha fazlasini yapmalilar ki en dandik avrupa ulkelerinden hirvatistan'da bile yuzlerce kilometrelik yuzlerce tuneller varken turkiye'de bolu dagi tunelinin yapilmasi yillarca suren bir gurur kaynagi olabiliyor. ironik.
- asiri milliyetcilik, bariz bir sekilde.
- bir de gordugum kadariyla insanlar rahati seviyor, kadinlar daha yeni yeni calismaya basladi, kadinin yeri evidir mantiginin yaninda kadinlarin da kendilerine eslerinin bakmasi istegi goz ardi edilemez. bunda en buyuk etken dindir tabi, kendini tamamiyle erkeklere teslim etmis olmaktan, bagimli yasamaktan rahatsiz olan ve kendi hakkini savunabilen kadin orani cok dusuk. kadinlar kendini sozlu rahatsiz eden erkeklerle bile basa cikamiyor. bunu bilen erkeklerse daha da azitiyor.
- bir de turkiye'nin ozellikle son donemde agresif bir ulke olmasi bu gerikalmisliga katkida bulunuyor. etrafinda iyi gecindigi tek bir ulke olmadigi halde insanlarin tum sucu hep o ulkelere atmasi, insanlarin cok da mantikli dusunmediginin bir gostergesi tabi ki. acaba neden herkes turkiye'ye iyi gorunup arkasindan kuyusunu kaziyor demiyor kimse. gerci artik yuzune gulen de kalmadi. ama turkiye bircok turk icin halen sutten cikmis ak kasik. oz elestiri sifir. elbette vardir bir sebebi. ulke yapayalniz kalmis, insanlar hala sacma sapan seylerin derdinde.
- turkiye'nin bilim alanina cok destek vermedigi de asikar, bunu da tartismayalim artik. buna ragmen cok iyi isler cikaran doktorlar, bilim insanlari var, hele de bu sartlarda, elleri opulesi...

bu liste boyle uzar gider. gelsin eksiler.*