bugün

ak parti oy oranlarının doğal sınırı

2011 seçimlerini baz alırsak : akp %50 chp %26 mhp %13 bdp bağımsız %5.5 diğer bağımsızlar %0.7 meclis dışı kalan partiler %4.5 (bunların içinde sp %1.2 hasparti %0.8 dp &0.6 ). Şimdi gelin bu verileri analitik olarak inceleyip akp'nin doğal seçmen sınırını bulalım.

Öncelikle Akp seçmeninin oldukça heterojen ve kapsayıcı bir seçmen kitlesi olduğunu vurgulamak gerek zira içerisinde çok farklı unsurlar barındıran bir parti akp. Mesela eski merkez sağ kökenli partilerden anap ve dypden gelen oylardan tutun da refah gibi daha sağ ve muhafazakar partiden gelen oylara kadar hatta bir kısım sosyal demokrat oyları ve sadece alternatifsizlikten veren apolitik seçmeni de düşündüğünüzde Akp'nin belli bir homojen tabana değil oldukça heterojen bir tabana dayandığını görürsünüz.

Bunun dışında Chp'nin hatları daha keskindir mesela. Gerçi son dönem içerisinde merkez sağdan gelen adayları barındırsa da daha önceki seçimlere bakarak %26 oyun %20sini kemikleşmiş kendini sosyal demokrat olarak tanımlayan chp seçmeni sayabiliriz. bu kitleden akp'ye giden oy zaten 2002 de gitti dolayısıyla oldukça kemikleşmiş ve belki de akp'nin karşısında en büyük muhalefet partisi olması nedeniyle en çok akp karşıtları bu partidedir. bu bölgeden taş çatlasa %2 3 bir oran akp'ye gidebilir o da daha çok chp içindeki merkez sağ kökenli seçmenden giderse gider.

Mhp de yine aynı şekilde milliyetçi söylemin ön planda olduğu ve milli değerleri sahiplenen bir parti olarak belli bir oranın altına da düşmeyecek bir partidir. belki sıçrama yapamayacaktır ama burda devreye giren bdp faktörü milliyetçi kitleyi mecburen mhp'ye yönlendirecek ve mhp'nin baraj üstünde kalıp mecliste temsili sağlanacaktır. son dönem oluşan milliyetçi tepki düşünüldüğünde bu kitle oyunu yine mhp de tutacak gibi gözükmektedir. belki %1-2 gibi bir oy giderse gider ancak mhp bdp nedeniyle mecliste varlığını korur.

bdp ise belki de çerçevesi en belli olan partidir. seçmen kitlesi çoğunlukla aynı olup etnisiteye dayalı radikal bir program izler. son dönem akpyle yaşadıkları sürtüşme bu partiye veren seçmeni yine bdp de tutucak olup akpnin pkk ve kürt sorununa takındığı tavır bu partinin oyunun artıp arttırmamasında etki yapacaktır. Ancak akpyle sürtüşme ortamı devam edip erdoğan daha radikal bir program izlerse akp içerisindeki kürtçü oylar bu partiye gidebilir.

Şimdi ve en son diğerlerine bir bakalım her ne kadar bunların oy oranı küçük de olsa bu partilerin içinde milli görüş geleneğinden gelenler dikkat çeker, bunların da oyu kemikleşmiştir diyebiliriz. her ne kadar baraj altında kalacaklarını bilseler de erbakanın anısına milli görüşün çıkış partisi olan saadeti bırakamamaktadırlar. zaten bu kitleden gelecek oy da akp'ye çok katkı yapmaz. ancak gelirse %1-2 gelir.

Bütün bu tabloyu incelediğimizde akp'ye chpden %2-3 mhpden %1-2 saadet ,has ve demokrat partiden %1-2 gibi bir ek oy daha gelebilir. ancak gelebilir diyoruz çünkü bu olasılık ; muhalefetin daha yapıcı ve etkili bir üslup takınmasına ve akpnin büyük bir hata yapmamasına ve erdoğanın bdpye karşı nasıl bir tavır alacağına, partiyi daha milliyetçi bir söyleme mi oturtacağı yoksa daha çok kazanılmış oyları karumaya odaklı bir politika mı izleyeceğine bağlıdır. Dünyada ve iç politikada değişebilecek dengeler, yeni bir siyasi oluşumun kökten değiştirebilecek bir etki yapıp yapması vs vs düşünüldüğünde bütün bunlar birer tahmindir.

Not:Bu olasılık ve tahminler herhangi bir siyasi taraf tutma olarak algılanmamalı ve oldukça tarafsız bir açıyla bakılmaya çalışılarak hazırlandığı düşünülmelidir. Elbette eksiği gediği yanlışı, tahmin edilemeyeni olacaktır ancak farklı bir yorumu yada eleştirisi olan varsa yorum yapabilir. Bu tür konulara meraklı biri olarak dayanamadım ve bazı tahminlere dayalı siyasi taban analizi yaptım. Allah bilir bu benim üniversite hayatımdaki en uzun yazım olmuştur. Kimbilir belki de tez konum olur türkiyenin siyasi taban analizleri diye *