bugün

kalp midir bizi yöneten yoksa beyin mi

bilimsel bir açıklama getirmek gerekirse beyin insanı yönetir. pekala binlerce yıldır ve hatta günümüzde neden kalp bizi yöneten organ gibi görünür?

bu yanılgının sebebi binlerce yıl boyunca kalp durunca; ölümün gelmesi ve ruhun bedenden ayrıldığının düşünülmesidir. oysa kalp gibi bir pompa diğer vücut organlarını besleyemediği için beyin durup ölüyor ve gerçek ölüm gerçekleşiyor. kalp bizi yönetiyor olsaydı zaten kalp nakli yapıldığında tüm benliğimizi kaybederdik. oysa beyin nakli diye bir şey yok, olsa bile beyin nakli demek yanlış olur çünkü tüm kişiliğimizi belirleyen özellikleri beynimiz belirler. beyin nakli yerine total vücut nakli demek daha doğru olur.

kalbin değil beynin yönetici olduğu 1800 lü yıllarda ancak anlaşılmış. daha önce insanlar beyni içi kan dolu vücudun önemsiz ücra bir köşesi olarak görmüşler. hatta kafayı açtıklarında ortaya çıkan beynin kıvrımlarını barsağa benzetmişler. yüzyıllarca "kalbin yönetici ve duyguların oluştuğu yer" yanılgısı olması edebiyata ve diğer dallarda hep kalbin ön plana çıkarılmasına neden olmuş ve tüm dillere yerleşmiş. kalbi temiz, seni tüm kalbimle seviyorum, kalp gözü kapalı, kalbi kara, erkeğin kalbine giden yol midesinden geçer, hep kalbimin sahibi olacaksın, kalp kırmak v.b tonlarca deyim veya cümle bulabiliriz. beyin ise insanlara antipatik gelir. işe yaramaz, yenmeyecek bir et parçası olarak görülen beyin için kimse güzel duygular hissetmez. kalp deyince onun bir et parçası olmaktan çıkartır ulvi meziyetler yükleriz.

binlerce yıl sonra insanlar dönüp bir zamanlar insanlar cahildi kalbi beyin zannederlerdi diye götüyle gülecek. ha bende yanılıyor olabilirim. beyinde olmayabilir. kafatasının içinde öyle organlar var ki beyinden çok kişiliğimizi onlar ortaya çıkartıyor. ama hareket etmemiz, konuşmamız düşünmemiz, fikir üretmemiz beyinde oluyor. pekala beyne bunları yap diyen organ var mı? elbette var ama bilim o kadar gelişmedi, hangi organ daha önce gelir bilemiyoruz. sonuç olarak insanı yöneten kafada bulunan organlardır. vücut ise uyarılarıyla başa yön verebilir ancak gönderdiği bilgilerle yönlendirebilen alt kademede yapılar olarak kalır.

eski mırıs'da mumyalama sırasında tüm organlar korunurken sadece beyni parçalayıp atarlarmış. diğer tüm organlar tekrar yaşamda ihtiyaç duyulan bir organ olarak düşünülürken beyni hiç korumamışlar. bununla ilgili bir yazıyı okuyabilirsiniz.
http://girgin.org/ansiklopedi/misirdamumyalama.htm
güncel Önemli Başlıklar