bugün

islam i kuran dan ibaret sanmak

islam'ın ne olduğunu anlamadan, islam'ı yaşamak veya yaşatmak gibi bir derdi olmayan, tek derdi islam'ı yaşayan ya da yaşamaya çalışan kişiler üzerine önyargı duvarları örmekle meşgul olmaktan ibaret lakin konu islam olunca "bilgim yok ama fikir bende" düsturuyla ortaya fırlayan bünyenin sergilediği tavrın mastar çekilmiş hali.

detayına girersek;
konu din olur diyanet olur, hutbe olur, peygamberin sünneti olur, ulema*nın fetvası olur, hadis olur, yüzyıllardır dinin kabulu olur vs vs.. ama o, ya ailesinden görmemiştir, ya onların oralarda hiç karşılaşmamıştır böyle bir durumla ya da o küçük aklı havsalası -düz kontak yapar devreleri yanar- olayın içinden çıkamaz ve çareyi itiraz etmekte bulur.
ilk sözleri de "ama o dediğin kuran'da yok ki" olur.
tabi bu kişi kuran'ı kesin hatim etmiştir.
hadi diyelim ki doğrudur, okumuştur, öyleyse ezbere okumuştur, roman okur gibi okumuştur, okumuş olmak için okumuştur.. *
peki hiç mi aklına takılmamıştır -öyle ya, tek rehberi akıldır-, namaz kılın, oruç tutun, hacca gidin diyor ama nasıldır? düşünmemiştir.
halbuki kendisi düşünüyor olmakla övünür, karşıdakini sorgulamamakla suçlar.

peki neyin göstergesidir bu tavırlar?
bilmez, bilgisizliğiyle övünür.
hatta bilmediği için övülür.

hadis dersin, yaw bi ilerleyin der.
sünnet dersin, yobaz eder.
isa gelecek dersin, misyoner misin der.
(bunları diyen şunu da dedi:bu sene kurban bayramı hac mevsimine denk geldi)
anlatmaya kalksan, "bana dinimi öğretmeye kalkma, hayatıma karışma" der ama iş başkalarına gelince inançlarına karışma hakkına, onlara şöyle bir güzel çeki düzen verip doğru yola* getirme hakkına sahiptirler.

peki o mu? o, kerameti kendinden menkul, bildiğin aydın/sorgulayan/entel/kendini aşmış/hepimizin ilerisinde/fevkal beşer canım..*
güncel Önemli Başlıklar