bugün

david lynch ve sanat eseri

çatışık iliştirmeler arasından cımbızı iyi kullanabilmektir david lynch ve anlaşılma ilişkisi. çoğu zamanda da eserlerin ayrımı değil bütünüdür. yani david lynch in tek bir eseri mevcuttur ve bu esere yeni çekimleriyle bölümler eklemektedir. birleşimini sağlamak yorum meselesi.

twin peaks ile başlangıç vakti;
david lynch popülaritesinin başladığı asıl nokta. bilgi aktarımında köprü vazifesi görmüş bir yapım. eraserhead ile elephant man i kendi aralarında eşleyebildiğimiz için, vakıf olunan asıl film olarak geçmişten kalan blue velvet ten birçok nokta içermekte. öncelikle kırmızı perdeler, kör adamlar*, trafik lambaları. aynı zamanda twin peaks geleceğe de zemin hazırlayarak cüce simgesini ciddi anlamda* ilk kez lynch e özgü figür olarak hayatımıza sokmuştur.

kırmızı perdenin önünde blue lady dorothy vallens* vs Man From Another Place* "perdenin sunduğu her zaman kötüdür." mottosuyla gerçeklenmiş lynch in uyarı sistemi rolündeki imgelemidir. man from another place in bir başka incelemesi ise red gnome ile arasındaki benzerliktir. bu benzerlik inanç sistemine* başarılı bir göndermedir.

double ed* ile nadine hurley* arasında yine tekrar eden bir göndermeye rastlamaktayız. şöyle ki; engel nitelemesindeki problemlerle lynch şizofreni vs mutlulukla iki ayrı eserindeki karakterlerin betimlemesini bu kez tersinir olarak yansıtmaktadır.

Catherine Martell* ile Marietta Fortune* benzerliği: lynch takıntılarının devam noktası olarak yükselmektedir. belki bunda twin peaks ile wild at heart ın çekim döneminin belirli bir zamanının çakışmasınında etkisi vardır.*

trafik lambalarına olan aşinalığımızın kaynağı blue velvet;
bilgiyi biriktirerek sona doğru ulaşmaya çalışan insan modelindeki lynch trafik lambalarına aynı zamanda lost highway ve twin peaks'te de rastlanmaktadır. bu obje filmlerdeki geçiş anlarının zamana saklanması şeklinde yorumlanabilir.

toparlanmaya çalışılmış karmaşa halinin özeti;
gelişme bölümünde takılı kalınmış olsa da lynch sanatında zirveye oynarken; yanında takıntılarını da sürükler. david lynch in anlaşılamayışı ve kimi filmine yorum getirip kimine getirilememe hali sadece hepsinin arasında paravan olduğunu düşünmekten geçmekte.

son sözler;
birşey anlamıyorum triplerine girmek yoktur; gelişimin ağacını çıkaramayan david lynch i izlemeye ve anlamaya inat etmiş bünyeler vardır. oysa herşey a slice of lynch* gibi koyu şekersiz kahve gibidir. oldukça acı ve rastlanmak istenmeyen.