bugün

adanada sokaklarda satılan bir nevi milli yemek. Temizlenmiş bağırsakın içihazırlanan baharatlı pilavla doldurulur. isteyen isteğe göre limon karabiber..vs ilave edebilir. Adanalıların içtikten sonra ayılmak için yediği yegane yemek.
işkembe dolması.
adana da yenilen,begenenleri, begenmeyenleri olan yemek. tadı ve yapılısı itibarıyla degil de görüntüsü itibariyle insanları korkutur.
büyükbaş hayvanın 4 midesinden biri olan şirdenin temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilip pişirilmesiyle hazırlanır. görenlerin ilk tepkisi genelde 'nee bu iğrenç boklu şeyimi yiyosunuz öğğhk' olur.. fakat gözlerini kapatıp bi ısırık almaya görsünler müptelası olurlar.. aynı zamanda alkolun panzehiridir..
yenilirken dikkat edilecek hususları;

*temiz olmalı,kokmamalı,
*ipinin çekildiginden emin olunmalı,
*acıyı fazla abartmamalı, bunu yedikten sonrası da var!
*kaç tane yiyebileceginizi degil, kaçt ane yemeniz gerektigini hesaplayın...
koyunun bir iç organıdır. kurbanın derisi hariç her yerini yiyen biz adanalıların gece sokaklarda yemeğe bayıldığı bir yiyecektir.
gece gece yol boyu yapılmasına neden olan, bulvarların tum kirini tasıyan fakat adanada bunun bir önemi olmadıgı için bayıla bayıla yenilen, tuhaf bir görüntü ve kokuya sahip yiyecektir kendileri. ayrıca bol kimyonlusu da ayrı bir denelinesidir
işkembe dolmasına benzerliğinden dolayı uzun süredir denemek istediğim ve nihayet adanaya yolum düşmesi nedeniyle bir ısırık almak gafletinde bulunduğum iğrenç ötesi yiyecek.
satıcıya ayıp olmasın diye gözden kaybolana kadar elimde ısırır gibi yaparak yürümek zorunda kalışım da ayrı bir eziyet olmuştur.
siz siz olun, denemeyin derim ben.
şırdancılık adana'da neredeyse başlıbaşına bir sektördür. yaz-kış farketmez, her köşebaşında bir şırdancı vardır, meşhur şırdancılar vardır. küçük başlayıp işi şırdan toptancılığına götürenler olmuştur. özel günlerde evlerde de yapılır. evde yapılmak istendiğinde bulması pek kolay sayılmamakla beraber, 2-3 gün öncesinden kasaba rezervasyon yaptırarak alınabilmektedir.
Kötü kokuyor, Adanada yıllarca yaşamama rağman asla yemeyi düşünmedim. kokoreç yiyebiliyorsanız no problem, deneyin mutlaka.
Kötü kokusu ve görüntüsüyle insanları korkutan yiyecek. disardan gelen oldugu zaman bunu lan bunu mu yiyorsunuz gibisinden yanlıs bir soru soran ama yedikten sonra ikiniciyi ve ucuncuyu isteyen arkadaslarda biliyoruz ama kötü bir yerden yerseniz o gununuzun berbat olabılecegını soyluyebılırım cunku kotu sırdan mıgde bulandırıyor. adanalılar ıcın onerecegım yer duygu cafe onundeki amcadır. sırdanın kucugu ve ıyı pısmısı makbuldur. fazla kimyon atılıncada migdeyi bozar. bunun kaderide adana gibidir yenilmeden ustunde cok yorum yapılır.
şekli itibariyle değişik şeyleri * anımsatmasına rağmen harika bir tadı vardır. adana'da geceleri içkili mekanların çıkışında bir tane şırdancı kesin bulunur; adana'da kokoreçin yerini almıştır.
Adana yöresine ait, bir çeşit işkembe dolması. Pirinç işkembe içine konulur ve ağzı iple dikilir. Yemeden önce ipi elle çekip çıkartmak lazımdır. Bir çeşit dikiş alma olayı yani.

Şırdan ayrıca Dikkat Şahan Çıkabilir'in skeçlerinden biri olan Acur Arazi'deki Acur'un kameramanının da adıdır.
http://www.sirdancikudret.com/index.asp
http://www.sirdancikudret.com/album/a18.jpg

bildiğiniz yrrak anasını satayım. yenir mi lan bu?
adana'da kebap yemenin dışında yapılabilecek en güzel şey şırdan yemektir. gece yarsından sonra açlığı bastırmak için yapılan en pratik yol.
şeklinden çekinerek yemekten uzak durduğum ama yine de büyük bir arsızlıkla tadını merak ettiğim yiyecek.
(bkz: kaçınılmaz son)

(bkz: adanalıyız)
adana'nın en güzel sokak yiyeceğidir. özellikle içtikten sonra insanın gözü döner sırdan için. kac km. olursa, nerde olursa olsun mutlaka bulunur ve yenir yoksa o gece rahat uyunmaz...
çukurova üniversitesi nde okuyan öğrencilerin türkü barlardan sonra " paçacıya mı yoksa şırdan cıya mı gitsek" polemiklerine girdikleri öznedir. inek karın bölgesindeki börkenek kırkbayır ve şirden den oluşan bölgelerden şirden kısmının yenmesi hoştur. içine bulgur pirinç baharat dolduruluncamı şırdan ismini aldı bilemedik ama biz burayı yiyoruz seviyoruz kıvanıyoruz. teşekkürler sakatat gençliği..
önceleri kokusundan bile tiksindiğim yiyecek..

alkol sayesinde tatmıştım..o günden sonrada iki haftada bir yerim yani..

tadı mükemmeldir cidden..

adana insanının olmazsa olmazıdır..hatta arjantindeki bokum oraya yollamam için yalvarmıştır..*
8+ yiyebildiğim yiyecektir. manevi değeri yüksek yiyecektir.

derler ki kim eğer 15 den fazla şırdan yerse, mutluluk kapılarını sonuna kadar aralar, hayatın anlamına ulaşır... *
kokusunun aksine tadı da bi o kadar güzel olan adananın yöresel yemeği. istanbul'da olduğu da rivayet edilir ama henüz göremedim. bilen varsa göstersin kazanı alacam komple.
adanada yapılan kalorisi yüksek olan bir yiyecektir.
evet görüntü itibarı ile çok komiktir.
5- 6 kızı şırdan yerken görmek insana garip gelebilir. şırdanın zaten şekli bozuktur, birde iştahla yerlerse o kızlar için iyi şeyler düşünülemeyebilir.
erkeklerde daha da komik olabiliyor durum. bir oturuşta 4- 5- 6... tane yiyenler var. sınır tanımıyorlar valla. helede öyle bir şeyi yemelerini izlemek... üstelik iki lokmada bitiriveriyorlar. arkadaşlar arasında şırdan hakkında diyaloglar geçer bazen. o diyalolar ki... gülmekten öldürür insanı.
- valla bayılıyorum şırdana.
- her akşam yesem doymam...
- sen ne diyorsun yaa... yemezsem uykum gelmiyor.
- ben ardı ardına beş kere yerim. affetmem.
- bazıları iyi olmuyor. barajyolunda altıncı durakta lokum gibiler var. nasıl yediğini anlamıyorsun bile.
- bir ara gurupça yiyelim. gurupça daha zevkli oluyor.
- benim için farketmez. gurupça da olsa yalnız da olsa hergün bir tane de olsa yemeliyim. acayip alıştım.
- pahalandı iyice. yavaş yavaş yiyorum ben. tadını çıkara çıkara. iki taneden fazla yeyince sarsıyor maddi yönden.
(bkz: sevgiliye sirdan ısmarlamak)
alkolden sonra yiyebileceğiniz en lezzetli hede. alkolünde etkisiyle sıcaklığı vız gelir, ısırırsınız koca bir parça sonra 2 biber yuvarlarsınız... olsa da yesek lan.