bugün

yüz binlerce öğrencinin şu günlerde telaş içinde umutlarını forma dökme çabalarıdır. fakat üniversiteyi bir de öğrenciden dinleyin:

Merhaba,

Bu başlığı merak edip açtığınıza göre muhtemelen gelecekte üniversitede okuma hayaliniz var. Üniversiteler şirket olmuş, size kendilerini satmaya çalışıyorlar. Ama biz size hayalleriniz ve reklamlarla zihninizde canlandırdığınız üniversiteyi, öğrenciler olarak, kampüste karşılaşabileceğiniz bir arkadaşınız olarak anlatalım.

Bu konuda biraz aceleci davrandığımızın farkındayız. Ama üniversite harçlarına %500'e varan zamların yapıldığını öğrenince okullar açılana kadar sabredemedik, hemen haber vermek istedik. Biz söyleyelim de siz şimdiden kararınızı verin:

a) Şimdiden para biriktirmeye başlayabilirsiniz,
b) "Benim para yetmez" diyerek okumaktan
vazgeçebilirsiniz,
c) Bulamayacağınızı söyleyelim ama, iş aramaya
başlayabilirsiniz,

ya da size verilen şıklarla yetinmeyip hakkınızı isteyebilirsiniz!

Seçiminiz ne olursa olsun, bu aşamaya gelene kadar zorluklar çektiniz (kendimizden biliyoruz). Dershanelere gittiniz, testler çözdünüz. Sokağa çıkmanız gerekirken evlere kapandınız, kendinize ait haftada bir gününüz bile olmadı. "Üniversiteye gireyim, gerisi kolay" dediniz belki, dişinizi sıktınız, idare ettiniz. Ama şimdi de önünüzde harç zamları var. Belki ikinci öğretim tercih edecektiniz de şimdi kara kara düşünüyorsunuz. Hadi herşeyi sineye çektiniz, girdiniz üniversiteye diyelim, şimdi de üniversite sorunlarıyla karşı karşıyasınız.

Hepiniz sözüne kıymet verilen bir adam/kadın yerine konmak ümidiyle geldiniz üniversitelere. Lisedeyken sözünüzü kimse dinlememişti; ama artık üniversitelisiniz. Ama bizden söylemesi, bu da sözünüzün dinleneceği anlamına gelmiyor. Yapılan hiçbir seçimde, hayatınızı etkileyen hiçbir kararda hiç kimse sizin fikrinizi sormayacak. Size sorulmadığı halde fikrinizi söylediğinizde ise karşılaşacağınız tepkiyi televizyonlardan seyredebilirsiniz. "Bana ne, ben dalgama bakarım!" diyemeyeceksiniz: üniversite harçlarına %500 zam gelecek, yemekhane fiyatları aniden artacak, yurtlarınızın temiz olmadığını görecek, bir sabah üniversitenizi bulamayacak, sizin haberiniz bile olmadan başka bir semte taşındığını öğreneceksiniz (bkz.: Mimar Sinan ve Yıldız üniversiteleri).

Bütün bu sorunlara rağmen üniversiteyi bitireceksiniz ki, elinizde diplomayla birlikte bir de senet olacak: okul boyunca yaşayabilmek için aldığınız harç ve öğrenim kredilerinin senedi. Harç zamları üniversiteye giriş sevincinizi nasıl kursağınızda bıraktıysa, mezun olma mutluluğunuza da böylece gölge düşecek. Okumanızı kolaylaştırmak için size verildiği söylenen krediler, işe girip girmediğinize bakılmaksızın yüksek faizlerle tahsil edilecek. işe girmek mi? Bunu sonra konuşalım.

Karamsar, kötümser bir tablo çiziyoruz, farkındayız. Üniversite bu kötümser tablodan fazla bir şey olacak sizin için, güzel şeyler olacak tabi ki. Ama üniversiteyi güllük gülistanlık göstermekten ancak Üniversite AŞ'lerin beklentisi olur. Biz yanlışların altını çiziyoruz: tüm doğrularımızı örten, bastıran, bizi hareketsiz kılmaya çalışan yanlışların. Ümitsiz olmadığımız için bu kadar çok anlatıyoruz.

Ümitliyiz: yanlışların doğruları götürdüğü bir dönemde doğrular bir araya gelecek ve yanlışlarla mücadele edecek elbet.

ÜNiVERSiTELi ÖĞRENCiLER
yaklaşandır, bu sene 26 temmuz-6 ağustos arasında yapılacak olan, diğer senelerden farklı olarak adayların 30 tercih yapacağı tercihlerdir. * *

http://www.samanyoluhaber...AutoDetectCookieSupport=1
insanın şizofrene bağladığı andır.
-Abi naber ya görüşemiyoruz.
-iyi nasıl olsun takılıyoruz.
-Tatilden ne zaman döndün görüşelim bir ara.
-Ne o meşhur soruyu sormuyorsun.
-?
-Sıralama,tercihler
-?!
2010 yılındakiler insanı çok sıkıntıya sokmaktadır. ne olacağı belirsiz sancılı bir dönemdir.
ösym nin yeni yeni icat ettiği sorumsuzlukları sonucu; "bulunduğunuz sıradan yüzde elli geriye gidin, sola dönün, sağdaki ilk puan...vsvs" gibi traji-komik rezilliklerle öğrencilere işkene eden acı bir türkiye gerçeği.
2010 yılındakiler, itü'nün odtü'den geri kalmamak için bir halt varmış gibi kontenjanları bölmesiyle allak bullak olmaktadır. bazılarında 36 ve bazılarında 41 kontenjan %100 ingilizceye ayrıldığı, kalanlar da yine %30 ingilizceyle devam edeceği için hazırlanan tercih listesinin yarısı belirsizliklerle doludur.

düzenleme: yetmezmiş gibi telekomünikasyon mühendisliği ile elektronik mühendisliğini birleştirmişler ve bunu da tekrar %30 ingilizce ve %100 ingilizce diye ayırmışlardır.
seneye ya daha düşük puan alırsam korkusu, ailenin istekleri, gelecek endişesi derken insanın ideallerinden uzaklaştığı iki arada bir derede kaldığı dönem.
iyi düşünülmesi gerekir ki sonra pişman olunmasın.
yakında gelecek olandır.
bir yere yerleşsekte bitse.
beklemekten sıkılan 2011 ygs-lys magduru bireyin yapmak istediğidir efendim. artık açıklansa şu sonuçlar da tercihlerimizi yapsak.
tanım:üniversite ümitleri olan bireylerin yapmak istedikleri eylemdir.

bir öğrenci bu sene tercih yapmayıp seneye yeniden sınava girse ne kaybeder? puanı ne kadar düşer? bu sene tercih yapıp gitmemek veya hiç tercih yapmamak aynı sonuçları mı doğurur? bilgi sahibi yazarlarımız bu konuda bilgi verirlerse birçok yazar mutlu olacak gibime geliyor.*
bir öğrenci tercih yapmayıp seneye tekrar girerse puan kaybetmez, tercih yaparda gitmezse muhtemelen puanı düşmez, tercih yaparda gidemezse puanı kesinlikle düşmez.
bir öğrenci tercih yapmayıp seneye tekrar girerse puan kaybetmez ama 1 yıl kaybeder, tercih yapar ve tutar da gitmezse puanı düşer, tercih yapar tutar da gidemezse* bunun sorumluları utanmaz.*
bir puan daha olsaydı tıp'a girecektim, sıfır nokta dokuz puanla hukuk'u kaçırdım, dört yıllığa puanım yetiyor ama kötü üniversiteler diye tercih etmedim, iki yıllık okuyup dgs ile dört yıllık okuyacağım gibi cümlelerin her sene tekrarlandığı tercihlerdir.
bugün anladım ki memlekette okul yokmuş.

bugün dershanenin rehberlik bölümüne gittim tercih falan yapcaz diye.

meğersem konu tercih yapmak değilmiş konu üniversite kötülemekmiş.

memleketimin üniversiteleri beş para etmiyormuş meğer.

okumak zaten para etmiyormuş.

hocaya diyorum ki hocam şurayı yazayım kpss olmazsa pırt

şura nasıl hocam diyorum illa kpss diyor

burası nasıl hocam diyorum yok ya ne işin var orda diyor.

ya arkadaş senin beni rahatlatman gerekmiyor mu?

hani rehberlik öğrencinin derdiyle ilgilenir ona bilgi verip yönlendirirdi.
yok arkadaş bizim rehberlikçi rahatlatıp yönlendiremiyor.

otuz tane tercih hakkım vardı 15 tanesi izmir yazdım
10 tanesini manisa yazdım
3 tane balıkesir
ve bir tane uşak yazdım.

ve şimdi sinir harbi geçiriyorum.
ulen madem bu kadar kötü bu okullar neden beni kpssye yönlendirmedin sene başında
neden o kadar para bayıldım ben size.
zaten amk bende şans yok o uşak tutar kesin.
zaten ösym çok göt bişey ya
sınava giriyon bi ton soru çözüyon ama kendi şehrinde okuyabilmek için hayvan gibi puanın olması gerekiyor.
bir de izmirde yaşayıp ege falan istiyosan o soruları amuda kalkıp çözmen gerekiyor.
bu kadar adaletsiz bi sistem görmedim.
adam konuşamıyo ietişim yazmış puanı falanda tutuyo.
bu nasıl bişey ya
uçuk attım bugün
dudağam kabuk bağladı bi insan okuyabilmek için bu kadar sıkılmamalı
buna bi çözüm getirmeleri gerek
bende ailemle yaşayıp okuyabilmeliyim.
kendi yemeğimi kendim yapmak istemiyorum
çamaşır asmak bana göre değil.
ben ütüye ısınmışmı diye parmağımla bile değdirip bakamıyorum nasıl tek çizgi yapcam.
yurtta kalamam ben
o kadar kızla yaşayamam
ve en önemlisi gece 12 de balkabağına dönüşmek istemiyorum.
sınava hazırlık döneminden daha zor geçen dönemdir.
bitse de rahatlasak denilesidir. yeter lan neyi seçiyorsanız seçin bana mı okuyorsunuz sanki. tek isteğim öğretmenlik seçmeyin. evet.
Bugün başlayan tercihlerdir. Tercih formunu bulamadığımdan henüz yapamadığım tercihlerdir.
Edit: bulanlar özelden bana da link atar ya da bilgilendirirse sevinirim. Teşekkürler.
ben ve arkadaşlarımın kafasını kurcalayan şey.
Liseli detecdet diyeceksiniz fakat değil 5. Üniversitem bu beni. Deeermişim. nehse. yArdım için mesaj buyoumu yeşillendiri. Sınavıma girdim.bekliyorum.
arkadaşlar sevgili öğrenciler.

tubitak bazı bölümleri yazanlara aylık olarak ve okul bitinceye kadar 2 bin ile 750 lira arasında burs veriyor.

bakmanızda fayda var.

http://galeri.uludagsozlu...4%B1-dinlemi%C5%9F-nesil/
ygs den tercih yapmak isteyen biri olarak bi takım sorularım olacak. yardımcı olacak değerli yazarlar mesaj kutumu aydınlatabilirler mi acaba?
Mümkünse bölümden birisine ulaşıp danışın.
Yapmamanız gerekendir. Klişe ama doğru olduğu için klişe; üniversite değil bölüm seçin.
dokuz eylül'ü yazmayın da nereyi yazarsanız yazın.
recep tayyip erdoğan üniversitesini tercih edicek varsa bir defa daha düşünmesini tavsiye ederim. üniversite adını söylerken utanma duygusunu yaşıyor insan.
bilen kişilerin yardımıyla yapılması gerekendir.
ha bana sorarsanız gerek var mı? yok. çünkü insan ne istediğini biliyorsa zaten en çok istediği üni ve bölümü zaten en üste yazar.
benim tercih o kadar heyecansızdı ki anlatamam, en üste istediğim üni ve bölümü yazdım puanı zaten yetiyordu, tercih açıklandı dediler aman sktr et akşam bakarım dedim pes oynuyordum çünkü, akşam oldu baktım birinci sıradaki üni gelmiş.
en alta boğaziçi yazmıştım ama ayıp ya.