bugün

temiz olan her yerde ibadet edebilme ruhsatı veren dinin bir emrini yerine getirme amaçlı şey. lakin kıble konusu nasıl hallediliyor orasını bilmiyorum. ayrıca iran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad heyet üyeleri ile beraber cemaat halinde yapmış.

http://www.haber7.com/hab...ejadin-ucaginda-namaz.php
ucakta olması muhtemel anons.

++sayın yolcularımız su an keskin dönüş yapmamızdan dolayı kıble yönü değişmektedir. lütfen önlem alınız.
dinsel içerikli şov yapmanın başka bir yolu. öyle tipler var ki; "vaay adam uçakta bile namazını bırakmıyor" şeklinde düşünebiliyorlar, bu adamlar da bunu biliyor.
yolculuk esnasında kılınan namazın kıble şartı getirmeyeceğini bilmeyenler için espri konusu olan eylemdir. allah kabul etsindir.
uçakla yapılan çoğu* yolculuk minumum 90 km'den fazla olacağına göre ve yolcu kapsamındaki kişiler için ibadette bazı kolaylıklar sağlandığına göre uçaktan indikten sonra veya uçağa binmeden önce yapılması daha doğru olabilecek bir ibadet.
yolculuğa çıkan seferi sayıldığından, kıble şartı aranır lakin daha sonra kılması gereken kaza namazında yada imkanı dahilindeki seferi olarak kıldığı namazda.
hareket eden bi uçak içinde şayet kıbleye odaklanmış bir düzenek üzerinde kılıyorsa mümin kişi ona sözümüz yoktur.*
(bkz: havada karada)
normal olan eylemdir.. lakin laikliğe aykırı olabilir tabi.. mazallah irtica mirtica..

peki siz demeden ben diyeyim de rahat olun ; (bkz: uçakta tavaf etmek)**
sadece gösteriştir. indikten sonra kazasını kılıvermek çok mu zor? ama bu ahmedinecad'ın reklam tekniğidir. yorulan yine bizim çenemiz olur. bana ne lan iran'dan burası türkiye.
saçmalığın danişkasıdır. kaza namazı denen bir şey var. uçakta namaz kılmak gösterişten başka bir şey değildir. gösterişin de islamiyette nasıl karşılandığına mütedeyyin yazarlar cevap versin.
(bkz: seferi namazı)
eğer teravi namazı ise yani namaz uzun sürecek ise . namaz içinde kıble tarafına dönülmek gerekir ise. namaz kabe nin 1000m üstünde bitmesi muhtemel olan olaydır .
sürekli kıbleye doğru dönen bir mekanizma üstünde olursa daha hayırlı olacağı kesin olan eylem.
seferi olsa bile namazı kılmak, imkanı dahilinde olan insanın namazı illa kaza'ya bırakmak zorunda olmadığı, isterse kılabileceğini bilmeyen, üstünede sanki büyük din alimi imiş gibi işin yanlış olduğunu iddia eden kimseleri rahatsız etmişe benzeyen hareket.

ayrıyeten, dinin reklamını-gösterişini dinsizlere yapma amacını güdüyorsa kişi, daha da makbuldür.
o yüzden bilmediğimiz hakkında "boş" konuşmayalım, zira tabiri caizse eşek osuruğu kadar değersiz olur söylediklerimiz.

hadi şimdi atatürk rozetleri kuşanıp 10.yıl marşı söylemeye.*

son olarak, bi üstteki entry sahibi arkadaşın belirttiği gibi:
şiddetle (bkz: seferi namazı)

edit: şu entry'de anlatılanı tarihin en sığ insanıymışçasına
"din uçakta namaz kılın diyor" şeklinde anlayan bazı ufku geniş(!) süper zeka(!) ve muhtemelen hayatında cami yüzü görmemiş arkadaşlarımızın "din alimiymişçesine" dini konular hakkında yorum yapmaya başlaması ne kadar da güzel.

(bkz: boş değersiz ve gereksiz konuşmak)
(bkz: ya yürü git)
uçağın türbülansa girdiği anda, namaz kılmanın büyük sorun yaratacağı durum.
bildiğim kadarıyla sünniler in hareket halindeki bir araçta namaz kılabilmesi caiz değildi ama yapmış birşeyler ahmet necat. araç durduğunda kılınması söylenmiştir bildiğim kadarıyla. şovun devamını bekliyoruz.

edit: zivallione uyardı ahmet necat şii ,sünni değildir diye. şii fıkıhı hakkında bilgim olmadığı için onlara uçakta namaz kılıp kılamayacakları hakkındaki yorumu bilenlere bırakıyorum burada. mezhepler arasında inanılmaz farklılıklar yoktur bence ama bilmeden konusmamak lazım.
kalkış esnasında namaza durulur ve uçak kalktıkça mümin kendisinin arşa yükseldiğini, mistik olarak allah'ın huzuruna çıktığını zanneder.

imkanı olan her müslüman denemelidir.
uçak sert bir manevra yaptığı vakit veya hava fırtınalı ise problem oluşturacak eylemdir. bu gibi durumlarda uçak sallanacağı, yan yatacağı için namazın ortasında dengeyi kaybedip kafa-göz yarma olasılığı da artacaktır. **
eğer namaz vakti geçecek gibiyse ayakkabıları çıkararak yapılması gereken ibadettir.
alışkanlıklarında vazgeçmeyen insanın yaptığı davranış.
eger saatler suren bir ucus yapiyorsaniz, hatta okyanus asiri ucusunuz varsa gerceklistirmenin oldukca dogal oldugu eylem.ibadet bir ozgurluktur dusuncesini kabul edemeyen bunyelerin bu eylemi kabullenmesini beklemek gerekizdir. farkli dinden bir adam ucakta kendine gore sembolik dini motifler sergilese adama hayran hayran bakip takdir ederken ucak icerisinde namaz kilinca yapani elestirmek dinine olan kompleksinden baska nedir ki bilemedim. ayrica bu hareketi yurtdisindaki ucuslarinizda denemeye kalkarsaniz da size ucus gorevlilerinin, bulundugu alanda bir yer ayarlamak icin ne kadar yardimci olacagini da gorebilirsiniz. elin yabancisi, musluman olmayani bunu yaparken bizim kendi dindasimizi sirf bu nedenle elestirmek ne olcude dogru acaba.ha bu arada bu fikre karsiysaniz emirates ile falan ucmayin, neme lazim ucagin icerisinde mescidi gorunce geri donmeniz de cok zor artik.
uçarken namaz kılmaktır.

(bkz: uçuyorum olum)
(bkz: kendimi meleklere hiç bu kadar yakın hissetmedim)
hakkıyla yerine getirilebiliyorsa sorun yoktur, ancak sözlük ahalisinin fetva yarışına da imrendim doğrusu. Kolaylığı verilmiş; kılana zahmet, ite köpeğe de malzeme olmasın diye verilmiş zaten.
(bkz: kıble nereye dönsen orasıdır) *
yine krize neden olan eylem.