bugün

srebrenitza katliami'ni yok saymasiyla ne menem bir halt oldugunu, kimin cikarlarina hizmet ettigini ispatlamis divan. daha 10 yil önce bosnaklari sirplara peskes ceken sanki bu ve benzerleri degilmis gibi kapilarina dayanip, bir sans daha verip, bütün bagislayiciligimizla adalet dileniyoruz..
sonuc; serefsiz kararlar, salyali, insan kani soslu adalet kitaplari..

evet ermeni soykirimi vardir, srebrenitza soykirimi yoktur.
adalet böyle bir sey midir ulan??? taraf mi tutar???

(bkz: divan sensin adalette sana girsin)
(bkz: danisikli dövüs)
avrupa'nın gerçek yüzünü göstermesi bakımından çok harika bir kurumdur. biz hala aman bizi de birliğe alın, dirliğimize bir şey olmasın, birlik umrumda değil..
ırak halkına verdiği acılardan dolayı amerika ve yandaşlarının ve filistine çektirdiği acılardan dolayı da israile cezasını da vermesini ümit ettiğimiz ama sadece umutlar da kalacak olan düşünceleremizi yargılayan örgüttür.
şiracinin şahidi, bozaci birleşmis milletler'in yargi organı olan divan.
merkezi hollanda'nın lahey kentindedir, ki zaten birlesmis milletler tarafindan bariş icin yollanan hollandali askerler elleriyle teslim etmemis miydi srebrenitza halkini sirp kan emicilere? sonra da kanli madalyalar almislardi hani?

simdi de bir soykirimi, bir tarihi yok sayarak; bosna'nin, tecavüze ugrayan, cocuklari erkekleri öldürülen kadinlarinin, ve bütün insanligin gözlerinin icine bakarak diyorlar ki; srebrenitza'da katliam olmamis.

yaziklar olsun.

neymis; it iti isirmazmiş.
hollanda nın den haag diğer adıyla lahey kentinde bulunan örgüt.
taraf değilseniz klavuzunuzu heryerden tutarsınız.binbir çıkarın kapışma arenası olan zavallı bir divandır.çalışanları kalitelidir ama bilinmelidir ki dünyadaki hiçbir uluslararası kurum çalışanlarının kafa yapısıyla işlemez.her kurum kendisini oluşturan devletlerin çıkarları doğrultusunda kararlar almaya zorlanır.bu kurumlar, güç dengelerine göre bazen humanist, bazense acımasız olur.
uad'nı, bm antlaşmasına taraf olan ülkelere açıktır ve yargıçları yine BM ye üye ülkelerin yargıçları arasından seçilir. divanın yetki alanını, anlaşmazlığa taraf olan ülkelerin karşılıklı mutabakatı ve bm antlaşması belirler ör: kıbrıs meselesi.

divanın kararları, uluslararası hukukun en önemli içtihad kaynağıdır.

ör: "Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD), Bosna-Hersek'in Sırbistan'a karşı açmış olduğu soykırım davası hakkındaki kararı (26 Şubat 2007), hukuk tarihinde ilk defa olarak bir devletin bir uluslararası mahkeme tarafından soykırım suçundan yargılanmış olması nedeniyle tarihsel bir nitelik taşıyor. Filhakika, BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla kurulmuş olan Yugoslavya ve Ruanda uluslararası ceza mahkemeleri 1993'ten bu yana "bireysel nitelikte" soykırım suçlarını yargılamış ve mahkûmiyet kararları vermişlerdi. Ancak, UAD'nin söz konusu kararına kadarki dönemde geçerli uluslararası uygulamaya göre, sadece bireylerin soykırım suçundan sorumlu tutulabilecekleri kabul ediliyor, buna mukabil devletlerin yükümlülük alanı ise soykırımı önleme ve sorumluları cezalandırma yükümlülüğü ile sınırlandırılıyordu.
Nitekim, Nazi savaş suçlularının yargılandığı Nürnberg Uluslararası Askeri Mahkemesi 1946'da verdiği kararda "suçun bireyselliği" kuralını şu ifadelerle teyit etmişti: "Uluslararası hukuka karşı suçlar, soyut varlıklar tarafından değil insanlar tarafından işlenir ve ancak bu suçları işleyen bireyleri cezalandırmak suretiyle uluslararası hukuk hükümleri infaz edilmiş olur." (1)
Bu kuralı benimseyen BM Soykırım Sözleşmesi'nin 4. maddesi de, soykırım suçu nedeniyle, yöneticilerin, kamu görevlilerinin ve özel kişilerin cezalandırılacağını öngörüyor, tüzelkişilerden ve devletten söz etmiyordu. Ancak, Divan, Soykırım Sözleşmesi'nin 1. ve 9. maddelerini yorumlamak suretiyle, devletlerin de soykırım suçunu işlemekten sorumlu tutulabileceklerini karara bağladı ve sözünü ettiğimiz kuralı değiştirdi.
Soykırım hukukunda suçun bireyselliği kuralının geçerli olması, Ermeni iddialarına karşı Türk tezine hukuk alanında güç kazandıran unsurlardan biriydi. Bu kurala getirilen değişik yorumla, her ne kadar bu avantaj kaybediliyorsa da, gerçekte, Divan kararı, soykırım hukukuna ilişkin birçok kavrama açıklık getirdiği ve bu alandaki içtihada ciddi katkıda bulunduğu gibi, Türkiye'nin tezini de güçlendiren önemli unsurlar içeriyor. " Şükrü Elekdağ / Cumhuriyet 24.05.2007
Uluslararası Adalet Divanı-UAD BM' nin başlıca yargı organıdır. Uluslararası Adalet Divanı'nın merkezi Hollanda'nın Lahey kentindedir. Genel Kurul ve Güvenlik Konseyi'nden seçilen 15 yargıçtan oluşur. Yargıçlar değişik ülkelerden seçilir, böylece dünyadaki değişik hukuk sistemlerinin temsil edilmesi sağlanmaya çalışılır. Divanın yetki alanı, bir uluslararası uyuşmazlıkta taraf olan ülkelerin kendisine getirdikleri davalar ile BM Antlaşması'nda ya da yürürlükteki
uluslararası antlaşmalarda özellikle öngörülmüş konuları içine alır. Uluslararası Adalet Divanı Statüsü, BM Antlaşması'nın (BM Şartı) ayrılmaz bir parçasıdır ve Adalet Divanı'nın çalışma esaslarını belirler.
1969 Vienna Convention on Treaties uyarinca bir zamanlar sadece ulkeler arasindaki davalara bakabilen, 1986'dan itibaren uluslararasi organizasyonlarin da tasinabilecegi mahkeme. Bu arada her gun okula giderken den haagdaki binasinin onunden gectigim mahkeme.
merkezi hollandanın lahey kentinde bulunan divandır..