bugün

tipta uzmanlık sinavi. şahsimi simdiden kara kara dusuncelere gark etmiştir.
tip fakultesi kazanilir , guc bela 6 yıl sonra mezun olunur.tus dersaneciligi diye bir muessenin varliğindan haberdar olunur.bu dersaneye gidilir dejavu yasanilir.calisilir sinav kazanilir ve aynen devam edilir.bu esnada hayat yarilanmis bunye hissiyatini kaybetmis , yasamdan zevk alinamaz hale gelinmistir.evet tip kutsal bir meslektir.
tıpçıların bitmek bilmeyen çilesinde son nokta(yoksa bu daha başlangıç mı?!)uzmanlık alanını seçip öğrencilik hayatına maaş alarak devam ediyorsun. henüz birinci sınıftaki bu gariban öğrenciyi bile etkisi altına almış tıpta uzmanlık sınavının kısaltılmışıdır tus.
hayallere en iyimser ihtimalle 10 sene ipotek koyan sinav.ipotegin omur boyu surme ihtimali ise yuzde 50'dir
nisan ve eylül ayında olmak üzere yılda iki kez ösym tarafından yapılan, tıpta uzmanlık eğitimi alabilmek için girilmesi ve verilmesi gereken sınav.
olaylar, tıp fakültesini yeni bitirmiş olan gencimizin girdiği dost sohbetlerinde karşılaştığı şu diyalogla başlar:

- abi sen ne iş yapıyosun?
+ doktorum ben.
- hmm. ne doktoru abi?
+ ne demek ne doktoru? doktorum işte, bildiğin doktor.
- tamam da abi. ne doktorusun? onu soruyorum.
+ ...

aldığı 6 senelik tıp fakültesi eğitiminden sonra tıp doktoru olarak pratisyen hekimlik mesleğine atılmış olan bu gencimiz koruyucu ve önleyici hekimlik, birinci basamak sağlık hizmetleri gibi hayati konulardaki donanımının değil halkın, devletin sağlık politikalarının gözünde bile ne kadar değersiz olduğunun farkına varmaya başlar. aslında çok az bir maliyetle gerçekleştirilebilecek koruyucu sağlık hizmetlerinin yerine paranın ve rantın bol olarak döndüğü, uluslararası büyük firmaların at koşturduğu tedavi edici sağlık hizmetlerine ağırlık verildiğini ve bunun bir devlet politikası haline geldiğini çalıştığı birinci basamak sağlık kuruluşunda acıdır ki görecektir. hem statü, hem akademik olarak kendini değersiz görmeye başlayan bu gencimiz gerçek tıp doktoru gömleğini çıkarır ve birşeylerin doktoru olmak için tus sınavına hazırlanmaya başlar.
tıp okumaktan vazgecme sebebi.
önümüzdeki pazar yapılacak olan, doktorlara yılda iki kez yapılan işkencenin ikincisi. tus yapıldığı gün ankara'da metrekareye 3 doktor düşer.
bir insanin hayatinin 3 saatte kayabilecegi ya da yucelebilecegi sinavlardan oss olmayani.
türkiye'de kaldırılması gereken sınavlardan biridir.
100 temel 100 klinik sorudan oluşan ve ösym tarafından yapılan sınavdır.
http://www.tusdata.com.tr/ adresinden bilgi alınabilecek sınav.
18 sene okul okuyan bir gence yapılacak en büyük eziyettir.
2 kere girip de istediği yeri kazanamayan kişide bir daha girecek yüz bırakmayan, insanı kaderine razı ettiren sınavdır.
zorlamanın fazla bir anlamı olmadığı söylenir, çünkü peş peşe gelen her başarısızlık tecrübesi itibarın gittikçe zedelenmesi olarak algılanırmış.
ayrıca henüz ikinci sınıftaki tıp öğrencisine "sen şimdi ne doktoru olcan?" sorusunu sorduklarında akla gelen ilk şeydir. "daha karar vermedim" yanıtı verilir ki külliyen yalandır, her şey tus puanına göre değerlendirilir.
yanlış uygulama. diğer bölümleri bitirip uzmanlık eğitimi almak isteyen kişiler ales gibi kolay sayılabilecek bir sınava girerken; tıp fakültesi mezunlarının yüksek lisans sayılabilecek uzmanlık eğitimi için bu kadar zor bir sınava sokulmaları en basitinden adaletsizlik. bu sınav yüzünden doktor adaylarının son senelerde pratik kazanmaları için yapmaları gereken stajlara ve intörnlüklere konsantre olamadıkları da bir gerçek.
kpss bile daha mantıklı bir sınav kalıyor yanında.
buradan tüm tıp fakültesi öğrencilerine kolaylıklar diliyorum.
hafta sonlarını ya da hafta içi akşamlarını dershanede geçirmenize neden olan zor sınav..

6 ayda bir yapılması yine de teselli sebebi olabilir, fakat genelde sorular zor, 6 seneyi içermesi hasebiyle teferruatlıdır. okursunuz okursunuz çok mantıklı gelir anlarsınız, bir hafta sonra tamamen unutmuşsunuzdur, sonra bir daha al baştan yaparak, sonuna geldiğinizde başını her zaman unutmuş olursunuz..
işte böyle bir sınavdır tus...
Vermeyenin ben doktorum diye gezmemesini gerektiren sınav.
çalışan için de, çalışanın yanında duran için de tam bir baş belası olan sınav.
tıs olması yüksek ihtimal olan sınavdır. *
dün bir yenisi daha yapılmıştır. kolay olduğu söylenmekte. bakacağız.
beter olsun dedirten bişiy.. baş belası vesselam...
tıp fakültesi son sınıfta yaşanan internlüğü ders çalışma stresi yüzünden lise son sınıfa dönüştüren sinir yumağına çeviren 200 soruluk sınav.
açılımı tıbbiyede uzmanlık sınavıdır.
çok iyi bir doktor da olsanız geçememe ihtimaliniz vardır maalesef.
tıp fakültesine girersin daha çocukluk devam ediyodur senin için ..1_2_3 tıp dersin ama yıllar geçip saçlarına aklar düşünce 4_5_6 tus oluverir tekerleme..bu pazar ankaradayız hep birlikte. yeni bir işkence modelinde bizde işkenceye uğrayanlar olarak yerimizi alacağız!bol şanslar herkese....
2008 eylül ayağı dün ve bugün yapılan sınavdır.
ömür törpüsü olan ankara sınavı.
(bkz: seneye gene var lan)*
önce tus sonra coitus sloganıyla yola çıkan birçok intörnün ömürboyu abaza kalmasına yol açabilen akıllara zarar bir sınav.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar