bugün

birini marx önermiş diğerini lenin geliştirmiştir.
insan evrimine benzeyen farktır.

kahraman supermanler: heidelberg man
geniş aile hükümranlığı: nebraska man
klancılık: pilt down man
totalitarizm: peking man
faşizm: neanderthal man
kapitalizm: newgunia man
sosyalizm: cromagnon man
ise
komünizm: modern man'dir.

http://www.evidencebible....nessingtool/evolution.gif.
Bazı gazete manşetlerinde belirtilmiş farklardır.*
(bkz: özlenen türkiye den haber başlıkları/#4916620)
sosyalizmde iktidar olabilmek için devrim şart değildir. seçimler yoluylada iktidara gelmek mümkündür. köklü değişikliklere lüzum yoktur. ekonomik düzeyde gerekli değişimlerle eski sistem üzerine devam edilebilir. kamulaştırma komünizmdeki kadar etkin değildir - yada hiç yoktur.

komünizmin iktidar olabilmesi için devrim şarttır. üretim araçlarının mülkiyet olarak edinilmesi yasaktır. kamulaştırma etkindir. devletin her faktöründe köklü değişimler mevcuttur.
(bkz: işte o farklar)
(bkz: resimleri için tıklayınız)
çoğu kişi tarafından yanlış anlaşılan fark. sosyalizm birçok ülkede uygulanmıştır, komünizm ise bir ütopyadır. sosyalizm, özel mülkiyetin olmadığı, ülkedeki her şeyin devletin mülkiyetinde olduğu düzendir. komünizm ise, sosyalizm yoluyla ulaşılması hedeflenen, devletin ve paranın tamamen ortadan kalkmış olduğu, herkesin mallarını ortak paylaştığı ütopik bir düzendir.
komünizm: komünal hayat tarzi ogreti yani toplumdaki bireylerin duzenli bir sekilde isbölümü yaptigi, herkesin esit oldugu ve ne yaparsa komun(genis anlamda devlet oluyor) icin yaptigi sistemdir. gercek komunizm ne rusya da gorulmustur, ne cin de ne kuba'da... gercek komunizm i israil deki kibbutz lar uygulamistir, sonucta da cölden vaha yaratan bugünkü israil'i ortaya cikarmislardir.
bizim başvekilin pek sevdiği tramvay ve durak kavramları ile pek güzel açıklanabilir bu fark.
aralarinda dede, torun ilişkisine benzer ilişki vardir.
sosyalizmin geçmişi birkaç yüzyıllıktır, sanayi devriminin getirdiği koşullara bir isyan olarak ortaya çıkmıştır, ideoloji olmasını ekonomik şartlara borçludur.

komünizm ise tarih öncesine kadar uzanan kadim bir kavramdır. komünal toplulukların insanlığın ilk toplumsal var olma biçimi oldukları kabul edilir. bu komünal toplumların dört niteliği vardır:

- kolektiftirler

- kırsaldırlar

- ekonomik temelleri tarımsaldır

- ekonomileri küresel (ulusal desek daha doğru) değil, yereldir.

komünizmin marksizmle bu kadar iç içe geçmesi, karl marx'ın bu mefhumu işçileri harekete geçirmek için, polemikçi amaçlarla kullanmış olmasından ileri gelir. karl marx da sosyalist bir ekonomiyi benimsemişti, fakat halkı devrim yolunda harekete geçirmek ve o zamanlar kendilerine sosyalist diyen ''ütopyacı sosyalizm''den ayrılmak için komünizm kavramını kullanmıştır.

sosyalizme gelince;

sosyalizm, sadece tarımda değil, tüm sanayide kamulaştırma projesi öngörür. çünkü sosyalizmde devlet vardır, devletin işlettiği bir sanayi de vardır. komünizmde birbirinden bağımsız tarımcı komünler vardır, sanayi mevcut değildir. ayrıca sosyalizmin ekonomisi yerel değil ulusal, tarımsal değil endüstriyel ve sosyalist toplum anlayışı da kırsal değil kentseldir.

sosyalizmin nihai hedefi, insanları maddî ekonomik aletlerden bağımsız kılarak 'özgürleştirmek'tir. herkesin aynı anda hem her şeye, hem de hiçbir şeye sahip olmadığı bu amaca 'sosyalist hedef' diyoruz. kısacası, sosyalizmin hedefi komünist toplumu yaratmaktır. sosyalizm olmadan, komünizm olamaz.

fakat sorun, komünizme geçişteki o 'proletarya diktatörlüğü' denilen yönetim şekline hiçbir canlının dayanacak takati olmamasıdır. reel sosyalizm tecrübesinden komünizme geçiş mümkün olamamaktadır. dolayısıyla komünizm bir ütopya olarak kalmış, bu başarısız ideolojinin bir parçası olmaktan bıkan revizyonist sosyalistlerin nüvelerini attığı tartışmalar sonucunda, bugün sosyalizm 'reformcu sol', komünizm ise 'devrimci sol' olarak ayrışmıştır.

bugün avrupa'da, özellikle almanya ve fransa'da sosyalizm demek, sosyal demokratlık demektir. artık sosyalizm, kendisini komünizmin bir alt dönemi olmaktan çıkarmış görünmektedir.
"komunizm iki ineğin varsa ikisinide alır ve sana sütlerini verir"
"sosyalizm bir ineğini alır diğerini sana bırakır"
"kapitalizm iki ineğinide alır sonra sana sütünüde etinide satar"
komünizm;her şeyin fazlası zarar.
Sosyalizm gelince doktorla çöpçü aynı parayı mı alacak, ay ne saçmaaaa diyenlere titizlikle anlatılması gerekendir.
ikisinde de vampirik bir bürokrat sınıf meydana çıkar. en iyisi için : (bkz: anarşizm)
Sosyalizm sürdürülebilir, siyasi tabanı oluşturulabilecek akılcı bir sisteme dayanır.

komunizm aşırı uçuk ve tabanında kendini tamamlayamaz duruma getirecek boşluklar bırakır.

Komunizm hayallerde sürdürülebilir ancak. Aralarındaki en önemli fark sosyalist yapı ile yönetilebilir, komunist fikirle kaosa sürüklenirsin.
sonuç olarak ikisindede açlıktan öleceksiniz.

(bkz: küba)
anarşizm ile komünizm arasındaki farklardan daha çoktur. o değil de ağzı olanın konuşması olayının sözlükteki canlı kanıtı olmuş bu başlık. herkes bir şeyler uydurmuş kafasından. böyle teknik bir detay hakkında şiir yazar gibi betimlemeler, örneklemeler yapanlar mı ararsın, tanım yapmadan kehanet verenler mi dersin, kübayı falan örnek verenler mi dersin... ne ararsan var.

sosyalizm proleteryanın diktatörlüğüdür. yani işçi sınıfının hakimiyeti. halbuki marx sınıfsız bir yapıya geçişi ön görmüştü. işte sosyalizm buradaki ara basamaktır. komünizm ise sınıf farkının zamanla yok olmasıyla sınıfsız toplumun kurulduğu bir ütopyadır. ütopya deyince "oolum hiç bi zaman olmayacak şey ki o yeaa, niye inanıyonuz ki öyle şeylere heheheh" diye kıs kıs gülenlere de selam eder, onları kafalarından sirkelerim.
komünizm kadın gibidir, sosyalizm meme, ben meme seviyom...
bok ile kaka arasındaki farkları biliyorsan sen bu işi çözmüşsündür aga, işte o ikisindeki fark gibidir bu ikisi arasındaki fark...
Sosyalizm, "Herkes Acun Ilıcalı olsun." der.
Komünizm bunu derken devlet Şeyma Subaşı'dır.
saçmalamalarınızı ve boş laflarınızı bir kenara bırakacak olursak eğer;

hiç okumamış ve okumayı reddeden minik beyincikli arkadaşların anlayacağı şekilde anlatacak olursak

sosyalizmde devlet üretimi denetler fakat gerisine karışmaz.

komünizmde ise devlet hem üretimi hemde tüketimi denetler.

ayrıntıları tamamen kişisel merakınıza kalmış.
görsel
komünizm bir ütopyadır teorik olarak mantıklı ama pratikte zordur imkansıza yakındır hatta. tek bir devletin sistemine komünizm diyemezsiniz; komünizm tüm dünyanın mensup olacağı bir sistemdir bu yüzden ütopyadır.

sosyalizm de para babaları yoktur her baba evde çocuğuna aynı oyuncağı götürür. bence bir tutam kapitalizm bir kilo sosyalizm ve bir tutam anarşizm ile iyi bir toplum yapısı oluşturulabilir.
Birinin rengi laciverttir.
sosyalizmde her şey devletindir sana devlet bakar komünizmde her şey toplumundur kendi bokunda boğulursun. bu kadar.