XIX. Yüzyıla kadar, Osmanlı saraylarının ve devlet dairelerinin onarımından, yiyecek ve giyecek gibi harcamalarından sorumlu olan görevlidir. Terfi ederlerse, defterdarlığa getirilirlerdi. 1831 yılında bu görev ortadan kaldırılmıştır. 1851 yılında istanbul'da bir belediye örgütü kurulunca bu örgütün başına getirilen görevlilere de Şehremini denilecektir.
istanbul fatih ilcesinde bir semt adı
(bkz: şehremini lisesi)
uygun bir ev bulabilmek icin 5 ay sokaklarini adimladigim yer. kimi ogrenciye ev vermez. kimi erkek ogrenciye ev vermez. kimi bodrum kattaki evine ucuk paralar ister. cok garip ev sahiplerinin bulundugu semt. sehremini parkini bugunlerde yeniden yapiyorlar. bittiginde eskisinden de guzel bir parka sahip olmasini umdugumuz yer. lakin o park evimizin caminin baktigi yer hehehhe
belediye başkanı.
Osmanlı Devletinde istanbul Belediye Başkanına verilen unvandır.
istanbul'un ilk şehreminisi nasrettin hoca'nın torunu olan şair hızır bey'dir. hızır bey'e bu görevi bizzat fatih sultan mehmet vermiştir.
belediye reisi.
insanları farklı olsada samimi bir semttir. özellikle melekhatun mahallesi daha bir sıcaktır.
fatih ilçesinin bir semti...

her sokağında ortalama üç adet eczane bulunur. eski ve karmakarışık sokakları arasında gezinirken pek bir varoş dursada bu semt istanbul, avrupa yakasının ortasına konuşlanmıştır ve ulaşım bakımından bir hayli merkezidir.
Osmanlı döneminde şehrin belediye başkanı.
osmanlı imparatorluğu' nda tanzimat' a kadar saray ve devlet yapılarının onarımına, haremin gider ve aylık işlerine bakmakla yükümlü kimsedir aynı zamanda.