bugün

bir çiçek ismidir.
(bkz: narcisus)
(bkz: ekho)
(bkz: fulya)
Divan edebiyatımızda sevgilinin gözleriyle birlikte anılan, sevgilinin gözlerinin benzetildiği çiçek
"El çeküp kat'-i nazar kılmış ilâcumdan tabîb
Bildi gûya kim harâb-ı nerkis-i fettânunam" (bkz: Fuzûlî)
(Hekim benden ümidini kesip beni tedaviden el çekmiş, sanki senin fitneler koparan nergis gözün yüzünden harâb olduğumu bilmiş.)
mitolojideki oluşumu için; (bkz: ekho ve narkissos).
bir kız ismi.
baharda etrafa mis kokular saçan sarışın çiçek. balkonda otururken hafif bi rüzgarla kendini hissettirir, hanımeline karışır daha bi güzel olur.
yunan mitolojisinde, göldeki aksine aşık olan ve sırf ondan ayrılmamak için yemeden içmeden kesilen yakışıklı gencin ölümünden sonra bedeninin altında bitiveren çiçek.
(bkz: metamorphosis of narcissus)
osmanlıcası abserdir.
izmir karşıyaka'da bir semt ismidir.
zamanında bursa şşal da da tek bir sayı çıkartılan derginin adıdır. dergi ismi okulu yaptıran şükrü şankaya ya yaranmak için bu isim seçilmiştir.
simyacı'nın girişinde anlatılır kibirli narkissosun öyküsü.ama farklı bir açıdan. şöyle ki ;
tatlı su gölünün kıyısına gelen orman tanrıçaları oreas'ların onu acı bir gözyaşı kavanozuna dönüşmüş olarak bulduklarını yazıyordu oscar wilde.
-neden ağlıyorsun? diye sormuş oreas'lar.
-narkissos için ağlıyorum, diye yanıtlamış göl.
-ne var bunda şaşılacak, demiş bunun üzerine orman tanrıçaları. bizler ormanda boşu boşuna onun peşinde dolaşıp dururduk, ama onun güzelliğini yalnızca sen görebilirdin yakından.
-narkissos yakışıklı bir genç miydi? diye sormuş göl.
-bunu senden daha iyi kim bilebilir ki? diye karşılık vermiş iyice şaşıran oreas'lar. her gün senin kıyılarına gelip sularına bakıyordu!
göl bir süre sessiz kalmış. sonra şöyle konuşmuş:
-narkissos için ağlıyorum, ama onun yakışıklı olduğunu hiç fark etmemiştim ben. narkissos için ağlıyorum,çünkü sularıma eğildiği zaman, gözlerinin derinliklerinde kendi güzelliğimin yansımasını görebiliyordum.
kendini beğenmenin dahası kendine aşık olmanın felsefesi.mitolojinin yakışıklı ve şımarık çocuğu narkissos.
divan edebiyatında "intizar" kelimesiyle birlikte kullanılır bunun nedeni; nergis yaprağının şeklinin göze benzemesi ve narkissos'un bakışıyla eşleştirilir. sevgilinin yolunu gözler diye düşünülür.
Gül hasretinle yollara tutsun kulağını
nergis gibi kıymete dek çeksin intizar
(baki)

anlamı: Gül özleminle kulağını yollara tutsun ve nergis çiçeği gibi kıyamete kadar yolunu gözlesin.
Mitolojik bir hikayesi olan çiçektir.
Bir zamanlar Narcisus adında bir prens (yada bunun gibi bir şey işte) yaşarmış, kendini o kadar beğenirmiş ki sürekli derede kendi yansımasına bakarmış.Birgün gene derede kendi yansımasına hayran hayran bakarken dengesini kaybedip dereye düşmüş. Yüzme bilmeyen kendini beğenmiş Nargisus oracıkta boğularak ölmüştür. Narcisus' un ölümüne çok üzülen Tanrılar, onun unutlup gidilmesini istememişler ve onun anısına bu çiçeğe Narcisus adı vermişlerdir. Türkçemizede bu isim Nergis (veya nergiz) olarak geçmiştir.
hakkıdır güzelliğiyle övünmek; ben de öyle güzel olsa ve koksa idim ben de kibirlenir, burnu büyük olurdum. çiçeklerin en güzelidir nergis çünkü.
narcisus öyle heybetli ve güzelmiş ki, bakmaya doyamazmış kendine... Gün boyu ayna karşısına geçip kara gözlerini, incecik burnunu, dar kalçalarını, kıvırcık saçlarını seyredermiş hayran hayran... Bir gün ır¬mak kenarında gezinirken, sudaki yansımasına ilişmiş gözü... uzanıp, iyice bak¬mak istemiş. Tam gördüğünde kendini, dengesini kaybedip düşüvermiş ırmağa, kapılıp gitmiş suya...
Yeryüzünün en güzel insanının öldüğü¬nü duyan Tanrı, unutulmaması için O'nu her bahar açan güzel kokulu bir çiçeğe dönüştürmüş.
Narcissus, nergis olmuş.
başlarken umut dolu başlayan, gözyaşı seliyle biten bir sevginin diğer adıdır.
(bkz: nergis tv)
latincesi "narcissus" olan, görünüşünün güzelliğini kokusu gölgeleyen, soğanlı bir bitkidir.sarı-beyaz çiçekleri vardır, olduğu yerin havasını değiştiren kokusu...mart ayında çiçek açar, organik maddece zengin, nemli ve kumlu topraklar nergis yetiştirmek için idealdir.güneş ya da yarı gölge yerlerde sağlıklı şekilde yetiştirilebilir.
şoparların elinde ölüsündense, kırda canlı olanı mükbüldür.
Nergisten hiçbir farkı olmayan sevdiceğimin ismi.Sen her daim varol!
ana vatanı avrupa olan, hoş kokulu süs bitkisi. amaryllidaceae familyasındandır. çiçeğini vermiş soğanı bir sene dinlendirilip, ekilmelidir. iltihap giderici, antibakteriyel, yara iyileştirici olarak kullanılmaktadır.
(bkz: nergis kumbasar)