bugün

türkiye'nin üçüncü büyük şehri... yalnız en güzeli ve en medenisidir. daha da önemlisi memleketimdir.
güzel insanlar şehridir. küçük yaşıma rağmen türkiyenin bir çok yerine (hatta her yerine) gitme imkanı bulmuş biri olarak söylüyorum bunu çünkü yılbaşın hiçbir ana haber bülteninde bakın izmirdeki tacizciler diye birşey göremezsiniz ya da izmirli magandalar dehşet saçtı diye görseniz görseniz başbakan bozuntularının güzel izmire sataşmalarını görebilirsiniz. tabii ben saf izmirli insanlardan bahsediyorum. çünkü siyasi oyunlar yüzünden son yıllarda özellikle en çok göç alan illerden biri olmuştur ancak aydın ve medeni yapısı yine de buna direnmiştir. ancak kendini izmirli saymayan bir grup vardır ki zaten konumuz dışında (bkz: karşıyakalıların ege tvyi basması)
türkiye'nin en güzel şehirlerinden biri. güzel, rahat, sıcak insanların memleketi.

nam-ı diğer, gavur izmir.
bütün güzel kızlar izmirli değildir ama bütün izmirli kızlar güzeldir
buca üzerinden girildiğinde bu mu lan izmir tarzı soru obeklerinin agırlıgı altında ezılecek beklentısını denize dogru indikce adeta bu işte lan izmir ünlemine ceviren üniversite yıllarımın gecmekte oldugu yasanılası sehir.
(bkz: anlatılmaz yaşanır)
uzun yillar yasandiktan sonra üniversitede baska sehir goreyim * diyerekten ayrililan, kopek gibi pisman eden, insanlariyla, havasiyla, ortamiyla bambaska oldugunu bana aci bir sekilde hatirlatmis sehir.
havası, suyu, denizi, kızı, sokakları, gokyuzu, dağları.. herşeyi bambaşka olan şehir. izmirin kıymeti en çok diğer şehirlere yolculuk yapılınca anlaşılır; gidilen yerlerde gozler bir saat kulesi, kordon, asansör, 35 numaralı plaka, kipa, hilton, levanten evler, enternasyonel fuar, kentkart, 525 (kampus otobüsü), kucuk-buyuk park, simite gevrek, çereze çiğdem diyen modern görünüşlü sıcak insanlar, gusel kızlar, filinta gibi delikanlılar, hatta bir bok kokulu korfez bile arıyorsa izmir özlenilmiş demektir en derininden!!
tarihte ismi Smyrna olan, M.Ö 3000 yıllarında Lelegler tarafından, bugunku Bayraklı yakınında bulunan Tepekule mevkiinde kurulan ilimiz...
Türkiye'nin üçüncü büyük sehri olan Izmir, çagdas, gelismis, ayni zamanda islek bir ticaret merkezidir. Civil civil olan alisveris merkezinde dolasmak oldukça keyiflidir. Izmir'in batisinda nefis renkli denizi, plajlari ve termal merkezleriyle Çesme Yarimadasi uzanir. Antik çaglarin en ünlü kentleri arasinda yer alan Efes, Roma devrinde dünyanin en büyük kentlerinden biriydi. Tüm Ion kültürünün zenginliklerini bünyesinde barindiran Efes, yogun sanatsal etkinliklerle de adini duyuruyordu.
Türkçe'de ''Güzel Izmir'' olarak adlandirilan Izmir, yatlar ve gemilerle çevrilmis uzun ve dar bir körfezin basinda yer almaktadir. Iliman bir iklime sahip olup, yazinda denizden gelen taze bir serinlik günesin sicakligini alip götürmektedir. Sahil boyunca palmiye agaçlari ve genis caddeler bulunmaktadir. Izmir Limani Istanbul'dan sonra ikinci büyük limandir. Canli ve kozmopolit bir sehir olan Izmir Uluslararasi Sanat Festivali ve Uluslararasi Fuari ile de önemli bir yer tutar.

TARiHÇE
Eski izmir kenti, körfezin kuzeydoğusunda yer alan bir yarımadacık üzerine kurulmuştur. Günümüzde Bayraklı yakınında Tepekule adını taşıyan eski izmir höyüğünde, ilk yerleşim M.Ö. 3. binden başlar. Önceleri ufak bir yerleşme olan deniz kenarındaki bu höyük, M.Ö. 2. binde ilk çekirdek etrafında biraz daha büyüyüp gelişmiştir. M.Ö. 2. bin yerleşmesinin Hititlerle ilişkili olduğu kazılardan anlaşılmaktadır.

M.Ö. 10. yüzyılda, Bayraklı nın kerpiç duvarlı ve düz damlı evleriyle, bugünkü Orta Anadolu köylerinden farkı yoktur. M.Ö. 600 de Lydia, M.Ö. 5. ve 4. yüzyıllarda Pers egemenliğinde olan şehir, M.Ö. 334 de Büyük iskender tarafından alınmış, bu tarihlerden sonra Kadifekale nin yer aldığı dağın eteklerinde gelişmeye ve büyük bir şehir durumuna gelmeye başlamıştır. Roma imparatorluğu döneminde, M.S. 178 yılındaki yer sarsıntısında büyük hasar gören şehir, yeniden kurulmuş ve onarılmıştır. Bu dönemde büyük bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Bizans imparatorluğu zamanında Hıristiyanlığın yayıldığı dönemde ve sonrasında önemli bir piskoposluk merkezi olmuş, M.S. 5.-6. yüzyıllarda gelişme göstermiş, ancak 7. yüzyıldaki Arap akınlarından sonraki yıllarda ise eski önemini kaybetmiştir.

1320 yılında Aydınoğlu Gazi Umur tarafından alınan şehir, 1402 1415 yılları arasında Aydınoğulları Beyliği nin başkenti olmuş ve 1415 yılında I. Mehmet Çelebi tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.

COĞRAFYA
izmir, Türkiye'nin üçüncü büyük kentidir. izmir, Ege kıyı bölgesinin tipik bir örneği gibidir. Kuzeyde Madra Dağları, güneyde Kuşadası Körfezi, batıda Çeşme Yarımadası'nın Tekne Burnu, doğuda ise Aydın, Manisa il sınırları ile çevrilmiş izmir, batıda kendi adıyla anılan körfezle kucaklaşır.

izmir ili içinde Ege Bölgesi'nin önemli akarsularından olan Gediz Nehri'nin aşağı çığırı ile Küçük Menderes Nehri bulunur. Girintili ve çıkıntılı kıyı bandı doğal olarak sayısız güzellikte koy ve plajların oluşumu ile sonuçlanır. Gümüldür, Özdere, Foça, Karaburun, Çeşme sahil ve plajları izmir için büyük bir turistik önem taşımaktadır. Öte yandan aynı doğal yapı, bir çok balıkçı barınağının veya yat yanaşma yerlerinin oluşmasına neden olmuştur. Bu özellikleriyle izmir doğal bir turizm ve liman kentidir.

Akdeniz iklim bölgesinde yetişen geniş, sert ve iğne yapraklı, sürekli yeşil kalan, kuraklığa dayanıklı ağaç ve çalılar, yaygın doğal bitki örtüsünü oluşturur.

Akdeniz iklim kuşağında kalan izmir'de yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçmektedir. il bazında yıllık ortalama sıcaklık, kıyı kesimlerde 14-18 ºC arasında değişmektedir. Yıllık ortalama deniz suyu sıcaklığı 18.5ºC'dir.

iLÇELER
Izmir ilinin ilçeleri; Balçova, Çigli, Gaziemir, Karsiyaka, Konak, Aliaga, Bayindir, Bergama, Beydag, Bornova, Buca, Çesme, Dikili, Foça, Karaburun, Kemalpasa, Kinik, Kiraz, Menderes, Menemen, Narlibahçe, Ödemis, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbali ve Urla'dir. ~http://www.wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=14191~
her yerinde goz yaslarim var bu sehrin
korfezinde martilar denize asik
guz gelince yalnizlik sarar bu sehri
yollarinda yapraklar dala hasret

ben onu burda bildim burda yitirdim
bir cikmazin icinde kalmis gibiydim
kac kere inandigim bosa cikti sevincim
yirtilmis kara kalem resimler gibiydim

ya askimi ver geri
ya da denizinde bog beni
raziyim izmir oldur beni
onu bana ver geri
ya da denizinde bog beni
raziyim izmir oldur beni

kis gelince yalnizlik sarar bu sehri
vedalasan gozler yagmura yolcu
ben onu burda bildim burda yitirdim
yirtilmis kara kalem resimler gibiydim

ya askimi ver geri
ya da denizinde bog beni
raziyim izmir oldur beni
onu bana ver geri
ya da denizinde bog beni
raziyim izmir oldur beni
boyozunu, gevregini, kordonunu, insanlarini....kisaca her seyini ozledigim memleketim...* *
denizi, güneşi, kordon'u, kumrusu, sakinliği ve insanıyla güzel memleketim.
izmir

Dunyanın en yuksek katılımlı 2. lıg maçına ev sahipligi yapmıs bır sehır (goztepe vs karsıyaka)
kızlarının cidden cok guzel oldugu*yeni yapılacak metroyla en modern sehir olmaya aday yasam standartları acısından 1. sırada olan ilimiz.
turkiyenin manken ve kainat guzeli ihtiyacini karsilayan guzide sehrimiz.
Kendimi buldugum;ölmeden önce herkesin görmesi gereken;hatta sevgisinden çocuklarına ad koydurtan (danscı kıs izmir) nadide şehir...
gerçek
like a rolling stone
morkeste morke
papaz
pink floyd un memleketi...
kızlarıyla ünlü memleket. fuarlarıyla ilgiyi üzerlerine çeker
türkiyenin en modern ve en demokratik şehridir...
hiç tartışmasız dünya üzerindeki cennetlerden biri olan canım şehrimdir. selanik'in ikizidir. altay, karşıyaka, göztepe, izmirspor, bucaspor ve altınordu gibi altı köklü ve güzide ama şanssız ve parasız klübe ev sahipliği yapmaktadır.
insanlarin potansiyel unlu olduklari ulkemizdeki tek sehirdir. ne kadar bbg popstar turkstar dokun bana felan gibi kitlesel yarismalar varsa paso izmirliler katilir ve katilmak icin can atar. bu arada kibris sehitleri caddesinin arka sokaklari ile meshurdur.
(bkz: karşıyaka)
kordon unda oturması, satıcılar, falcılar yüzünden artık pekçe kasan şehirimsi. memleketim. yine de en yaşanılasıdır şehirler içinde. denizinin kokusuna bir ömür değer biçebilirsiniz. * *
(#15072)