bugün

uykuda farkındalık.
"her gece rüya görüyorum hayırdır inşallah" diye düşünüp rüyalarla ilgil kitap okumaya başladığım sıralarda keşfettiğim ve hala rüyamı yöneticem uleeeynnn diye kendimi yediğim durumdur. zordur. allah akıl fikir versindir.
3 senedir elimde bulundurdugum yetenek. anlami ruyayi yonetebilme kontrolunu ele gecirmedir. cok zevkli ve bir o kadar da riskli bir is ama tavsiye ederim.
hafiften matrix tadi veren olay. zira ruyada oldugunuzu farkettiginiz andan itibaren mantik disi her olayi yapabilirsiniz, ucmak, yuksek bir yerden atlamak vs vs gibi ama basarmak zordur.
ruyanızın kontrolunun tamamen sizin elinizde oldugu ruya seklidir denebilir. cok zevkli olmakla beraber kabuslardan da cogu zaman kurtulma fırsatı verir fakat basarmak zordur. yapılması gereken sey, size mantık dısı gelen her olayı uyanıkken dahi sorgulamak bilginin dogrulugunu kanıtlamaya calısmaktır. örnegin,

arkadasım bana:
"abi kontrol teorisi sınavında kotu not almıssın" der.
o an "bi dakka lan ben okulu bitirdim diploma evde bu ne lan! ruya! ahaa" deyip, elimi arkadasın karnına soktum ve elim cocugun içinden gecti (niye diye sormayın, ben oyle olmasını istedim) evet! tahmin ettiğim seymiş ruyaymış. ucmaya calıstım havalandım ve deeee uyandım, çok uzun surmedi.

uyanıkken ustbeyin, yani bilincimiz, devrededir ama uyurken altbeyin yani bilincaltı devreye girer. uykuya dalarken ustbeyin gorevi, altbeyne devrederken daha tam uykuya gecilmemiştir ve ustbeyin henuz faal iken ruya gormeye basladıgımızda olayları ustbeyin yani bizim bilincimiz kontrol edebilir durumdadır. bu sayede ruyanızı kontrol edebilirsiniz. fakat! altbeyin calısırken gordugumuz ruyalarda kaslarımıza veridigim komutlar fiziksel olarak çalızmazken, ustbeyin devredeyken kaslara verilen komutlar fiziksel olarak calısabilir yani, ustbeyin gorevini alt beyine tam devretmemişken ruyada gelen topa vuracagınız bir tekme, yanında yattıgız duvarda patlayabilir.
(bkz: deli miyim neyim)
(bkz: silent lucidity)
rüyanın görürken rüyada olduğunu anlayıp rüyayı istediğin gibi yönlendirme hadisesi.
detaylı bilgi için ege meta yayınları rüyalarınızdan yararlanın isimli kitap.
(bkz: castaneda)
itiraf etmem gerekirse kızları etkilemek için sıkça bahsettiğim bir konudur. lakin kimisinde ters tepebiliyor : "ee noluyo yani kontrol edince?" şeklinde bir tepki aldığınızda göt oluyorsunuz.
http://www.hafif.org/yazi/lucid-dreaming-taktikleri

http://lucid.atspace.com/turkish.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Lucid_dreaming
çok enteresan bir olaydır. burdaki yazıları okuyana kadar sadece bende oldu sanırdım.
ama hakkında söyleyebileceğim en bariz şey, çok keyifli olduğudur.
kişinin uyku esnasında rüyada olduğunun farkında olması ve yönetebilme olayıdır.sabahları yapmak daha kolaydır.insana acayip mutlu eder, yalnız uyandığınızda herşey için çok geçtir.bilimsel olarak ilk kez frederick van eden tarafından açıklanmış olup, bu adamın da bol bol yaptığına emin olduğum eylemdir.
(bkz: lucid dreamer)
genellikle sabaha karşı uyanmak üzereyken görülen, günün 15 saatini uykuyla geçiren insanların daha sık karşılaştığı rüyaya /sanala mantık yükleme durumu. bu durumda rüyanızın yönetmeni sizsinizdir. sahneleri değiştirirken oyuncuları da değiştirebilirsiniz, brad pitt sizi dansa kaldırabilir angelina'ya hava atabılırsınız. yer kabugunun hatta kıtaların yerlerini değiştirerek tanrı moduna bile geçebilirsiniz. aslında sinir bir hayal gücü. çünkü rüya anında bünye biyolojik olarak adrenalın salgılar, gözbebeklerin büyür kalp atışların hızlanır, uyandıgınızda yastıga yorgana tepik atma durumları görülebilir.
bundan yaklaşık 10 yıl önce başıma gelen bir olaydır. anlatması çok güç tarifi imkansız. 3 gün süren bir mücadele sonucunda rüyalarımda korkularımın üstüne gidip onları bir yüksek yerden atmakla bitirdiğim yarı meditasyon dönemi. istemek lazım uğraşmak gerek ama bir defa bunu keşfedince gerçekten yapabilecekleriniz sınırsız oluyor. bilinç belli belirsiz açıktı bu lusid devrede ama ne yaptığımı ve neden yaptığımı kendim yönlendirebiliyordum. inanılmaz bir deneyim di.sakıncaları elbette var yani uykuda yürüme veya korkuların hiç kurtulamama onlarla boğuşayım derken hiç uyanamama ihtimali de mevcut elbette , ama farklı gerçekten farklı bir deneyim.
rüya gerçekliğinin içinde bulunduğunuz yaşama geçmesi. ya da öyle sanmak.
(bkz: silent lucidity)
Rüya sırasında bilincin açık olması ve farkında olma durumu.Gerçekleştirmek için bazı teknikler mevcut:
En genel olanları ise..
- Rüyayı hatırlamayı kolaylaştırmak için rüya günlüğü tutmak.Uyandığımız anda rüyanın hatırlandığı kadarının not edilmesi ve unutulmasının önlenmesi farkındalığı arttırır.
- Uyandıktan sonra kestirmeye devam etmek.ihtiyaç olmadığı halde uyumaya çalışmak, bilincin yarı açık olduğu REM dönemine kadar gelmemize neden olur.Tam uykuya geçmemizi önler.
- Gerçekliği Kontrol etmek.
Herkesin bildiği kendini çimdikleme aslında bunu sağlar Rüyada tenimiz daha hissizdir ve daha elastiktir.Acı hissetmeyiz.
Zıplamak.Rüyada normalden çok daha fazla yükseğe zıplar ve daha uzun süre havada kalırız.Düşme daha çok süzülmeye benzer.
Aynaya bakmak.Rüyada genelde kendimizi bulanık görürüz.
Elinize bakıp kendinize rüya görüp görmediğinizi sormak.Rüyada, elinizde normalden az yada fazla parmak görebilirsiniz.
Saate bakmak.Rüyada saatler sabit kalır.
Yazılara bakmak.Dönüp ikinci defa baktığınız yazılar aynı olmaz.Bişey anlatmak istediğimizde iki defa aynı cümleyi kurmamamız gibi...
Odanın ışığını açmak gibi basit işlemler.Rüya tamamen beyinde olduğundan reflexsel hareketler yoktur.Odanın ışığını açmak yada bi odadan diğerine geçmek için beynimizi fazla kullanmayız.Rüyada bu evreler atlanır.Bi yere gitmek istediğinizde yolculuğu görmezsiniz, orda olduğunuzu görürsünüz.Işık düğmesine bastığınızı değil ışığın açıldığını farkedersiniz.

Kaynak: "WikiHow:How to Lucid dream"
"http://www.wikihow.com/Lucid-Dream";
bir nevi tanrıcılık oynama, herşeye istenilen ölçüde yönetme.
memlekette bunu beceremeyen insanlar var. bunu yapabilenlere * bence toplum icinde ayricalik saglanmali. korunup sevilmeli bu tur insanlar. *
rüyaya referans vermek gibi, rüyadan referans alarakda bu kontrolu sağlamak, zorluğundan çok, güç ister, çünkü gücün en fazla tüketildiği yerdir rüyalar -ama ne güç(?)- güç; fiziksel beceriden ziyade istenç ve niyet gücüdür, büzüğü sıkabilme gücüdür. Önce toplanmalı, sonra kullanılmalıdır. bir çok kez yorgun uyanmanın sebebi, yeterli erkin olmamasındandır. bu erk, bir kez toplanılmaya görsün, sonrasında ister rüyada olsun, ister uyanık; kullaklarınızdan, ağzınızdan fışkırıverir, çevreye neşe katar, size extra power. mevzu nasıl "lucid dreaming" yapılırdan öte , bu güc nasıl toplanırın cevabını vermektir.

Bu konudaki birçok öğreti temelini eski çağlardan alır , bazıları modernize edilmiş, bazıları ise hala ilk günkü gibidir. Bunlar genelde çeşitli nefes alma teknikleri ve fiziksel bedensel çalışmalar ile sağlanabildiği gibi bazen de zihinsel çalışmalarla olabilir. Esasen doğada bulunan enerjinin, kas edinimleri ile belli bir seviyeye yükseltilerek, nefes yoluyla bedene çekilmesi ve zihin yoluyla transforma girmesini kapsamaktadır. Bu döngü doğru bir şekilde tamamlandığında enerji döngüsünün içinde yer alan insan bir anahtara dönüşür. Bu anahtarın açamayacağı kapı pek yoktur. Bunlardan biri de rüyanın kontrol altına alınmasıdır. Burada esas anlatılmak istenen "rüyasında her istediğini yapabilen insan" dan ziyade, rüyasının kontrolüne vakıf insanın, bu kapıdan geçerek , bu deneyimleri yaşayarak, diğer bir döngüyü tamamlamasıdır. yoksa rüyasında her istediğini yapmayı isteyen insan, uyanıkken yapamadıklarından muzdariptir ve zamanını boşa harcıyordur. Fakat bu edinimi bilinçsizce edinmiş bile olsa, bu deneyimin onu yönlendireceği tek bir yer vardır. Bunlar hem uyanık bedeni, hemde uyku bedeni ile olan iletişimini sağlar ve kişiyi ulaşılmazlık yolunda kılar.

kıssaca değinmek gerekirse ; modern lucid dreaming tekniklerininde bir şekilde bu bahsedeceğim ilkel ve basit yöntemlerle doğrudan ilişkisi vardır. Bir yöntem , kişinin uyanık iken bir süre boyunca gösterilen veya gördüğü bir görüntüyü rüyasına taşımasıdır. Bu bazen 8 veya 11 mhz lik frekanstaki ritmik bir müzik eşliğinde yanıp sönen kırmızı bir ışık olabilir. uyanık halinde bu görüntüyü zihninde refarans olarak alan kişi rüyasında bu ışığı görmeyi bekleyerek kendi kendini uyandırması istenmektedir. Bu lucid dreaming de uyanış fazına denk gelir. Diğer yandan en basit ve etkili yöntemlerden biri de, kişinin kendi kendini telkin yöntemi ile rüyasında ki bedeniyle iletişime geçmesidir. Öyleki bunun en kolay yolu, rüyasında ellerini bulabilmektir. uyanıkken telkin yoluyla yönlendirilen zihin, bu görüntüyle karşılaştığında bir uyanış yaşar. bu da uykudaki farkındalığın uyanışına refer eder.

Uyanış bir kez gerçekleşebilir, bu onu imkansızlıktan alıp başarılacak bir edinim haline sokar. Uyanış, olağan beceri halini aldığı zaman , tıpkı yanıp sönen kırmızı ışığın veyahut ellerin rüyaya taşındığı gibi , rüyadaki şeylerinde uyanık dünyaya taşınmasına olanak verir. Bunun kavrayan zihin , ikinci aşamaya geçer. Bu aşamalar akademik veya bilimsel sınıflandırmalardan ziyade , rüya görücünün , ulaşmayı amaçladığı yegane sonu kavrama yolundaki mihenk taşlarıdır.

ikinci aşamayı bilinçli bir şekilde yerine getirebilen beden anlar ki rüyada her istediğini yapmak , uyanıkken her istediğini yapmaktan pek de farklı değildir ama ne yapmak asıl sorudur. Bu onun uyanışının temellerininden aldığı gücünü farklı gerçeklikleri rüya yoluyla deneyimleyerek kişisel erkini, gücünü yontmasında , yönlendirmesinde ve nihai sona varmasında ona yardımcı olacaktır.

eğlence demişken(!) ; rüya bir oyun alanından çok, kollektif bilincin gerçeklikle buluştuğu yerdir. Bu nedenle kişiye olağanüstü yetenekler kazandırması işten bile değildir. Bu yetenekler , kollektif bilincin diğer mensuplarıyla olan iletişiminden ileri gelir.Rüya ve rüya hali hiç bir zaman bireysel değildir, herzaman içerisinde başkalarını ve onların yaşamlarını barındırır. Bir nevi beden- kas kemik ve deri- duvarlarının bizi ayırmadığı bir zihindir. Bu iletişim şekli onu diğer zihinlere birebir etki edebilmesini ve onların fiziki gerçekliklerine , yani uyanıkken ki yaşamlarına , bir diğer değişle birinci dikkatlerindeki ciddi değişikliklere olanak tanır. Fakat bunlar gücün farklı teknikleriyle mümkündür.

Dediğim gibi başlangıç, uyanıkken uykuya , uykudayken uyanıklığa yapılan referanslarla sağlanabilir. Bir çalışma yöntemidir. başarıya ulaşma durumu, kişinin gücünün nasıl harcadığının da bir resmini ortaya koyar. ilk denemede oluyorsa , güzel ve yerinde bir yaşam biçimi sürdürdüğünüze dalalettir. pratik gereklidir.
çok kasarsanız uykuda böyle cillop gibi bir entry girebileceğiniz farkındalık. *
çocuklukta sıkça görülen gel gör ki büyüyünce kaybedilen değerli rüya.hatta bu ilginç deneyim bir zamanlar çocuklarla kurduğum sohbetlerin ilk sırasındaydı ne bileyim deli bir yetişkin olarak tanınmak rezilliğine rağmen inatla böyle rüyalar görüp görmediklerini sorardım.
gerçekten çok tuhaf,rüyadasınız ama nasıl oluyorsa rüyada olduğunuzun farkındasınız.amerikada lusid rüya kurslarının olduğunu okumuştum ne kadar doğrudur bilemem tabi ama bu işe bilinçsizce dalmak tehlikeli olabilir.örneğin katillerin önemli bir kısmının savunması "rüyadayım sanıyordum"muş.
aslında iyi kullanılırsa bir mahkum için hayat kaynağı olabilecek türden.hapishaneyi cennete çevirebilir.
genellikle uçulan rüya. iki yıl öncesine kadar mensubu olunan alemdi. ancak bunun bir yetenek ya da ona benzer bir özellik olduğunu bilmezdim. sıradan bir haldi, sabahların yorgunluğu hariç.
uykusuz dördüncü gecenin sonuna doğru giden biri ister istemez keşke diyor, uyunabilse de acayip isimli* bu rüyada geçmişe gidilebilse, hatta beceriksizce kurulmuş bir evde huzur bulunabilse..
bu olayı yasayalı bayaa oldu ama hayatımdaki en güzel şeydi diyebilirim. koştum, uçtum, duvarlardan geçerek evlerin içine girdim... güzel bişey yani.