bugün

sanıldığı kadar zor olmayan, son derece eğlenceli ve de tatmin edici bir uğraştır. yasadışı değildir. ev yapımı biradan zehirlenme ihtimali neredeyse yoktur. şu facebook grubuna üye olup türkiye'de bu işle uğraşan insanların deneyimlerinden yararlanabilirsiniz: https://www.facebook.com/groups/94445942330/?fref=ts

ayrıca malzeme temininden evde bira yapımı tarifine kadar başta bilmeniz gerekenleri öğrenmek için şuraya da göz atabilirsiniz.

http://cinyus.com/evde-bira-nasil-yapilir/

ilginenlere mesaj yoluyla da yardımcı olabilirim:
ben simdi buna ugrasırım mesele degilde ugrasırken 5 6 tane bıra ıcerım sonra uykum gelır yatarım bosa gıder malzemeler.
3 tl disardan alinabilir.
Uğraşmayın, ben size ısmarlarım.
bu arada yazmamışım, gün itibari ile elbette kullanılan malzemelere göre litre maliyeti yaklaşık 3 lira kadardır. Dikkat edilirse bunu 2 liraya kadar düşürmek mümkün ki bu da şişe başı maliyeti 1 liranın altına düşürür. ayrıca piyasadaki sikko biralardan çok daha efsane biralar ortaya çıkar. sidikten hallice biralardan sıkıldıysanız ve ithal biralara saçma sapan paralar vermek istemiyorsanız, hobi sahibi olmak istiyorsanız falan beklediğiniz kabahat.
biri için değmez ama şarap için değer. 100 kilo üzümden aq... 50 litre şarap çıkıyo.. evde damacanaya bağlıcam yakında..

düzelttim zamqi.
Evde şarap yapımından daha zor olduğunu düşünüyorum. Gerçi şarabı da en az üç dört kez aktarmak gerekiyor ama ne bileyim bana bira yapımı daha zor gibi geliyor.

Not: maya kullanılarak yapılan bira şarap kımız boza gibi içkiler tamamen etil alkol içerir. Metanol içermezler yani zehirlenme ihtimal dışıdır.
esnafların yapması gereken eylemdir. adanadaki şalgamcılar gibi ev yapımı bira yapıp pub şeklinde dükkanlarda satsalar çok güzel olurdu. bardağını 2 liraya verse hem satan hem için kazanır.
akabinde içilen gecenin sabahında ümit özat veya selçuk şahin gibi uyanmaya vesile olacak girişimdir.
görsel
görsel
Marketten alınan biralarla kıyaslanamayacak kadar iyi bir şey ortaya çıktığı için maliyete fazla takılmamak gerekiyor.
Bu aralar kafayı taktığım eylem, eğer evinde üreten yazarlar var ise 0 dan bir sistem kurmak kaça patlar bilgilendirirlerse sevinirim.
Az evvel mayalanmaya bıraktığım, yaklaşık 25 gün sonra tadına bakma imkanimin olduğu ilk denemem.

Umarım istediğim gibi olur da tekel bayilerine gitmeyi unuturum.
görsel
Etiket olayı da tamam.
Bir ara bi meyveli esans iceceginden bira yapim tarifi vardi, googleda bulabilirsiniz, makarnayla falan mayalaniyordu.
Edit:ciddiyim tabi ki.
görsel
46 şişe hazır, bir hafta daha köpük ve alkol için bekleyecek, mayalanma sonu numune tadımı gayet güzel, şarap tadı var, bu haliyle bile içilebilir. Etiketleri yapıştırmak kaldı.
görsel
Eskizden digital baskıya ve nihayet bira etiketim de hazır.
kitlerle çok kolay olan bi mevzu. ülkede yayılmakta olan bi hobi aynı zamanda.

(bkz: bira house)
Bira severler olarak, ülke şartlarında edinilmesi gereken hobi. internetten kolayca ulaşabileceğini sitelerden makul fiyatlara temin edilebiliyor. Kesinlikle bayilerde satılan biralardan daha güzel bir içim elde edebiliyorsunuz. bir kaç denemeden sonra kendiniz bile şaşıracaksınız. Çok hesaplı ve çok kolay bir hobi türü.
Zor iştir. Yapılması halinde baya baya bir kar ettirir. Bira severler düşünebilir.
Ben biradan bira yapmıştım. Yarısı içilmiş birayı dolapta unutmuşum 1 ay sonra buldum. Fermantasyonun fermantasyonu.. Fermanception.
kutsalbira bunu beğendi.
moruk uygun yerim olsa direk 2 kit kuracağım ama henüz o duruma gelemedim. bir gün buradan ürettiğim birayı övmek isterim.
özetle;

hijyen.
uygun ortam sıcaklığı.
sabır.

hijyen kolay iş. sabır da kolay, bir zahmet fermantasyon süresince dışardan bira al iç. hem şişe biriktirmiş olursun.

en önemlisi sıcaklık. bu sıcakta klima alsan masraf. en iyisi kışın yapmak. bir şekilde ısıtırsın kiti çünkü.
Emek ve muhabbettir. Piyasada %100-150 vergi ile satılan tek tip biralardan bıkan her insanın yapması gereken eylemdir. Su an piyasada iki popüler aktör var gibi. Biri butikbira diğeri bira house. Bira house'un fiyatları biraz daha uygundur. Şişe başı maliyeti 1.5 ile 2.5 tl arasında sabitlemeniz mümkün.

Edit: büyük miktarlarda yapmaniza gerek yok. Ortalama bir kit ile 23 litre birayı evinizde iki metrekarelik bir alan ayırarak bahsettiğim maliyetle elde edebilirsiniz. Bilmeden sıçmayın lütfen.
anca büyük miktarlarda yaparsan işe yarar. küçük miktarda yaparsan.öğrenmek için yapcaksın.öğrendikten sonra 1000 litrelik falan bi depo alıp onun içinde yapacan. tabii apartmanda yaşayan adama gelmez bu. büyük bahçen olacak ,bahçeye koyacan depoyu...

yani ev dediğiniz şey apartman dairesiyse uygun bişey diil. büyük miktarlarda olmazsa bi işe yaramaz.