bugün

Epilepsi iki yunanca kelimeden oluşmaktadır
Epi : üstünde(n)
Lepsis : Tutma(k)
Epi-lepsi : yakalanmak , birden tutulmaktır .
RTE DE OLDUĞU AMA GiZLENDiĞi SÖYLENEN HASTALIK.
pAKiSTANLI BiR UZMAN SÜREKLi VE GiZLiCE TEDAVi EDiYORMUŞ DERLER.
Halk arasında SARA olarak tanınan hastalıktır.
Bu hastalıkla yaşamak zordur. En beklenmedik yerde (direksiyon başında, balkonda...) kriz gelebilir. Tehlikelidir.
ilaçları düzgün kullanmak gerekir.
içerik bulunamadı.
(bkz: sara krizi)
major olanı kişinin yalnız olması durumunda çok tehlikeli olabilir.
içerik bulunamadı.
günde ortalama 4 saat tv ve pc kullanımı halinde geçirilme riskinin yoğunlaştığı hastalık.
zor bir hastalıktır. Hasta yakınları içinde zordur. Yakınınızın ilk defa nöbet geçirdiğini gördüğünüz anı hiç bir zaman unutamazsınız. Onca yıldır bildiğiniz yüz değişir, ifadeler değişir, hareketler değişir, sesler değişir. O kişiyle ilgili hayatınız boyunca unutmayacağınız bir anı bırakır zihninizde. Hatırlamayı istemesenizde her fırsatta kendini ortaya atan bir anı. Bu yüzden hastanın kendisi kadar yakınlarınında desteğe ihtiyacı vardır. Çünkü sevdiğiniz birinin o halini kabullenmek çok zordur.
(bkz: convulex)
(bkz: depakin)
içerik bulunamadı.
geçirilen bir kaza sonucunda, sonradan oluşabileceğini öğrendiğim hastalık.
zormuş..
halk arasındaki bir diğer ismi de; tutarak'tır.
beynin özerklik ilan etmesidir. insanın kriz geçirdikten sonra kendini suçlu hissetmesini sağlar. bir sürü insanın ödü kopmuştur. bunun haricinde bazı epilepsiler beynin kimyasal yapısının bozulmasından kaynaklanır ki bunun sonucunda bipolar bozukluk da epilepsiye eşlik edebilir. kişi komedi filmi izlerken ağlamaya başlayabilir, hiç olmadık anlarda gülmeye başlayabilir. zordur.
(bkz: ian curtis)
şu an için tedavisi olmayan hastalıktır. sadece bazı ilaçlarla nöbetlerin sıklığı ve şiddeti düzenlenebilir. bu ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekmektedir. "iyileştim" denilerek kesinlikle bırakılmamalıdır. öyle ki her hangi bir nedene, olaya, duruma bağlanamayan hastalığın genel itibariyle beyindeki elektrik akımlarıyla ilgili bir problem olduğu düşünülse ve en iyi nörologlara gitseniz bile nöbetlerin ne zaman geleceği hiç bir zaman kesin olarak önceden anlaşılamaz. bu yüzden tek çözüm yolu ömür boyu ilaç kullanmak iken epilepsi hastası iseniz ya da tanıdığınız varsa ilaçlar konusunda hassas davranın derim.
ayrıca bu hastalığa sahip kişilerin nöbet geçirirken bilinçleri kapanır. sonrasında sadece nöbet geçirdiklerini tahmin edebilirler ve ne yaptıklarını size sorduklarında kötü cevaplar vermekten kaçının. üstelik nöbet geçiren bir epilepsi hastasına hayati tehlikesini artıracak hareketler yapmasını engellemekten ve sonrasında moralini bozacak şeyler söylemekten kaçınmak dışında pek bir yardımınız dokunmaz.

evet dedem epilepsi hastasıydı. nöbetlerine tanık olduğumda içim acırdı. tek başına yollarda yakalandığı nöbetlerden sonra hastaneye giden yol bitmek bilmezdi bizim için. art arda neredeyse iki günde bir nöbet geçirmeye başladığında vücudu buna daha fazla dayanamadı. evet ben çok özlüyorum onu ve biri epilepsi ya da sara dediğinde içim acıyor.
içerik bulunamadı.
bu hastalığın çok büyük ünlüleri vardır. toplumda tekrarlayan nöbet oranı %%0.5 tir.
(bkz: dostoyevski)
(bkz: jeanne d arc)
(bkz: van gogh)
(bkz: sezar)
(bkz: tchaikovsky)
(bkz: iskender)
tıbbın tedavi konusunda sınırlı kaldığı hastalık. sanıldığı gibi tek tür değil bir çok farklı türü olan ve değişik şekillerde seyreden bir hastalık. beyinde nedeni tam olarak saptanamayan bir şekilde anormal elektrik akımların gerçekleşmesiyle meydana geliyor. nöbetler sonucunda zeka geriliği ya da başka engellere yol açan türleri vardır. bazı türlerde nöbetler farkedilmeksizin dahi geçirilebilir bazısında bildiğimiz gibi bir kasılma bayılma şeklinde cereyan eder.

aslında gecenin bir vaktinde aklıma gelme nedeni bugün rastladığım bir epilepsili çocuğun ilkokul birinci sınıfta okuldan ayrılmak zorunda olması ve 15 yaşına geldiği halde hala aynı ortamı özlemesi ve sürekli o hayalle yaşaması. annesi okula götürmüş aynı öğretmeni bulmuşlar tabi ama aynı sınıf arkadaşlarını göremeyince arkadaşlarım nerede diye ağlamış. evet, arkadaşları o bu hastalıkla mücadele ederken ve hatta zihinsel tahribata uğrarken çoktan mezun olmuşlar. velhasıl hayata dair iç burkan detaylarla her an karşılaşmak olası. epilepsinin erken teşhis ve bir kısmında oldukça etkili olan ilaç tedavisinin de varlığını bilerek uyanık olmak gerek.
2 sene önce geçirdiğim trafik kazası sonucu, uzun zamandır yaşadığım rahatsızlık. dokturun verdiği ilaçları düzenli kullanmamdan dolayı artık sağlıklı yaşamıma döndüm.
ama ilk başlamasından sonraki psikoloji bozukluğu, devamlı ilaçla yaşama korkusu, acaba nöbet ne zaman gelir korkusu ömrümden 10 yıl götürdü.
Ortalama 10 sene once gecirdigim trafik kazasinda yasadigim kafa tramvasinin bu kadarmiymis tramva dedikleri seyin 2 sene once kendini cok kotu bir hastalikla hatirlatmasidir. ilac tedavisi kullanarak hastaligin gecmesi planlanir ancak kesin tedavisi henuz yoktur. ( bi ara haberlerde epilepsiye kesin cozum diye duymustum ama ) ilac duzgun kullanildigi taktirde, hastaligin gecme orani %60 gibi ciddi bir rakamdir. Bilgisayardan tamamen uzaklastirildim o ayri bi konu. Eger gecmezse (Allah Korusun) ehliyet almada istenilen saglik raporunda sara hastaligi damgasiyla tum arac hayalleri suya dusuyor. Dusunun, direksiyon basinda.. Bilinc bir anda shutdown. Tek siz degil. Allah korusun. iste bu yuzden dikkat edilmesi gereken hastaliktir. He ben devleti zengin etmeyi seviyorum deyip toplu tasima derseniz baska bi engeliniz yok sadece bi kac meslekler disinda polislik gibi..
beyin nöronlarındaki elektriksel impulsların düzensiz deşarjı yüzünden vücudun istemsiz kasılması.
geçirilen kriz sonrasında değişik bir zevk veren hastalıktır.
halk arasında sara da denir. temelde beyindeki elektirik akımlarının düzensizliginden kaynaklanır. beyinin bir bölümü akım alamayınca kişi krize girer. vücut sarsılmaya başlar. yunanca epilepsia dan gelir.
içerik bulunamadı.
epileptik insanlarin hayal gucunun ve yaratici zekasinin normal bir insandan cik daha yuksek oldugu soylenir. alice harikalar kitabininda yazilmasinin bir epilepsi nobetinden sonra oldugu soylentiler arasindadir.